2008-01-06

Kenya och fattigdomen

Kenyas regering har förbjudit all direktsänding av radio och tv-program, samtidigt som de sagt att det absolut inte är ett försök att "sätta munkavle på medierna och begränsa deras frihet". Samtidigt har polis gått till anfall med tårgas och vattenkanoner mot de demonstranter och upplopsmakare som gett sig ut på gatorna. Våldet har dock minskat, även om underströmmar finns kvar. Det finns i dagsläget ingen som helst orsak att dra paraleller till Darfur, Kongo eller Rwanda.

Kenyas chefsåklagare har förklarat att en oberoende undersökning måste göras gällande presidentens valfusk, likaså 22 av valkommissionärerna som tagit detta till högsta domstolen. Inga av partierna verkar dock vara intresserade.


Enligt internationella hjälparbetare har numera nästan 200 000 människor flytt sina hem och en halv miljon kan behöva hjälp denna månad. Många av dem lär dock säkert ha behövt hjälp redan innan valet. Stridigheterna verkar dock inte vara politiska, beväpnade gäng passar på att att stjäla och råna i det allmäna kaoset. Genom att försöka hänvisa till etniska konflikter får de en ursäkt att driva bort folk från deras hem för att sedan själva kunna plundra och ta över dem. Fattigdomen i Nairobis slumm är enorm och desperationen gör att våldet får en långt kraftigare utsträckning.

Senaste numret av Ordfront (1-2/2008) har en lång artikel om Kibera, Nairobis största slummområde, där en miljon människor lever under missär:

"Här finns ingen stadsplanering. Ingen infrastruktur överhuvudtaget. Eller offentlig service. Inga vattenledningar. Ej heller el, avlopp, sophämtning, sjukvårdsinrättningar eller fungerande vägar. Gatunätet har uppstått av slump, efter hand, mänskliga myrstigar i vindlingar krokar och snäva gränder.

Värst är nog det sanitära läget. En latrin betyder ett hål i marken, delat av 50 hushåll. Vanligaste toaletten är dock en plastpåse. Om natten slungas de efter användning som handgranater över taken. Landar ofta i och vid de bäckar där många tar sitt vatten.

Rent vatten säljs i 25-litersdunkar för upp till tio gånger mer än vad kranvattnet kostar i Nairobis finare områden."


Ordfront konstaterar:

"Att slummen är ett helvete är ingen falsk bild. Kibera är ett hål av fattigdom och elände, en människolivskvarn, som det är nästan omöjligt att ta sig upp ur för egen maskin. Och de flesta försök att ovanifrån uppgradera området slutar bara i en omflyttning av fattigdomen. Roten finns kvar, i underutvecklingen, orättvisorna och korruptionen."

Kibera är ett av områdena för det värsta våldet och fördrivningarna. Är det någon som är förvånad?

Guero fortsätter rapportera från plats, Camjam har också bilder från upploppen. DN och SvD skriver om hur viktig Kenya är som partner för USA (som jag skrivit om i tidigare), Expressen bryr sig mest om svenskar som inte är längre är där och Aftonbladet skriver en bra sammanfattning av situationen.


Mer nyheter:

  • Igår skrev jag om hur en irakisk soldat sköt ihjäl två amerikanska soldater. Idag får jag reda på att det var för att de hade börjat slå och sparka på en gravid irakisk kvinna.

  • FN försöker nu skapa ett nytt program som ska ge mat åt en miljon fördrivna irakier. Detta efter att den irakiska regeringen misslyckats kapitalt, halverat matransonerna och uteslutit fem miljoner människor från hjälp. Även de flyktingar som tagit sig till Syrien ska få del av denna hjälp.

  • Röstmaskinerna för det amerikanska valet fungerar inte, ger felaktiga resultat och är omöjliga att kontrollera i efterhand.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vänsterns lösning på allting: mer offentlig service. Tyvärr finns det inga pengar som kan finansiera den eftersom Kenya är ett genomsocialiserat och företagarfientligt land. Just ett sådant som vänstern egentligen drömmer om. Där går verkligheten och fantasierna inte ihop, som vanligt.

Hampus Eckerman sa...

Det där är naturligtvis lika sant som att "högerns" lösning på allt är att utrota hela Kenyas befolkning.

Och jag förstår inte ens vad det har med blogginlägget att göra. Att det finns en miljon fattiga utan hopp i Nairobis slumm är ju allmänt fakta. Ska de inte få rent vatten och mat för att det skulle kunna räknas som en "offentlig service"?

Ska det räknas som "höger" att förbjuda direktsändning av TV och Radio? Inte är väl någon höger för det? Och inte är väl högern mot att de 200 000 människor som drivits på flykt ska få hjälp på något sätt? Inte är högern mot infrastruktur, vattenledningar och sjukvårdsinrättningar?

Vad tusan menar du att höger och vänster har med saken att göra? Vill du låta folk fortsätta leva i fattigdom medans du bara gnäller om politiska ideologier?

Att du dessutom påstår att Kenya skulle vara "genomsocialiserat och företagarfientligt" visar hur hopplöst dåligt påläst du är.

Hampus Eckerman sa...

Och till Fransisco så har vi ett utdrag från den genomsocialiserade och företagarfientliga tidningen Expressen:

"Kenya har varit skyltfönstret för det moderna Afrika som har omfamnat såväl marknadsekonomin som demokratin. ”En hamn av stabilitet och välstånd i östra Afrika”, skrev tidskriften The Economist i sitt senaste nummer och framhöll Kenya som ett exempel för övriga Afrika."

Tidningen ger också en känga till Birgitta Ohlsson:

"Det tragiska bakslaget i Kenya är en påminnelse om hur djupa problemen alltjämt är i Afrika. Gång på gång håller Afrika-optimisterna fram lyckade exempel som sägs visa på kontinentens renässans – Uganda, Sydafrika, Kenya. Och gång på gång ser vi hur dessa succéer förvandlas till besvikelser.
Afrikas folk är inte betjänta av att omvärlden slätar över problemen och ställer lägre krav på regimerna där än på andra håll. Visst, tillväxttalen är hoppingivande och enpartisystemen har monterats ner; de långsiktiga trenderna pekar i rätt riktning. Men fattigdom, korruption, klientism, våld och valfusk är fortfarande en del av den afrikanska verkligheten."

Anonym sa...

Okej, den senaste Economistartikel jag hittar om Kenya (julnumret) handlar om valet. I den skriver man att Kenya uppvisar bra tillväxt (6%/år) men att presidenten inte har lyckats industrialisera landet, samt att det finns stor risk för oro om valet inte genomförs på ett rättvist sätt. Det stora problemet sägs vara korruptionen som regeringen inte har lyckats bekämpa.

Jag håller med om att trenderna i många fall pekar åt rätt håll, men att det finns kvar enorma problem. Är det en kontroversiell åsikt?

Anonym sa...

va??? ar kenya genomsocialiserat, fransisco?

kan du ge nat exempel?
jag bor i kenya och marker inget av det du marker.

Hampus Eckerman sa...

Hans, titta i det här inlägget. Där har jag försökt få Fransisco att motivera sitt uttalande.

Det har han självklart aldrig lyckats med.