2007-11-30

Carola - Sund och frisk med lite smisk

Läser i en blogg-kommentar av Anna Wester att Carola på något märkligt vis anser att Betlehem tillhör Israel. Aftonbladet bekräfter hennes förvirring:


"Carola är Israel-frälst. Nu vill hon att hennes fans också ska bli det. Genom en pilgrimsresa – arrangerad av henne själv. Sveriges schlagerstjärna nummer ett har varit i Israel över tjugo gånger. Carola Häggkvist, 41, bjöds in första gången 1983 av israeliska turistbyrån. Just nu är hon i landet för att spela in en musikvideo och fota omslaget till sin nya skiva ”Jul i Betlehem 2”.
Hon vill att fler svenskar ska upptäcka landet.
– Man skulle anordna en pilgrimsresa hit – för den närmaste publiken. Det vore någonting, säger Carola. Inspelningar har skett på Västbanken. "


Både Carola och Aftonbladet tycks ha missat att det inte är i Israel hon skött sina inspelningar utan i Palestina.

Själv har jag väl inte brytt sig så mycket om Carola sen hon slutade att spela med hårdrocksbandet Standby i början på 80-talet. Jag minns hur sexig hon såg ut i läder och nätstrumpor när hon gjorde reklam för sin hårdrocksskiva i tidningen Okej. Och skivan, om än dåligt mixad, var extremt bra. Carolas röst passade perfekt till hårdrocken.


Carola med hårdrocksbandet Standby


Det var först efter som Carola blev frälst och samband med det knäpp. För den som inte riktigt inser hur knäpp hon verkligen blev kan det vara intressant att lyssna på en inspelning från Livets Ords-väckelsemöten som de senare sålde på kassett. Carola talar i tungor under vad hon kallar för en befrielsebön:


"– Ditt kött. Vad står det? Det står att vi ska korsfästa vårt kött!
– (sång) Det är underbart med korrigering. Det är underbart med auktoritet. Det är underbart med gudomlig auktoritet.
– Åååååå, det är underbart!
– Jag vill säga, Gud, bara skär av de här döda kvistarna på mig, skär av dom, skär av dom! (hulkande ljud)
– Hur ser Gud att du har ett rätt hjärta? Genom att du säger nej! Genom att du säger nej till lathet. Genom att du säger nej till uppror. Genom att du säger nej till självmedömkan!
– (olika skrik) Ääääää! Äääiiiiiiäääääää! Iiiiiiiäääää! Iiiiiäääääääää. Iiiiäääääää!
– Säg nej till självmedömkan! Iiiiiääääää!
– Säg nej till det. Låt det komma ut! Uää! Uh! Uh! Uh! Uh! Uöööh! Uööh! Låt det komma ut! Det är allvar!"
Carola talar i tungor i Livets Ord - från "100 höjdare"

Inspelningen var länge en hit på mindre radiostationer och på musik-klubbar typ Sunkit, men fick sitt stora genomslag när den spelades upp i TV-programmet "100 höjdare".

Det var i samband med det som Carola blev Israel-frälst, vilket kanske förklarar hennes märkliga skrikanden ovanför. Israelvännerna har ju aldrig varit kända för sin rationalitet. I 1991 åkte Carola till Israel för att göra hyllningsvideon "Salute to Israel" för apartheid-staten.

Salute to Israel från 1991

Många Israelvänner har genom tiden visat sitt stöd till Livets Ord och dess extrema syn på världen. Där återfinns bl.a den tidigare israeliska premiärministern Benyamin Netanyahu, rabbinen Robert Wolkoff från judiska församlingen i Göteborg och flera av israels ambassadörer i Sverige. Carola var också med på Livets Ords Israel-resa i februari i år.


En annat minne av Carola jag har är från TV-programmet Lorry när man växlade bilder på en religiös konsert med Carola samtidigt som man visade en kvinna som smiskade ett litet småbarn. Till detta visade man texten "Sund och frisk med lite smisk".

Orsaken till detta var att församlingen Livets Ord hade förklarat sitt stöd till användadet av aga mot små barn. Studentorkestern Wijkmanska Blecket skrev en låt om det hela:


"Smisk och spanking lärs det ut i skolan givetvis
ty djävulen ska drivas ut och det görs bäst med ris
Och på dagis bankas det sen vett uti dom små
som ännu inte tillbaka kan slå"

DN berättar om hur Livets Ord ljuger om agan:


"Carina Jarlsbonde vet. Hon var tidigare pastor i en trosrörelseförsamling. När hon bodde i Uppsala frågade hon rektorn för Livets ords grundskola om aga och fick svaret att det inte förekom, "men hade det förekommit skulle vi aldrig ha erkänt det"."

Idag tror jag de flesta är eniga om att om det är någon som behöver smisk så är det Carola - eller möjligtvis Ulf Ekman, Livets Ords ledare.

Carola känner självmedömkan


Mer nyheter:


5 kommentarer:

Ida D. sa...

Bra artikel om Carola. Jag visste att hon var med sekten men inte så mycket som du skrev ovan.
Vi ska se vad Anna W kommer att skriva nästa gång. Jag hoppas på glada nyheter.

PS! Det gällande Olmert i din rubrik "övriga nyheter"... Ja, jag tror att israeler ska vara självkritiska denna gång mer och mer. Helt enkelt för att det går inte länge med denna ockupation..! Motsåndet i omvärlden har blivit allt för större än man trodde att det ska bli. Dom klarar inte av länge att vara jämt kritiserade, bojkottade och även hatade av en del grupper enbart pga den ohyggliga ockupationen.

Kanske naivt av mig, men tvåstadslösning o fred är på gång, tror jag i alla fall :o)

Hampus Eckerman sa...

Jo, problemet för Israel är att statens överlevnad i dagsläget är helt och hållet baserat på två punkter, ekonomiskt stöd från USA och militär överlägsenhet.

Folket i regionen är just nu så förbannade att skulle en av punkterna försvinnna så skulle Israel göra det också (även om det inte nödvändigtis måste bli krig).

Enda chansen att klara sig är att nå ett ordentligt fredsavtal med rejäla eftergifter nu medans man fortfarande kan. Tyvärr trror jag det är en extremt liten chans för det.

Anonym sa...

Jag är kristen och det är sannerligen inte min åsikt om aga.
Vad kristna inte fattar är att bibeln är skriven i en annan tid och en annan kultur där andra uppfatningar om uppfostran och barns rättigheter rådde en i dag.
Jag tror att bibeln är Guds ord och att den är inspererad av honom. Märk väl INSPERERAD.
Men den är skriven av människor.
Bibeln lär att Gud är god och rättfärdig.
Och en Gud som säger att han är god och rättfärdig
kan inte stölla sej bakom en son behandling mot ett barn.Och det är jag övertygad om att han inte gör häller.
Tyvärr ger kristna Jesus ett dåligtrykte både i det här landet men framför allt utomlands genom att tillskriva honom sona här åsikter.

Jag har själv uppfostrats med aga och jag har mått väldigt dåligt av det.

Som väl är så är det förbjudet att aaga barn i det här landet men efter att ha läst tidningarna den senaste tiden så värkar det som om lagen behöver skärpas, i-alla-fall tillämpas annorlunda.

Hampus Eckerman sa...

Jo, men Livets Ord och andra sekter som Knutby-sekten får vi väl se extrema rörelser och inte representativa för hela kristenheten. Jag tror ingen religion idag acceptarar att man slår barn, vad än vissa tossiga utövare påstår.

Jonn sa...

Aga är förbjudet i lag,
och det gäller ju alla oavsätt
vilken trosinriktning man har.

http://blogg.aftonbladet.se/20059/