2007-11-30

Bränn Fredrik Reinfeldt på bål!

I Sverige är det inte många som känner till vem Guy Fawkes var, även om antalet har ökat sedan filmen "V for Vendetta" släpptes. Guy Fawkes försökte i början på 1600-talet spränga det brittiska parlamentet i luften och hade för det syftet lyckats smuggla in 36 tunnor krut. Planen misslyckades, men Guy Fawkes är fortfarande känd som den siste hederlige mannen som gick in i det brittiska parlamentet. Med Thatcher, Blair och Brown i minnet känns det inte alltför långsökt. Varje år den 5:e maj firar britterna hans försök genom att tända stora brasor och tända eld på dockor föreställande Guy Fawkes.

Guy Fawkes

I Pakistan valde man istället att bränna dockor på Fredrik Reinfeldt. Det kan kan kännas lite tyket eftersom det enda Reinfeldt försökt spränga är opinionssiffrorna för moderata samlingspartiet, även om han tycks ha lyckats rätt så väl där. Orsaken tycks dock ha varit den illasinnade Muhammed-hunden som gjordes av konstnären Lars Vilks.

Nu har tidskriften Re:public Service insett hotet mot yttrandefriheten och skriver:

"Vikten att ta ställning för yttrandefriheten har noga understrukits i svenska medier allt sedan debatten om muhammedkarikatyrer och rondellhundar tog fart. Att våga publicera även sådant som vissa upplever som obehagligt, stötande eller kränkande är en viktig fråga.

Re:public Service-redaktionen har därför beslutat sig för att inte backa i fråga om publiceringen av Reinfeldt-dockan."

Eftersom jag själv publicerade bilden på rondellhunden känner jag att jag måste, för att använda Re:public Services ord, "göra min plikt som knonsekvensneutral publicist". Därför har jag tagit Re:public Service beskrivning av hur man gör en Reinfeldt-docka och omvandlat den till lämpligt webformat. Här nedan följer instruktionerna.

1. Skriv ut följande mall i lämplig storlek.


2. Rita av mönstret två gånger på en bit tyg. Klipp ut.


3. Du ska nu ha två likadana tygprofiler.

4. Sy ihop de två sidorna med varandra. Fyll med tidningspapper.

5. Skriv ut Reinfeldts ansikte och skjorta.

6. Limma fast Reinfeldts ansikte och skjorta.7. Nu är dockan klar och färdig för användning.


Själv var jag ju lite skeptisk redan till bilden på muhammedhunden, så jag kan nog säga att jag inte är särskilt förtjust i att man bränner dockor av landets statsminister. Reinfeldt lär nog inte heller bli så lycklig och kommer säkert se ännu ledsnare ut än han redan gör. Den där sorgsna, lite vemodiga blicken kommer blicka mot oss i TV-rutorna med den oställda frågan: "Varför gör ni så här?".

För de riktiga yttrandefrihetsfundamentalisterna är dock känslor inte något att bry sig om. Här är förslag på bra brösttoner att ta till:

Re:public Service avslutar sin text med följande kommentar:


"Vi vill påpeka att vi inte bedömer dockans estetiska värde. Vi har inte heller några speciella synpunkter vad det gäller Fredrik Reinfeldt, eller huruvida ni som läsare bör tillverka - eller elda upp - en docka föreställande statsministern. Publiceringen av bilderna här bredvid är blott och bart en fråga om yttrandefrihet.

Många tidningar, som Nerikes Allehanda och Expressen, har tidigare visat stort civilkurage i frågan och vi uppmanar nu dem liksom andra medier att våga publicera sybeskrivningen, så att medborgarna i demokratisk anda själva kan förhålla sig till informationen."

Inga kommentarer: