2007-11-18

Medan bomberna faller

Björn Afzelius har alltid varit en av mina favoriter. Jag kan direkt säga att när jag hör vissa av hans låtar går det rysningar genom hela kroppen på mig. 1985, direkt under valkampanj, sjöng Afzelius låten "Det Svarta Gänget" om hur Moderaterna genom tiderna alltid stöttat diktaturer och kämpat mot demokrati:

"Då var dom kompis med fascisterna.
Då var dom bundis med nazisterna.
Då var dom bästis med rasisterna.
Då var dom ett med falangisterna"
Ulf Adelsohn, den dåvarande moderatledaren, blev så förbannad att han i radio, utan att veta att mikrofonen var på, sa i direktsändning att han personligen skulle döda Afzelius.

Björn Afzelius "Det Svarta Gänget"

Det var under samma valkampanj som Adelsohn förkunnade dessa sedelärande ord:

"Om vi bojkottar varor från Sydafrika, blir ju de stackars negrerna där nere arbetslösa."

Låten hade också, fem år tidigare, spelats in med en annan engelsk text under namnet "War" och är en av de bättre antikrigslåtar som gjorts. I Sverige vägrade man i stort att spela Afzelius i radio, hans texter var alltför politiska och kritiska. Även socialdemokraterna fick känna på Afzelius vassa tunga när han förkunnade att ""Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén är en lantlolla! Och Göran Persson är en medioker pajas som äter ko-mage" i Expressen (27/10-97). Han spelade dock alltid för fulla hus och i danmark och norge sågs han som ett geni.

Nyligen sa en vän till mig upp sig från sitt jobb. De hade just fått ett kontrakt som skulle innebära att hon blev delaktig i vapenproduktion. Företaget de slutit kontrakt med hade hon själv demonstrerat mot flera gånger. Afzelius hade själv noterat den konflikt som många hamnat i i låten "Skyll inte på mig":

"Kom inte här och skyll på oss,
säger jobbarna på Bofors.
Hus och kläder, bil och mat -
allting kostar varje dag.
Priserna går bara opp.
Vad skulle vi göra utan jobb?
Vi rår faktiskt inte för det.
Om inte vi jobbar
så är det nå'n annan som gör det."
Det krävs mycket mod för att säga upp sig från sitt jobb, särskilt om man har barn och inte kan vara säker på att få ett nytt jobb. Att ta det steget kräver en stark integritet och övertygelse. All heder åt det beslutet!


Björn Afzelius "Europa"

4 kommentarer:

Isak BK Aasvestad sa...

Apropos att ha stöttat diktaturer och kämpat emot demokrati, så uttalade Björn Afzelius följande till Proletären nr 29, 1983:

"Jag anser att Kuba är ett land där socialismen fungerar."

"Vi behöver ett leninistiskt parti, som kastar omkull den borgerliga demokratin."

"I kommunvalet senast röstade jag på KPML(r)."


Till Afzelius försvar ska sägas att han senare tog avstånd ifrån regimen på Kuba och smugglade in pengar till Kuba för att stödja anhöriga till oppositionen mot Castro, något som gör honom till en oerhört större människa än de flesta inom vänstern som envist fortsätter att försvara det stöd de gav till "socialistiska" diktaturer runt omkring i världen.

Kerstin sa...

Björn Afzelius är även en av mina absoluta favoriter och jag sörjer fortfarande djupt hans bortgång. Varför ska de bästa alltid ryckas bort för tidigt?

nicklas eriksson sa...

Ja kommer det någonsin någon som Björn igen? Han ligger begravd på västra begravningsplatsen och jag och en kompis går dit ibland och lägger en ros på hans grav.

Hampus Eckerman sa...

Västra begravningsplatsen i... Göteborg?