2007-11-02

Ingen ytttrandefrihet vid hädelse

Tidningen The Times listar de 20 största hädelserna mot religionen. Där kan vi se att yttrandefriheten ofta får stryka på foten när religionen kommer in i bilden. Av de 20 häderlserna som listas så förhindrades "konstverken" att i åtta fall. Ett fall gällde islam, ett buddhismen, resten kristendomen.

6 kommentarer:

Ida D. sa...

Nej, Hampus, hur kan du skriva såååå...???! :o) Det är bara muslimer som är mot yttrandefrihet, konst, kultur, demokratin! Resten är såååå jävla fina, snälla och guliga! :o)

ushhh...vad ironisk blev jag, va..?

Ida D. sa...

Vet inte hur kunde dom räkna, men när det gäller islam - 1. Van Gogh med Hirshi Ali; - 2. Mohammedteckningar;
Judar: 1. Mel Gipson, 2. Dror F., 3. pjäsen i SR,
Resten är kristna.

Hampus Eckerman sa...

Tja, vi har ju alltid Rushdie också.

Tony sa...

Vad är poängen? Att man inte får protestera mot vad man tycker är fel? Eller att kristna var mer lättstötta?

Tänk om dessa "hädelser" hade varit mot Islam. Dödsfallen ser man ju på listan. Undra hur många mer det skulle varit med en penis på en halvmåne?

Om man protesterar mot något betyder inte att man är emot yttrandefrihet. Men om man dödar människor för att någon yttrat sig, då är man emot yttrandefrihet.

Tony sa...

Men det som är mest intressant är att Theo Van Gogh blev mördad för att han visade att man får slå sin fru enligt Koranen.

Samma med Salman Rushdie, han sa vad som stod i Koranen innan den ändrades, handlar om hur Muhammed blev influerad av satan.

Inte ens "koranens sanning" får sägas utan dödshot och dödande.

Hampus Eckerman sa...

Hej Tony,

Jag tror att Van Goghs konsekventa benämning av muslimer som "getknullare" hade större utslag än hans koran-citerande. Halvmånen har väl annars ingen specielt helig religiös innebörd. Den var ju snarare en symbol för ottomanska imperiet. Jag får väl lägga upp en bild med en penis och en halvmåne så får vi se om någon försöker döda mig.

Bibeln har ju också några lustiga passager som kan vara intressanta i pig-debatten:

"Den tjänaren som vet vad hans herre vill men ingenting förbereder och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp. Men den som av okunnighet gör sådant som förtjänar prygel, han skall bara piskas med några få rapp."
Luk 12:47-48

Läs också igenom listan igen, flera personer blev fällda i domstol för sin "konst". Det måste ju kategoriseras som att vara emot yttrandefrihet oavsett om folk dog eller ej.

Mystiska religiösa konspirationer om att Islam ska ha inspirerats av onda djävlar med eldgafflar får nog stå för dig och Rushdie.

Och vad är poängen? Jo, att religiösa människor kan vara intoleranta, oavsett religion. Inte så märkligt, va?