2007-11-03

Glad Halloween!

Jag vet att en del spyr på Halloween och ser det som genomkommersiellt, men för mig är det i alla fall julafton. Den dag på året då folk inte är lika undrande över de monster, vampyrhuvuden och zonbie-dockor som besmyckar min lägenhet. Fast de undrar nog fortfarande över mängden. När renoveringen är färdig ska jag nog ta lite foton så folk har något att skaka på huvudet åt. Tills dess får ni nöja er med de här bilderna från mitt besök i Mexico vid Dia de Los Muertos, de dödas dag.
3 kommentarer:

pia sa...

Vilka mästerverk!

I Finland har kyrkan i år profilerat sig mot Halloweenfirandet, en del säger för att det är för att stå emot det kapitalistiska tänkandet i att överföra en tradition hit (jfr Alla hjärtans dag) men andra säger att det är för att "hålla djävulen borta från de oskyldiga barnen"... Hå hå. I en skola jag jobbar hade barnen klätt ut sig dagen till ära, och det var en dag då en representant för kyrkan kom och höll morgonsamling för att påminna alla om att gå till graven och minnas att det heter Allhelgonadagen. Det blev en rätt så konstig situation.

Ida D. sa...

Jag tror Pia att kyrka höjer sin röst mot Alla helgons dag för att det har ingenting med kristendomen att göra! Man satte in massor av traditioner inom kristendomen som inte speglar själva tro utan det som Bibel står emot:
T.ex. att under Påsken sätta upp HÄXOR överallt, som symbol för trolleri & magi vilket går i strid med alla tre Abrahamiska religioner. Vad har häxor med Påsken att göra..?

Sen under Jul huvudrollen har tagit jultomten istället Jesus!
osv.osv...
Allt detta kallas "kristnas heldagar" men har ingenting med kristendomen att göra.

På så sätt fick man bagatelisera en religion genom att konsumera allt detta som blandning med traditioner som skapas för att öka kapitalismens kraft.
Man krockar med islam just för att muslimer tar sin religion på största allvarg o tillåter inte att den konsumeras hur som helst.
Islam blev därför "hot för kapitalismen o väst" - Motstånd till RÄNTA är grunden i ett muslimskt samhälle, prostitution, knark, alkohol, spel, - och genom allt detta byggdes upp kapitalismen (mer eller mindre) så kände man sig hotad av islam o muslimer.
Präster o påvar har alltid gillat makt och blev alltid nära makthavarna i samhället, så därför kristendomen fick följa efter traditioner som kapitalistiska pampar har serverat.
På Julafton frågade jag min mans föräldrar (dom är kristna) om dom läser upp någon bön under Jul ... men ingen har gjort det. Dom fick klädda sig i jutomtar istället! :o)
Alltså, ingen skillnad mellan religion o tradition. Kapitalismen har suddat bort detta från folket totalt, fast man anklagar socialismen för "religionsförbud".

Hampus Eckerman sa...

Nja, julen har inget med kristendomen att göra. Det är ett senare påhitt. Redan på 900-talet, innan Sverige kristnats, talas det om jul i gamla texter. Gammal midvinter högtid alltså.