2007-11-25

USA sponsrar inbördeskrig i Irak

USA sponsrar en "libanonisering" av Irak genom att betala och utrusta militiagrupper:

"Medlemmar av Baghdad-brigaden tar emot 300 USD per person varje månad från amerikanerna som också står för fordon, uniformer och skyddsvästar. Som gentjänst håller bridaden Al Qaida borta, rensar upp vägbomber och patrullerar i området, en uppgift som utförs med stort struttande bland de 4000 rekryterna."

Och om detta hjälpt den amerikanska militären så är befolkningen livrädda för miliserna. Vissa grupper, som t.ex "Ameriyas riddare" har också medlemmar som direkt rekryterats från Al Qaida-grupperingar och vandrar runt i maskering. Sunni-grupperingar säger uttryckligen att de ser ett krig mot Shiiterna, vilket tyder på att USA ser ett inbördeskrigscenario som det mest lämpliga.

En orsak till önskan är att Iraks regering förklarat att alla oljekontrakt som de Kurdiska myndigheterna i norr har slutit är direkt olagliga. Ett inbördeskrig skulle kunna säkra oljan i norr till billigare priser än vad som annars skett. AFP skriver:

"Myndigheterna i Iraks norra autonoma kurdiska region har signerat 15 kontrakt för export och utforskning med 20 internationella bolag sen de stiftade sin egna oljelag i Augusti, vilket gjorde myndigheten i Baghdad rasande."


Thomas E Ricks, på Washington Post, konstaterade också krasst att orsaken till att våldet gått ned i Baghdad var att den etniska rensningen nu var färdig i stora områden och att Sunni-muslimer till stor del spärrats in bakom stora murar.

Mera nyheter:

  • Tuffare sanktioner mot Iran kommer att kosta Tyskland nära 2 miljarder euro enligt Tysklands finansminister.

  • The Times skriver om drogtrafiken i Afghanistan: "Britterna skulle vara ute och demonstrera om de visste att de styrande i de södra distrikten, som brittiska soldater dör för att försvara, endast är där endast för att skydda knarkrutterna." Antidrog polis får 200 USD i månaden mot nära 400 000 USD för en del av gränsvakterna.

2 kommentarer:

Galaxa sa...

Det var en riktigt bra och talande bild!

Hampus Eckerman sa...

Jupp, den finns i lite olika versioner här och var på nätet.