2007-11-16

Vid alla smörstekta gråsparvar!

Kulturhuset kommer på söndag, mellan 12:00 och 15:00 att bjuda in alla medverkande från 70-talets Tintin-skivor. På sin hemsida skriver de:

"Alla ni som lyssnat på Tintins äventyr på LP, kassettband eller CD och hört Tintin på riktigt har nu chansen att träffa honom livs levande! Passa på att få era gamla vinylskivor signerade! Ställ frågor till skådespelarna! Givetvis avslutar vi evenemanget med vårt sedvanliga och allt svårare Tintin Quiz."
Tintin var ju nyligen starkt kritiserad i tidningarna, framförallt för albumet "Tintin i Kongo". Hergé själv skämdes ju för det albument och hade egentligen velat låta bli att teckna en nyversion av det, ungefär som han lät bli med "Tintin i Sovjet". Albumet var dock så populärt att han gav med sig.

Själv har jag orginalversionen hemma och det finns en hel del roligheter där som censurerats i senare versioner. Som t.ex när Tintin står i skolan för att lära de svarta kongolesiska barnen i Geografi: "Idag ska jag berätta om ert hemland - Belgien". I nyare versioner lär han istället ut det mer harmlösa räkneexemplet "2 + 2 = 4".

Ett annat exempel på censur är i den gamla tidningen då Tintin jagar noshörning. Då noshörningens hud är så hård kan inte Tintins gevärskulor tränga igenom. Istället klättrar han upp i ett träd och när noshörningen passerar under borrar han ett hål i noshörningens hud. I hålet sticker han sedan in en dynamitgubbe, men laddningen är för kraftig och noshörningens blodiga köttrester sprids ut över hela nejden vid dynamitens explosion. Att vi inte får läsa den biten har vi den skandinaviska redaktören att tacka för. Han protesterade mot djurplågeriet och Hergé plockade skyndsamt bort sidan.

Teateruppsättning av "Tintin i Tibet"

Inga kommentarer: