2007-11-20

Somalia värre kris än Sudan, Irak värre än Somalia

Enligt FN är nu Somalia den värsta krisen i Afrika. Nära 200 000 personer har flytt från huvudstaden enbart de två senaste veckorna. Topptjänstemän i FN konstaterar att det finns större svält, mer blodvite och färre hjälparbetare än i Sudan. Eric Laroche, chef för FN:s humanitära operationer i Somali säger:


"Om detta hände i Darfur hade det varit ett stort hallå. Men Somalia har varit en bortglömd nödsituation i många år."


Laroche konstaterar också att landet var i mycket bättre skick under Islamisternas regering, innan USA sponsrade Ethiopien i en attack mot landet:

"Det var mer fredligt och enklare för oss att arbeta. Islamisterna skapade inga problem för oss."


FN:s högste tjänsteman i Somalia säger också att "situationen i Somalia är den värsta på kontinenten" och att islamisternas styre var den enda fredliga epok som somalierna har haft på år, Somalias gyllene era. Det nya styret, tillsatt av USA och Ethiopien, har nu stängt Somalias äldsta människorättsgrupp, Elman Human Rights och soldater jagar dess ledare.

Detta betyder att USA nu är orsaken till två av de värsta pågående konflikterna, den i Irak och den i Somalia.


Andra nyheter:

  • Tidningen Journalisten skriver om en granskning av chefredaktörer, nyhetschefer och ledande politiska reportrar på Sveriges 10 största medieföretag. 2 av 3 använde sig av svart städhjälp.

  • 70% av Israels ungdomar tycker att judar ska ha mer rättigheter än beduiner.

  • Israels premiärminister Ehud Olmert har lovat att ta bort ett litet fåtal av de minsta bosättningarna (de som kallas oaktoriserade). Ingen tidsplan har getts vilket tyder på att det kommer att ske någon gång inom de närmsta hundratusen åren. Om vi har tur.

  • The Guardian sammanfattar Israels kärnvapenprogram och konstaterar att staten hade kärnvapen redan 1968. Enda orsaken till att Israel inte erkänt sitt innehav är att USA då kan bryta mot den lagstiftning som hindrar landet att ge hjälp till länder med oauktoriserade massförstörelsevapen. För en längre genomgång, läs denna text från Federation of American Scientists som också beskriver kärnsammarbetet mellan de två apartheid-staterna Israel och Sydafrika.

    Läs också i New York Times om hur USA gav Pakistan 100 miljoner USD i hjälp för att bygga kärnvapen. En längre intervju om detta i Democracy Now.

  • Krigshallicken Normal Podhoretz, kallad "neokonservatismens gudfader", har påkommits med att använda påhittade citat från Ayatollah Khomeini för att motivera ett krig mot Iran.

  • 20 000 människor protesterade mot det amerikanska Fort Benning, det beryktade "School of Americas". Amnesty har krävt skolans stängning när det visade sig att bruksanvisningar i tortyr användes som läromaterial. Argentina, Bolivia, Costa Rica, Uruguay och Venezuela tänker dra tillbaks all personal från skolan. Colombia har arresterat sju militärer som fått träning vid skolan, två som sen blev instruktörer, för att ge trupper och beskydd till knarkkartellerna.

    Tortyr utförs också i USA. Deborah Davies, på Channel 4, har gjort en film om tortyr i amerikanska fängelser. Enligt hennes undersökningar är tortyr vanligt, fångar tvingas klä av sig nakna, kräla på golvet, de blir - utan provokation - misshandlade, skjutna med elpistoler och sprayade med tårgas. Deborah Davies har tidigare rapporterat från Irak. Se filmen här.Utökade tortyrsmetoder?

2 kommentarer:

pia sa...

Hej Hampus Eckerman,

jag satt just och tänkte på att det är ganska få bloggare som pratar om Somalia! Det är helt otroligt att konflikten är i en sådan medieskugga. I Finland finns knappt några invandrare alls, men av dem som finns är många från Somalia, jag känner några av dem, som var och protesterade i fredags mitt i Helsingfors för att få synlighet i krisen. Inga medier rapporterade!

Hampus Eckerman sa...

Ja, visst är det märkligt? Och nu är det fullt möjligt att konflikten utökas med en USA-stödd Etiopisk attack mot Eritrea.