2007-11-23

Upprop mot Saudi-Arabien

Bloggen Forum för Frihet skriver om Saudi-Arabien:

"Monarki är totalt oacceptabelt av Sharialagen, eftersom makten är ärftlig. Ändå, ser vi en kedja av muslimska länder som styrs av kungafamiljer, liksom Saudiarabien, Arabemiraten eller Kuwait."

De har nu skapat en namninsamling mot Saudi-Arabien för dess behandling av kvinnor. Det har nu bara gått ett par dagar sedan Saudi-Arabien dömde en kvinna som våldtagits av sju män till 200 piskrapp. En annan avskyvärd sak är handeln med kvinnor från främst Afrika och Asien. Uppropet lyder:

"Vi skulle vilja dra uppmärksamhet till den nya form av slavhandel som sker i ert land. Tusen av unga asiatiska och afrikanska flickor transporteras från deras hemländer till Saudi-familjer av ouktoriserade agenter. [...] En stor del av dessa flickor lever under omänskliga förhållanden under minimilön, behandlas som egendom och hålls inlästa i sina lägenheter för att inte kunna fly till ett bättre liv och jobb. En del begår självmord medans andra går ned i djup depression."

Saudi-Arabien är inte det enda land som behandlar kvinnor så. I Libanon fanns, när israelerna började bomba sönder landet 2006, över 86 000 hembiträden, de flesta från Sri Lanka, Etiopien och Fillipinerna. Mestadels var de anställda i kristna familjer, den traditionella överklassen.


En del av dem utnyttjades hårt med arbetsdagar på över 16 timmar för knappt tre kronor i timmen. Vid ankomst fick de sina pass konfiskerade för att inte kunna fly. Dessa kvinnor får ofta de mest förnedrande jobben som en arabisk kvinna aldrig skulle acceptera.

Även Kuwait är utnyttjandet av kvinnor framträdande. En ung indonesiska berättar om straffet för att ha jobbat för långsamt:

"Mina armar och bak blev strykta med strykjärn. Sedan slogs jag i huvudet med ett järnrör, mitt hår klipptes och man stack mig i ögonen."

En femtedel av Kuwaits befolkning är utländska arbetare från Asien. Enligt Human Right Watch har utnyttjandet blivit långt värre sedan den odemokratiska regimen återinsattes av USA efter det första Gulf-kriget. Kvinnor berättar om våldtäkter, misshandel och indragen lön. HRW skriver:

"I April 1995 fanns 200 hembiträden under skydd av fillipinernas ambassad, 150 vid Sri Lankas och mindre nummer vid andra ambassader. Utan att erbjuda alternativt skydd bad Kuwaits myndigheter ständigt att ambassaderna inte skulle erbjuda skydd för flyende hembiträden."

Enligt New York Times återvänder nära 20% av alla hembiträden i förtid efter att ha misshandlats, förnedrats eller inte fått lön.

Andra nyheter:

1 kommentar:

Ida D. sa...

Jo, Hampus,
Saudi Arabien är inte det enda land i regionen som behandlar kvinnor så illa. Men vi måste börja någonstans.
Saken är att just det här landet är "islams vaga", men ändå strider mot grundläggande islamiska principer. Det som är unikt i det hela är att initiativet för protest och kritik kommer från sunni muslimer! Om vi lyckas att pressa "stjärn-land" för muslimska världen, då kommer det att vara mycket enklare att påverka andra.
Och vi, härifrån kan påvärka mer än folk som lever i det här landet. Jag tycker att brevet till kungen är riktigt "milda mini-mjölk", svag och blek kritik, jämfört med det som dom själva förtjänar.
Men som sagt, vi måste börja någonstans. Regimskurkarna i muslimska länder kan aldrig försvinna utan engagmang av oss, muslimer. Bombningar av väst bara förstärker deras positioner & USA samarbetar med regim-pampar.
Muslimer blev kvävda att kämpa för demokratin men samtidigt, väst frustrerar oss inom liknande kamp. Helt enkelt för att man vill peka ut muslimer globalt som "odemokratiska".