2007-11-10

Georgien och statskupperna

I Georgien pågår just nu en liknande situation som då landets president, Mikheil Saakashvili, tillsattes i en statskupp sponsrad av George Sorors. I Sverige kommer vi främst ihåg Soros för hans roll i det svenska kronfallet, även om de senare kommit fram att det var svenska företag som hade den största rollen.

Soros organisation Open Society Georgia har som uttalade mål att utbilda nya ledare, bygga kontakter mellan regeringsrepresentanter och medborgare och stlödja företagsamhet med hjälp av politik, lagstiftning och träning. En av metoderna för detta är statskupper. Georgiens tidigare president Eduard Shevardnadze, som avsattes i en kupp 2003, sa:

"Det här är hans plan, ett helt koncept över hur val ska hållas för att nya personer ska komma in i staten och hur organisationer likt den i Jugoslavien ska skapas. [...] Det här är Soros plan. Han stor för allting: för de nödvändiga pengarna, för de tillförlitliga statliga organisationerna, och för vem det är nödvändigt att sammarbeta med."
Vad Shevardnadze inte nämner är att Soros inte stod ensam, stora summor finansierades direkt från USAID. Tillsammans kunde de ge bidrag till Saakashvili på fyra miljoner dollar, 700 000 dollar spenderades på att skeppa demonstanter i bussar och både TV-program och tidningsartiklar mot Shevardnadze finansierades. Dessutom togs experter från statskuppen i Jugoslavien in. Att Soros inte är populär i Georgien är uppenbart. Vid ett besök började demonstranter kasta ägg på honom.

Den nya presidenten Mikheil Saakashvili som tillsattes istället arbetade hand i hand med amerikanska ambassaden. Han hade tidigare studerat i USA och sponsrats direkt av den amerikanska staten. När han "valdes" till president 2004 hade han 96% av rösterna, något som aldrig skett utanför diktaturer.

Turerna kring de nuvarande protesterna mot Saakashvili är många. Han anklagas för att ha varit inblandad i mordaffärer, förtryckt folk med avvikande åsikter, skickat polis med maskingevär mot demonstranter, etc.Nu kunde man tro att det vore Ryssland som står bakom de nuvarande protesterna mot Saakashvili. Saakashvili är ju trogen USA vän, vill ta med Georgien in i NATO och Ryssland har redan utfört många stridsåtgärder mot Georgien.

Intressant nog verkar inte så vara fallet, även om Saakashvili själv föredrar att tala om det ryska spöket.

På samma sätt som Saakashvili sponsrades av George Soros så sponsras den nye presidentkandidaten direkt av den amerikanske medieimperialisten Rupert Murdoch. Det är Murdochs TV-kanal "Imedia TV" som drivit kampanjen mot Saakashvili. EurasiaNet skriver:

"TV-kanalen, i stort sympatisk till oppositionen, har varit i centrum för skandalen över den forne försvarsministern Irakli Okruashvilis anklagelser mot Saakashvili och hans regering."
TV-kanalen grundades av Badri Patarkatsishvili, som tjänade större delen av sin förmögenhet i Ryssland under rövarbaronernas 90-tal. Patarkatsishvili, som förklarat sig arbeta för att avsätta Georgiens regering, har nu flytt till Storbritannien likt sin kamrat Berezovsky som gjort liknande uttalanden om Ryssland.

Det är för tidigt att dra slutsatser om den pågående kuppen, men den tycks vara en maktkamp över vem som ska styra över landets ekonomi: Staten eller rövarbaronerna.

Läs mer i DN.Andra nyheter:
  • Rabbinen för stockholms orthodoxa judiska församling, Meir Horden, anser inte att Sverige är "antisemitiskt" annat än bland muslimer. Israels officiella syn genom dess vandaliserande ambassadör är dock att "Sverige är en av de mest grovt anti-semitiska platserna" med "dagliga agitationer i media om att döda judar".


  • Israel fortsätter hetsa till kärnvapenkrig mot Iran. Nu kräver dess biträdande premiärminister Shaul Mofaz att IAEA:s ElBaradei ska avsättas för att han inte deltar i krigshetsen. Även USA har dragit upp sina krigsplaner.

1 kommentar:

Ida D. sa...

Kisse-katt är liksom japansk kamikaza...hhehehe...

Annars är jag chockad att rabbinen från judiska församlingen påstår om att i Sverige antisemitism lever enbart bland muslimer..!
Hur kunde han säga så..?
Enligt vilken undersökning..?
Enligt vilken statistik..?

I det här fallet kan jag inte säga någonting annat än att dom själva hatar islam & muslimer globalt så fick dom kasta bollen på andra sida. Det är den typiska taktiken man möter hela tiden:
Man talar om andra nationer och länder som nazistiska, medan deras grundare var villiga att samarbeta med Hitler.
Man anklagar hela palestinska folket för terrorism, men dom själva har grundat sitt land genom terror.
Nu pågår det enorm anti-islam propaganda på Israel-bloggar och samtidigt anklagar dom MUSLIMER för antisemitism.
Skrämmande.