2007-11-24

USA:s inblandning i Libanon

Libanon står nu utan både president och regering. Orsaken är att opposition och regering inte kunde komma överens om en ny presidentkandidat då Emile Lahoud avgick. Därför valde han att lämna över makten till militären istället för till den USA- och Israelvänliga regeringen. TT skriver:

"USA säger sig vilja låta libaneserna själva lösa krisen, och har i veckan nöjt sig med att uppmana Syrien att inte lägga sig i. Sent på fredagskvällen manade utrikesdepartementet i Washington alla parter i Libanon till lugn."

Detta är en ytterst märklig beskrivning. Som Bitte Hammargren uttrycker det i SvD, "tunga internationella aktörer som USA och Frankrike har många fingrar med i spelet". Faktum är ju att USA uttryckligen sa att det var den Israelvänliga regeringen som skulle behålla makten:

"Detta är proceduren som stipuleras av den libanesiska konstitutionen och den kommer se till att regeringen kan fortsätta arbeta utan avbrott."

Detta alltså trots att Presidenten valde att inte ge dem fortsatt förtroende, vilket konstitutionen ger honom rätt till vid hans avgång. I praktiken har USA blockerat varje möjlighet till uppgörelse i Libanon genom att ständigt kräva att motståndsrörelsen mot Israel avväpnas vilket skulle göra landet maktlöst vid en framtida invasion.

USA:s hatade ambassadör har nyligen lämnat Libanon. Hans förhållande blev inte bättre när han kallade hela Libanons presskår för "hovnarrar" som bjuder till goda skämt samtidigt som han försvarade att Israel bombade landet sönder och samman. Den libanesiska tidningen Al Safir skrev:
"Ambassadören går ofta över alla gränser när han inte nöjer sig med att försvara Israel mot anklagelserna om att ha drivit ett destruktivt krig i Libanon för futtiga orsaker, han förfalskar också alla fakta och insisterar på att det var Hizbollah som är skuldig till alla materiella och mänskliga för lister som Libanon fick genomlida medans hela världen vet att Feltmans [ambassadörens] administration i Washington tvingade dess allierade Ehud Olmert att eskalera situationen från ett rutinartat gränsbråk till ett krig som Israel inte var förberett för och vilket i sin tur tvingade Olmert att arbeta för att maximera lidandet i Libanon för att göra upp för Israels förlust av prestige efter att deras oslagbara armé besegrats. Det mesta libaneserna kan hoppas på nu är att ambassadören lämnas ensamma innan den eld, som han fortsätter att blåsa på, sprider sig och bränner upp det som är kvar av Libanon."

Nej, att påstå att USA skulle nöja sig med att be andra inte lägga sig i är nog rena dumheterna.


Inga kommentarer: