Trots att det i teorin har gått över 30 år sen White Only-policyn, inspirationen till Sydafrikas apartheidsystem, om restriktioner mot icke-vit invandring upphört är behandlingen av Aboriginerna fortfarande avskyvärd. De lever i snitt 17 år mindre än vita, har mellan fem och 10 gånger så stor chans för hjärtsjukdomar, 10 gånger så stor chans att ha tuberkolos och har tre gånger så hög barnadödlighet. Det är också endast 7 år sen Australien fördömdes direkt av FN för sitt rasistiska och diskriminerande system.
Aboriginernas tältambassad i Australiens huvudstad Canberra
John Howards regering som nu kickades ut har lett kampanjen mot aboriginernas rättigheter. De har attackerat aboriginernas organisationer och infört restriktioner gällande deras landrättigheter som de tilldömts av högsta domstolen.
Därför ser jag med glädje på att den nyvalde Kevin Rudd direkt förklarade att hans regering tänker be om ursäkt för hur aboriginerna behandlats, hur deras barn kidnappats från sina familjer för att få en "vit uppfostran". Varje steg där Australien vågar ta upp sin historia av rasism och folkmord är att applådera.
Plakat i Brisbande från Australiens nationaldag
Mera nyheter:
- Tony Blair är enligt tidningen Dagen så pass kristen att han höll tyst om sin tro för att inte bli betraktad som knäpp: "Blair såg alltid till att hans stab hittade en kyrka dit han kunde gå på söndagar, var han än befann sig." Man kan fråga sig vilken kyrka han var medlem i, eftersom Ärkebiskopen av Canterbury uttryckligt fördömt det krig i Irak han varit med om att starta.
- Afghanistans talman ledde en bojkott i det afghanska parlementet där dess ledamöter ville protestera mot att president Karzai helt och hållet ignorerar dem.
- Irans president Ahmadinejad har erbudit sig att vara valövervakare åt USA för att förhindra de oegentligheter som tidigare skett i Florida (2000) och Ohio (2004).
3 kommentarer:
Håller helt med dej att Australien borde be om ursäkt.
Tyvärr är nog det föga troligt. Titta bara på Usa. Dom har ju inte bett om ursäkt för deras behandling av svarta.
...och orsaken till det är ju att de är livrädda för att tvingas betala skadestånd. Deprimerande.
Och USA har sannerligen inte heller bett om ursäkt för behandlingen av folken: Nauset, Nipmuc, Aohican, Massachusett, Abenaki, Tuscarora, Tutelo, Cheyenne, Micmac, Ottawa, Sioux... m.fl. Tvärtom för USA en mycket bakåtsträvande politik i internationella sammanhang, när det gäller urfolksfrågor.
Vet inte vad som är mer fel: Att tvinga folk från sitt land eller att tvinga folk till sitt land. Man behöver ju heller inte jämföra. Omänsklig behandlig av andra folkgrupper har genomsyrat historien och bör uppmärksammas.
"Deras behov har ingen gräns" skriver Paulus Utsi i en dikt om det moderna samhällets exploatering av naturtillgångar och människor. I hans dikt var det Sápmi som avsågs. Men den är applicerbar globalt.
Australien känns ofta ändå extrema i sammanhanget, speciellt genom att deras ofattbara brist på demokrati och folkrätt sträcker sig så långt in i framtiden. Aboriginerna fick inte rösträtt förrän 1967. 1967! Bara detta faktum räcker, för att inse en del av vidden av Australiens rasistiska politik.
Skicka en kommentar