2007-11-26

USA ser den irakiska regeringen som sin fiende

USA ser nu den valda regeringen i Irak som ett större hot än Al Qaida enligt en rapport från Bureau of Near Eastern Affairs vid det amerikanska utrikesdepartementet:

"Högre amerikanska befäl porträtterar nu trilskandet från den irakiska shiit-dominerade regeringen som det största hotet mot USA:s ansträngningar i Irak, snarare än al-Qaida terrorister, sunni-motståndsmän eller Iran-uppbackade militior."

Klara orsaker finns till USA:s avsky över den Irakiska regeringen. Abzul-Aziz al-Hakim, ledare för det Högsta Islamiska Rådet i Irak och landets viktigaste Shiitiske politiker förklarade nyligen att inga tecken fanns på att Iran skulle stödja något motstånd mot USA:s trupper:

"Det finns endast anklagelser som höjts av den multinationella styrkan och jag tror att dessa anklagelser behöver mer bevis."

Iraks regering har också förklarat att de oljekontrakt som Kurdistan, mot landets konstitution, fattat med andra länder är olagliga, ej bindande och utan värde.Mer nyheter:

  • Kina och Indien är långt fattigare än man tidigare trott. Enligt Financual Times har Kina 300 miljoner fattiga (tre gånger högre än tidigare sagt) och Indien nära 800 miljoner (dubbet så många som tidigare). Kina har dessutom 40% mindre ekonomi än tidigare påvisat.

  • Saab anklagas nu för att ha mutat politiker i Ungern för att få till en JAS-försäljningen. Mutor ska tidigare ha använts i Tjeckien och Sydafrika.

  • Israelerna vägrar att lämna tillbaks de stulna Golan-höjderna till Syrien för att få fred. Israels premiärminister Ehuld Olmert säger att "så länge jag är premiärminister så kommer Golan-höjderna stanna i våra händer som en inseparabel del av Israel."

  • Enligt FN är Israel ett av de främsta målen för mänskligt slaveri och når fortfarande inte upp till minimistandardem för att bekämpa trafficking.

Inga kommentarer: