2007-11-20

Kikis Expressbud

På fredag har den japanska filmen "Kikis Expressbud" Sverigepremiär. Det är en av världens bästa barnfilmer och handlar om häxan Kiki och hennes katt. När Kiki blivit gammal nog måste hon som häxa starta sin egen affärsverksamhet. Tyvärr är hon inte så bra på att trolla, men hon är en hejare på att flyga, så hon startar helt enkelt en budfirma.

Det som gör filmen kul i Sverige-perspektiv är att regissören Myazaki på 70-talet var i Sverige. Där samtalade han bland annat med Astrid Lindgren om barnfilm och var faktiskt nära att göra en film om Pippi Långstrump! Myazaki blev också inspirrerad av sitt besök i Sverige att han använde sig av de skisser han gjorde i "Kikis Expressbud". Filmen utspelar sig i Stockholmsmiljö där man tydligt kan utskilja Kungsgatan, Grand Hotell, Stockholms öar, men också små bonusdetaljer som Visby ringmur!

Regissören Myazaki har annars gjort flera av de bästa japanska tecknade filmer som gjorts: Princess Mononoke, Spirited Away och Min Granne Totoro som nyligen kommit ut på svenska.Kiki vid Kungsgatan

Uppdaterad 2007-11-20: Expressen skriver också om Kikis Expressbud.

2 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Tack för tipset. Då vet du vad vi ska göra på lördag!

Hampus Eckerman sa...

Alla regissörens filmer är bra, men alla är inte lämpade för små barn. Princess Mononoke är t.ex betydligt mer våldsam.

Min Granne Totoro, Kikis Expressbud och Kattens Återkomst är bättre för de mindre (men funkar perfa för äldre och oss vuxna oxo). Nausicaä of the Valley of the Winds är en riktigt bra film med pacifistiskt budskap.