2007-10-06

Snövit, kroknäsor och rondellhundar

Fortfarande tjatas det om Lars Vilks taffliga teckning av en s.k "rondellhund med den muslimske profeten Muhammeds huvud på. Uppenbarligen är det viktigt ur yttrandefrihetssynpunkt att publicera huvudfotingar och teckningar på mellanstadienivå. I alla fall kan det tyckas så om man läser DN, SvD, Aftonbladet eller Expressen. Då den taskiga skissen fortfarande mals om och om igen i mediekvarnen kan det vara intressant att tänka på när yttrandefriheten inte alls bör gälla.

Teckning gjord av hyllad konstnär i kamp för yttrandefrihet eller av 11-åring innan fotbollsträningen


Minns ni när Filip och Fredrik slog igenom med sitt program "Ursäkta Röran"? Då intervjuades den judiske kantorn Maynard Gerber från den judiska församlingen. "Inför intervjun satte reportern på sig en gumminäsa, som judehatare använder i sin propaganda" berättar Maynard Geber för Aftonbladet. Detta ledde till en storm av fördömanden i alla tidningar. Programmet drogs in av TV4 och ingen krävde i yttrandefrihetens namn att det skulle sändas. Varken TV3, TV5, Z-TV eller SVT ville sända inslaget i kampen för yttrandefriheten och tidningarna gjorde inga försök att göra klippet tillgängligt. Fortfarande har inget fått se det. I det fallet sågs yttrandefrihet som oviktig, fel personer blev provocerade.

Ett annat tillfälle då yttrandefriheten inte sågs som viktig var då den israelfödde juden Dror Feiler lät göra ett konstverk kallat "Snövit och Sanningens Vansinne" om en palestinsk självmordsbombare. Den israeliska ambassadören Zvi Mazel bestämde sig i förväg för att rasera verket, tuggade fradga som den värsta bosättare och gick sedan bärsärkagång och förstörde allt i sin väg. För sin brist på behärskning fick han starkt beröm i DN och flera andra tidningar uttryckte sympati för ambassadörens immitation av Djingis Khan. Dessutom polisanmäldes konstverket, inte den krigiske ambassadören, av Kristdemokraternas ungdomsförbund.

Ett mordförsök på Thomas Nordanstad, ansvarig för utställningen där konstverket utfördes också. Förutom mordförsöket fick han motta flera dödshot. Mordförsöket och hoten ansågs tydligen som legitima eftersom inga debattartiklar skrevs om det. Återigen var yttrandefriheten oviktig och reklam för utställningen där bilden på Snövit visades togs bort från tunnelbanan.


Yttrandefrihet gäller bara då inte fel personer provoceras.

5 kommentarer:

alandalus sa...

Tja, såna här uttalanden skulle, efter några ändringar, få Bonnierpressen och liberalerna att reagera starkt (ändringarna fetmarkerade):

Palestinas ambassadör Ahmed Abdulsson trappade på tisdagen upp tonläget i sin kritik mot Sverige i flera intervjuer. Han hävdar bestämt att det finns en underförstådd acceptans i Sverige för kritik mot Palestina och araber, medan hets mot exempelvis judar inte passerar lika lätt.

Folk är rädda för judarna men mot araberna kan man göra vad som helst, säger Ahmed Abdulsson till DN.

I en intervju med TT går han ännu längre och anklagar svenska medier - och socialdemokratin - för att vara anti-palestinska.

- Det socialdemokratiska partiet är pro-judiskt, anser han och pekar på ett undantag:

- Per Göransson. En bra man.

Och i en intervju med en internationell nyhetsbyrå säger Abdulsson att det finns en mycket stark judisk islamofobi i Sverige.

- Muslimer trakasseras av judar överallt, i skolor, på gatan i tunnelbanan.

[..]

Om vi muslimer säger att detta sårar oss, varför kan då inte en regering ta bort det? Inget skulle hända, säger Ahmed Abdulsson.

Rawia Morra sa...

Ja, alandalus,

din text var så otrolig att man knappt kunde läsa den! Man är så van att läsa motsatsen att det liksom inte går att läsa innantill längre! :)

Anonym sa...

tack för denna blogg,
jag liksom tusentals andra invandrare undrar varför ingen kritiserar israel.
många iranier som jag vågar inte kritisera israel för vi är diplomatiska av oss.
när vi sitter för oss själva är israel frågan en mysterium för oss.
alla länder kritiseras bland annat den hatade mull regimen i iran men inte israel

Anonym sa...

Loool!

"jag liksom tusentals andra invandrare undrar varför ingen kritiserar israel.
många iranier som jag vågar inte kritisera israel för vi är diplomatiska av oss."

Vilket skämt.

Hampus Eckerman sa...

Anonym, jag förstår inte ditt skämt. Finner du glädje och skratt i att en del inte vågar kritisera Israel?