2007-06-21

Israel startade 6-dagarskriget för att erövra mark

Lisbeth Lindborg, en självpåtagen forskare med usla matematikkunskaper som jag tidigare skrivit om, har nu i Expressen skrivit en artikel om 6-dagarskriget. Förutom den rasistiska översättningen av "The Arab League" till "Arabligan" istället för Arabförbundet menar hon att inga araber ville ha krig med Israel vid den tidpunkten, men att israelerna var för inkompetenta, livrädda och korkade för att inse detta.

Israelerna själva gillar dock inte Lindeborgs fördomsfulla avfärdande av hela det israeliska militär-etablissemanget. De vill uttryckligen ta åt sig äran för att ha startat kriget.

"Den här historien om en fara för utrotning har varit ett komplett påhitt och har blåsts upp i efterhand för att rättfärdiga annekteringen av nya arabiska territorier."

/Mordechai Bentov, Kabinettsminister, Le Monde, 3/6, 1972

"I juni 1967 hade vi ännu en gång ett val. De egyptiska armékoncentrationerna i Sinai bevisade inte att Nasser verkligen var på gång att attackera oss. Vi måste vara ärliga med oss själva. Vi valde att attackera honom."

/Menachem Begin, Premiärminister, New York Times, 21/8, 1982

"Att låtsas som om de egyptiska styrkornas placering längs våra gränser skulle varit ett hot mot Israels existens är en direkt förolämpning, inte bara mot intelligensen för vem som helst med kapacitet att analysera en sån här situation, utan framförallt mot den israeliska armén."

/General Matityahu Peled, Ha'aretz, 19/3, 1972

Tvärtom gjorde Israel vad man kunde för att provocera fram ett krig. Man visste att Egypten ville undvika detta då man redan sänt 100 000 män till Jemen. Man beslöt sig därför för att provocera Syrien som Egypten hade en försvarsallians med.

"Vi brukade skicka fram en traktor att plöja ett [omstritt] område (...) och vi visste i förväg att syrierna skulle börja skjuta. Ifall de inte sköt så beordrade vi traktorn att avancera framåt tills syrierna blev så irriterade att de började skjuta. Och då kallade vi in artilleri och senare också flygunderstöd och så gick det till. (...) Jag gjorde ett misstag i att tillåta erövringen av Golan-höjderna. Som försvarsminister borde jag ha förhindrat det, därför att syrierna hotade oss inte vid det tillfället."

/General Moshe Dayan, 1976

Israel erkände senare att erövring var målet med 6-dagars kriget, samtidigt som man visade sitt sedvanliga förakt för FN och hela det internationella världssamfundet.

"Om så generalförsamlingen skulle rösta med 121 röster mot 1 för att Israel skulle dra sig tillbaka till gränserna för vapenstilleståndet [innan 1967] så kommer Israel att vägra följa beslutet."

/Abba Eban, premiärminister, New York Times, 19/6, 1967

Inga kommentarer: