2007-06-16

Våld i Libanon mot USA, inte för Syrien

I Libanon dödades nyligen den pro-amerikanske parlamentsledamoten Walid Eido. Enligt Robert Fisk - legendarisk libanonkorrespondent och författare till boken Pity the Nation, den absolut bästa och mest heltäckande boken om det libanesisk inbördeskriget - så är orsaken antalet parlamentariker i parlamentet.

Om den USA-stödde okonstitutionelle premiärministern Siniora förlorar ytterligare tre parlamentariker förlorar han samtidigt sin "majoritet" i parlamentet. Hans regering har redan blivit ett brott mot konstitutionen eftersom han fortsatt regera trots att hans stödparti Hizb'allah dragit tillbaks allt stöd och alla ministrar.

Detta ger en ny syn på saken. Under inbördeskriget deltog ungefär40 olika miliser och stater i våldet. Många grupper har försvunnit eller gått samman, men andra finns kvar. Sinioras regering är avskydd av många för det direkta stöd man får från USA, men stöds av de kristna pro-israeliska rörelserna. Kort och gott samma grupper som under inbördeskriget.

Den pro-israelska sidan förlorade inbördeskriget, men försöker få tillbaka makten med hjälp av Sinioras regering som mutats av amerikanska pengar, bl.a för att bygga en amerikansk militärbas i norra Libanon. Kristna och pro-israeliska styrkor utbildas också i Jordanien och Egypten. USA har också stött Al Quaida-positiva grupperingar i hopp om att skapa en motvikt mot Hizb'allah (se idigare bloggpost).

Detta gör att alla de grupperingar, pro-syriska eller ej, som motsätter sig USA:s och Israels inflytande i regionen också är mot regeringen Sionora.

Tidigare har man försökt med demokratiska medel. Man har krävt att vallagarna, med flit skrivna av kolonialmakten Frankrike för att gynna den fransktalande kristna befolkningen och där en shiit aldrig kan bli premiärminister, ska reformeras. Man har också krävt en befolkningsräkning för att få de rikiga förhållandena av Shia, Sunni och kristna. Sionora har vägrat allt detta och sitter nu kvar i en olaglig minoritetsregering.

Om någon av alla dessa grupperingar kan få bort honom med hjälp av att bomba parlamentsledamöter kommer de också att göra det. Så länge USA:s inblandning fortgår kommer våldet öka.

Inga kommentarer: