2007-06-02

Amerikanska bomber dödar mer än irakiska stridande

I en tidigare post undrade jag hur det Irakiska folket dog, eftersom endast 121 000 offer rapporter i tidningarna och av amerikansk militär (några av dessa kan vara överlappande), medans tidningen Lancet konstaterat att kring 655 000 irakier beräknats ha dött.

Sherward Ross skriver nu i Counterpunch (som i sin tur citerar The Nation) och ger en förklaring till åtminstone hur en del av dem dött: amerikanska flygangrepp. 78 000 irakier ska ha dött av dessa angrepp. Den siffran är betydligt fler än de Irakier som uppgets ha dödats av olika motståndsgrupper. Dessutom:

"Siffror som ges av Lancet-studien antyder att 50 procent, av de irakiska barnen under 15 år, som dött en våldsam död under samma period (Mars 2003 t.o.m Juni 2006) dog av koallitionens flyganfall."
över 27 ton klusterbomber har fällts över Irak sen April 2003 och över 50 ton andra bomber.

1 kommentar:

Johan sa...

Det är intressant att din källa, en artikel i Independent, inte kan spåras tillbaka till BBC som den ju tydligt hänvisar till. Det är också klart varför du helt utesluter de klara indikationerna på att hela studien är ett falsarium från början till slut.