2007-06-13

Färden Västerut - Del 1 - Den Stilige Kung Markattas Födelse

Den Stilige Kung Markattas Födelse

En gång i tiden, 131 400 år efter universums början, skapades människan. Detta skedde när himlen fortfarande var ljus och jorden fortfarande färsk och det positiva blandades med det negativa. Världen var uppdelad i fyra kontinenter: Den Östra av Överlägsen Kropp, den Västra av Boskaps-gåva, den Södra av Jambu och den Norra av Kuru.

Vid den Östra Kontinenten av Överlägsen Kropp, bortom dess sjöar, ligger landet Aolai, näst intill en ocean och i mitten av denna ocean ligger en ö kallad Berget av Blommor och Frukt. Vid dess röda klippor sjunger fenixfåglarna i par, ensamma enhörningar ligger vid dess skrevor och i grottorna bor drakar - när de så vill. Det bor magiska rävar i skogarna, blommor av jade och märkliga plantor vissnar aldrig. Mangoträden bär alltid frukt. Ön är den pelare där alla floder möts, jordens rot, oförändrad genom eoner.

Vid denna ö fanns en gång en sten. Den var 365 händer hög och 24 fötter bred. Inga träd växte kring stenen, blott magiska mossor och orkidéer. Sedan skapelsen hade den fått sanningen från himlen, skönheten från jorden, essänsen av solen och månens underbarhet och hade nu magiska krafter. En dag lade stenen ett ägg.

När vinden blåste på ägget omvandlades det till en stenapa. Från apans ögon sken ett sådant ljus att det överaskade Jade Kejsaren, långt borta i Nordstjärnans palats. Jade Kejsaren beordrade två officerare att rapportera dess ursprung:

"En stenapa har fötts vid Berget av Blommor och Frukt vid landet Aolai vid den Östra Kontinenten av Överlägsen Kropp. När han rörde sina ögon lyste de upp Nordstjärnans palats, men nu när han börjat äta dör ljuset sakta ut."

Jade Kejsaren nickade och förkunnade med vishet och medkänsla: "Varelser där nedan föds i essänsen av himmel och jord; det finns inget märkligt med honom."

* * *

Stenapan sprang och hoppade. Den drack från bäckarna, åt från blommor och träd. Den blev vän med vargarna, kamrat med tigrarna, bekant med hjortarna och familj med de andra aporna. På morgonen jagade han och hans apsläkt trollsländor, kastade sten, vävde stråhattar, åt flugor och putsade sina pälsar. Efter att ha lekt badade de i floden.

En dag sa en av aporna, för liksom fåglar kan sjunga kunde aporna tala: "Varifrån kommer vattnet i floden?"

Med ett tjut sprang alla aporna, apbarnen, deras bröder och systrar, upp längs floden. Snart hade de kommit till ett stort vattenfall. En av aporna föreslog: "Den som är listig nog att klättra genom vattenfallet och komma ut helskinnad ska bli vår kung!" Alla aporna höll med, men ingen vågade försöka. När förslaget ropats ut tre gånger svarade stenapan i högröst: "Jag ska gå, jag ska gå." Modiga apa!

Idag ska han göra sitt namn
Imorgon ska hans öde triumfera
Han är förutbestämd att leva här
Som en Kung ska han inträda i de odödligas palats

Och med ett mäktigt hopp kastade sig stenapan in i vattenfallet. Där fann han en bro av järn och på andra sidan ett hus. Blommor växte vid dess lena bänkar, pärlor hängde i nicher. Söta stolar och sängar fanns i dess rum och utanför växte bambuträd. På en stentavla stod att läsa: BERGET AV FRUKT OCH BLOMMORS LYCKLIGA LAND, VATTENDRAPERIETS HIMMELSKA GROTTA.

Stenapan var utom sig av lycka och sprang tillbaka. En efter en vågade sig de andra aporna in genom vattenfallet. När de såg huset skrek de av glädje. De hoppade i sängarna, ryckte åt sig tallrikar och slogs om stolarna. Stenapan satte sig högsätet och sa: "Mina herrar. Ni lovade att den som var listig nog att ta sig in hit och ut igen skulle bli er kung. Nå, jag har gjort detta och också givit er ett hem där ni kan leva och sova i fred. Varför är jag ännu inte er kung?"

De andra aporna vågade inte annat än att be om förlåtelse, de bugade och förklarade att stenapan var deras "Kung för Tusen År". Stenapan tog sig sedan en tron, strök sten från sitt namn och förklarade att han nu ville kallas "Stilige Kung Markatta". Han delade upp sina apor i härskare och undersåtar, meniga och officerare. På morgonen strövade de runt Berget av Blommor och Frukt och på kvällen drog de sig tillbaka till Vattengrottan.

* * *

Så gick det till när Den Stilige Kung Markatta blev Kung vid Berget av Blommor och Frukt. Om du inte vet vad han gjorde när han blivit Kung får du läsa om det i en senare bloggpost.

(översättning och förkortning av Wú Chéng'ēns bok Färden Västerut: Hampus Eckerman)

Inga kommentarer: