2007-06-01

Amerikansk stödd Irak-diktatur i 40 år till?

Enligt en artikel i SvD ska USA:s militära närvaro i Syd-Korea ses som en förebild för Irak. Låt mig påminna om vad det innebär. Syd-Korea var en militärdiktatur fram till 90-talet då protester i samband med OS i Seoul slutligen tvingade bort den USA-stödda militären. Innan dess var dödspatruller och utrensningar legio, val riggades och all opposition förföljdes skoningslöst. Staten bestämde enligt 5-års planer vilka företag som skulle få arbeta inom vilka industrier och dessa delades ut till de rikaste familjerna, vanligtvis släktingar till militärdiktatorn själv.

Idag finns det en stark motvilja i Syd-Korea mot USA:s militära närvaro. Man anser dessutom att USA är ett hinder för en framtida fred och återförening med det fattiga, svältande Nord-Korea. Under denna tid användes också koreanerna som kanonmat i USA:s krig i vietnam och kambodja.

Nu säger Robert Gates, USA:s försvarsminister att detta är vad irakierna har att se fram emot om de slutar strida. 40 års diktatur med USA:s militärbaser allestädes närvarande. 40 år då de kommer att användas som bas i USA:s anfall mot deras grannländer. 40 år då företag , industrier och olja kommer delas upp bland de styrandes släktingar. Någon som förstår varför man fortsätter slåss mot ockupationsmakten?

1 kommentar:

Johan sa...

Du kan ju jämföra hur det ser ut i Nord- och Sydkorea innan du moraliserar över att USA räddade sydkoreanarna från att bli förtryckta av Nord.