2007-06-26

Syd-Afrika fördömer Israels apartheid-regim

Den 6:e juni i år höll den Syd-Afrikanska parlamentsledamoten Ronnie Kasril ett tal till det Syd-Afrikanska parlamentet. Syd-Afrikanerna har ännu inte glömt hur israelerna sammarbetade med den Syd-Afrikanska apartheid-regimen, bl.a om dess kärnvapenprogram.

Ärke-Biskop Desmond Tutu sa en gång (The Guardian, 29/4-02):

"Men ni, likväl som jag, vet att på något sätt placeras den israeliska regeringen på pidestal och att kritisera den är att bli omedelbart dubbad som anti-semit, som om inte palestinierna vore semiter. Jag är inte ens anti-vit, trots galenskapen från den gruppen. Och hur kom det sig att Israel kollaborerade med apartheidregeringen om säkerhetsåtgärder?

Folk är rädda i det här landet, att säga att fel är fel, därför att den judiska lobbyn är mäktig - mycket mäktig."

Ronnie Kasrils tal är inget undantag från den Syd-Afrikanska kritiken mot Israel :

"Några påstår att Israel är justifierat och skyldigt, från dess tillkomst som stat 1948, att skydda sitt land med våld om så nödvändigt. Men var är moralen i det? Fortet Israel, en militärisk och aggressiv stat, försvarar ett stulet land som tillhört ett annat folk."

Det mest intressanta med Kasrils tal är dock de citat från israeliska källor han använder. Jag har översatt några till svenska. Länk till talet som helhet hitta ni underst.

"Inför [palestiniernas] ögon äger vi deras land och deras byar där de och deras förfäder har bott. (...) Vi är kolonisatörernas generation och utan pipan på ett gevär kan vi inte plantera ett träd eller bygga ett hus."
/General Moshe Dayan, Original Sins: Reflections on the History of Zionism and Israel av Benjamin Beit-Hallahmi

"Varför skulle araberna sluta fred? Om jag var arabledare skulle jag aldrig förlika mig med Israel. Det är naturligt: Vi har tagit deras land. Visst, Gud lovade oss det, men vad gör det för skillnad för dem. Våran Gud, inte deras. Vi kommer från Israel, det är sant, men för tvåtusen år sen och vad är det för dem? Det har funnis anti-semitism, nazister... men var det deras fel? De ser endast en sak: vi kom hit och stal deras land."

/David Ben Gurion, premiärminister, The Jewish Paradox av Nathan Goldman

"Nu har vi också betett oss som nazister och hela mitt jag är skakat."

/Aharon Cizling, israelisk kabinettsminister om massakern vid Deir Yassin, The First Israelis av Tom Seger

"Våra fäder nådde gränserna som vi blev tillerkända i FN:s delningsplan 1947 [56 procent av marken]. Vår generation nådde gränserna av 1949 [78 procent av marken]. Nu har Sex Dagars Generationen [av 1967] lyckats nå Suez, Jordanien och Golan Höjderna. Detta är inte slutet."

/Moshe Dayan, London Times, 25/6-69

"Vi vet för väl att vår frihet är inkomplett utan palestiniernas frihet."

/Nelson Mandela vid en bankett för att hedra Yasser Arafat den 11 Augusti 1998


1 kommentar:

Anonym sa...

det kanske kan tyckas petigt men den jämförelse cisling gör med nazistiska brott fälldes efter massakern i al-dawayima blev honom känd.