2007-06-23

Israel har kostat USA 20,000 miljarder kronor

Enligt Ynet News har Bush lovat ökat ekonomiskt stöd till Israel, ett land som fortfarande inte kan klara sig utan internationell hjälp. Detta då Israel krävt extra pengar för att dess turism minskat p.g.a dess internationella pariah-status.

Artikeln har dock fel då den påstår att Israel endast tar emot 3 miljarder USD per år (20 miljarder SEK), varav 1,8 miljarder i direkt militärt bistånd. Den siffran innehåller nämligen inte de lån USA ger till Israel och sen själv betalar tillbaka. Ej heller det extra stöd USA delar ut som t.ex när man förra året sammarbetade om att förvandla Libanon till grus.

Skulle det stödet också finnas redovisat skulle man konstatera att USA årligen betalar Israel kring 10 miljarder USD (67 miljarder SEK), ungefär 1,5 svenska militärbudgetar, för att upprätthålla dess folkmordspolitik mot palestinierna. Totalt, med icke-inflationskorrigerade siffror, har USA gett 108 miljarder USD (720 miljarder SEK) till den israeliska apartheid-staten. Israel får även kring 1,5 miljarder USD (10 miljarder SEK) i privata donationer från USA varje år. Även organisationer i Sverige och resten av världen samlar in pengar till Israel, ofta med det specifika syftet att utöka bosättningarna och förstärka ockupationen.

Räknar man på vad USA:s stöd till Israel har kostat landet, t.ex med effekten av det arabiska oljeembargot och sanktioner mot olika arabiska stater, så är en konservativ siffra kring 3,000 miljarder USD (20,000 miljarder SEK). Då finns inte Irak-kriget, till stor del utkämpat för Israels skull, med i beräkningarna.

Israel har också fått stora ekonomiska bidrag från Tyskland. Nahum Goldmann, tidigare ledare för Världsjudiska Kongressen, skrev i sina memoarer:

"Utan de tyska bidragen skulle inte Israel ha hälften av sin nuvarande infrastruktur: varje tåg i Israel är tyskt, skeppen är tyska liksom elektriciteten, en stor del av industrin..."

Tyskland fortsätter än idag att skänka pengar till Israel, ofta med direkt militär hjälp som kan användas mot Israels grannländer. Bland annat har man skänkt två u-båtar som kan användas som kärnvpenplattformar, detta trots att tysk lag förbjuder försäljning och handel med vapen till länder som är inblandade i väpnade konflikter.

Totalt gör detta Israel till en av världens främsta tiggarstater.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Gäsp.

Du kan hoppa och gorma så mycket du vill. Palestinierna vill dock att Israel återtar kontrollen i Gaza, och slänger ut Hamas och Fatah:

TT/DN

Reuters.

Du verkar ha förvånansvärt lite att säga om det barbariska palestinska förtrycket och våldet mot palestinier, inkl. likvideringar, lynchningar, tvång att bära slöja i Gaza, "utresningar" ov oliktänkande och förbud mot homosexuella.

Ditt oproportionerliga skrivande om Israel, som man mest kan småle åt, och fullständiga tystnad om det palestinska förtrycket och terrorismen, visar att du har sympati för det senare, samt att du i praktiken är en Israelhatare (om inte en ren antisemit).

Vilket naturligtvis inte förbättrar din redan icke-existerande trovärdighet. Du är helt enkelt en rasistisk okunnig tölp som inte bryr dig ett dugg om palestinier (se ovan) och tycks sitta på ett brinnande hat för israeler/judar.

Israel för alltid sa...

Är inte den här bilden väldigt talande?

Den togs för några dagar sedan av en nyhetsbyrå vid gränsövergången till Israel från Gaza, med rubriken "Palestinier flyr till Israel".

Är det inte ironiskt att när den terrorregim som palestinierna har röstat fram påbörjar mördandet av befolkningen, så är det till "den fascistiska apartheidstaten och förtryckarmakten" Israel man söker sin tillflykt. Och där man får sjukvård.

Det finns inget bättre bevis mot terrorvänsterns och antisemiterna propaganda än detta.

Hampus Eckerman sa...

Feh.

De vanliga tokstollarna som med sina antisemitiska, pro-israeliska inlägg tjoar om att man ska tala om toffeldjur eller gräddtårtor, allt annat än om Israel.

Och naturligtvis stämmer det att kollaboratörerna och medlöparna nu söker skydd hos husboden. När den missyckade israeliska militärmakten slängdes ut ur Libanon med svansen mellan benen flydde den fascistiska SLA-milisens medlemmar också till Israel.

Och alla var glada åt att bli av med dem.

Anonym sa...

Hampus, ja, jag förstår att du tyker att du har full koll från din "jorden-runt-resa", men dina inlägg och kommentarer avslöjar att du bara är en simpel fördomfull propagandist.

Palestinska journalister har intervjuat ett stort antal vanliga palestinier. Inga "kollaboratörer", även om kommunister som du brukar tycka om att svänga er med sådana beskyllningar för att slippa att se verkligheten när den inte passar in med den egna världsbilden.

Dessutom visar opinionsundersökningar utförda av palestinska institut, att stoa delar av den palestinska befolkningen skulle välkomna en israelisk återupptagning av kontrollen. En förkrossande majoritet lägger också skulden på Hamas för att deras liv blivit sämre. Fler är "deprimerade" och rekordmånga palestinier vill emigrera, ofta av rädsla för den islamistregim som Hamas vi införa.

Nu är det förstå så att Israel inte skulle drömma om att ta tillbaka Gazaremsan igen. Men det är intressant att palestinierna önskar det, och att befolkningen på Västbanken ser Israels fortsatta kontroll där som den enda anledningen till att våldet och kaoset inte också har spridit sig dit.

Arabvärlden har dömt ut Hamas som terrorister som har genomfört en kupp, och det har även Abbas gjort. Båda har uppmanat Israel och omvärlden att inte inleda kontakter med Hamas-terroristerna.

Du "Hampus" är förtås inte kapabel att ta in verkligheten, varför ditt skrivande (nästan till 100% en invertering av verkligheten) är så pinsamt irrelevant.

Gäsp.

Förresten, hur ser det ut i de fina demokratierna och rättsstaterna som du nu reser igenom? Inte ett ord om det heller? Tänkte väl det.

Gäääääsp.

Anonym sa...

Är det inte lustigt? Det finns i adressregistren ingen som heter "Hampus Eckerman" i Stockholm.

Så var den lögnen också avslöjad.

Anonym sa...

Här är en färsk intervju med en av Hamas grundare, i tidningen Der Spiegel, på engelska.

Och "Hampus" har mage att ifrågasätta fredstörstande palestinier som vill fly från Hanas fascistiska islamiska paradis?!

MatsF sa...

Att utbyta kritik, eller att diskutera politik behöver inte hamna på dagisnivå. Var lika sakliga och korrekta som bloggaren så kanske man även bryr sig om att lyssna på era för tillfället svaga och difusa motargument.

Jag har iaktagit att kritik mot israel ofta bemöts med rena oförskämdheter och personangrepp, ytterst beklagligt, vilket belyser frånvaron av faktiska argument och snarare liknar en misskrediteringsstarategi.

Anonym sa...

"MatsF", om du tittar på vilka ämnen "Hampus" valt att fokusera, och på hur han gör det, så tror jag att slutsaten är ganska enkel. Om du sedan väger in vilken sida det är han sympatiserar med så är det ännu enklare.

Hampus Eckerman sa...

Vilket adressregister finns jag inte med i? Eftersom jag inte har någon fast- eller mobiltelefonkan du knappast kolla i de registren. Kul annars med de McCarthy-tendenser som gör att du börjar leta adresser.

Har jag kritiserat några av de länder jag åkt igenom? Tja, för några dagar sen skrev jag om militärkuppen i Thailand, innan det om Kinas lögner i Hong Kong. Eftersom ni är så antisemitiskt fokuserade på Israel så läste ni väl inte det.

Annars har Arabförbundet uttryckligt *inte* fördömt Hamas för någon kupp. Det är bara israeliska sagor. Många vanliga palestinier kommer givetvis också fly från Gaza när israel försöker bomba och svälta ihjäl befolkningen.

Hampus Eckerman sa...

Åh, och jag kan tillägga att "Israel för alltid" inte heller står med i telefonkatalogen och jag har min misstankar mot vår trötte hampusförnekare Anonym.

Själv tror jag han är Per Ahlmark som skriver i sömnen. Kommentarerna är märkliga nog och han verkar inte vara fullt vid medvetande.

Anonym sa...

"Annars har Arabförbundet uttryckligt *inte* fördömt Hamas för någon kupp."

Du verkar inte ha en aning om vad du skriver. Amr Moussa, generalsekreterare för Arabförbundet sade redan under striderna före maktövertagandet att "en röd linje" hade passerats. Han har sedan dess fördömt Hamas maktövertagande, men du läser väl inte arabisk press. Och häromdagen lade arabstaterna sitt "fulla stöd" bakom Abbas. De mest inflytelserika arabmakterna Egypten, Saudiarabien och Jordanien gjorde ännu mer uttalade fördömanden mot Hamas.

Egypten har fördömt Hamas "kupp" och har flyttat sin "ambassad" från Gaza till Västbanken.

Anonym sa...

"Israel har kostat USA 20,000 miljarder kronor"

He, he. Har konspirationssidan "Information Clearinghouse" sagt det till dig? USA är nog tacksamma för att du bekymrar dig om deras statsfinanser.

För det stöd som USA ger till Israel får de en viktig allierad och vän i en turbulent region som köper för stora belopp från amerikansk försvarsindustri och därmed bidrar till amerikanska jobb. En partner i kampen mot terrorism och en ovärderlig kännedom om regionen, om terrorister och en industriellt framgångsrik samarbetpartner.

Vad får USA för de två miljarder/år som man duschar Egypten med (392 miljarder kronor sedan 1979)? Eller de miljarder som man slösar på det palestinska terroristsamhället (där bara Sverige lägger en halv miljard kronor per år)?

En "kall" så kallad "fred" från Egypten som håller på att tas över av fundamentalistiska islamister i Muslimska Brödraskapet, och statlig propaganda mot USA och Israel i statspressen. Och av palestinierna kommer bara terrorism och förfall.

Jag tror att om du frågar amerikanerna så tror jag att de ganska enkelt kan tala om för dig vilka pengar som är slöseri och vilka som är väl investerade.

Opinionsundersökning: Amerikaner stödjer Israel.

Opinionsundersökning: Stödet för Israel bland amerikaner ökar kraftigt. Försumbart stöd för palestinier.

Hampus Eckerman sa...

Ah, "Anonym", där har vi en annan sak. Vissa länder i arabvärlden, mer precisist de diktatorer som sitter med USA:s stöd, har fördömt Hamas. Och där har vi också vad USA får från Egypten. En tam diktator som tycker som USA vill och fördömer Hamas. Endast tre länder totalt har gjort detta.

Arabvärlden i sig har dock inte fördömt någon "kupp" från Hamas. Däremot har man sagt att situationen ska återgå till samma som innan Gaza-övertagandet, helst med en samlingsregering bestående av Hamas och Fatah. Det är knappast ett fördömande. Abbas däremot har förkastat Arabförbundets uppmaningar.

http://www.cnn.com/2007/WORLD/meast/06/15/gaza.fighting/index.html

http://www.haaretz.com/hasen/spages/871527.html

Så när du sa att Arabvaerlden fördömt Hamas ljög du. Som israelkramare alltid gör.

USA:s stöd till Israel känner vi alla till. Det skulle dock inte vara särskilt stort om de visste hur mycket de fick betala för det.

Följ gärna länken till Information Clearing House. Den ursprungliga organisationen som räknade ut kostnaden för USA:s stöd till Israel var Washington Report on Middle-East Affairs.

Innan du börjar konspirera för mycket.

Oh, btw, jag har slagit på moderering av kommentarerna. Jag vill inte, som Carl Bildt, riskera att bli fälld för era uppmuntringar till folkmord. Endast inlägg i god ton kommer in.

alandalus sa...

Låt mig gissa: "anonym" skriver sina kommentarer från olika, falska IP-nummer varje gång.

I know a bloggtroll when i see one.