2007-10-31

Judiska muslimer mot Sharia?

Tidigare idag postade jag ett längre inlägg som handlade om Iran. Efter endast två timmar hade jag fått en kommentar på engelska av en grupp som kallade sig "Muslims Against Sharia". Efterom min bloggpost aldrig ens nämnt Sharia, däremot citerat Ann Coulter som förklarade att muslimer var "vildar" som hon ville "döda" blev jag smått förvånade över att "Muslims Against Sharia" tackade henne så lyckligt. Reagerade de inte när hon sa att muslimernas länder borde invaderas, deras ledare mördas och alla muslimer i dem tvångskoverteras? För att inte tala om vad hon tyckte om judar som skulle "perfekteras" till kristna.


Ann Coulter tycker alla judar ska konverteras till kristendomen för att bli "perfekta"

Efter lite google och hittandet av den här artikeln blev min förvåning ännu större. En av de s.k muslimerna visade sig vara den pro-israeliska judinnan Pamela Geller som för en blott månad sen ansåg att Islam borde flörbjudas. En annan av bloggerna på Muslims Against Sharia är den judiske Ted Belman på den pro-israeliska bloggen IsraPundit som är emot alla diplomatiska lösningar på mellanösternkonflikten och vill ersätta dem med militär i alla lägen. Som rubriken på hans sida säger:

THERE IS NO DIPLOMATIC SOLUTION
THERE IS ONLY A MILITARY SOLUTION

Judiska muslimer mot Sharia?

Ann Coulter vill krossa samhällena i muslimska länder

Om hur muslimer ska behandlas med fascistiska metoder

I USA har man nyligen haft "Islamofascism Awareness Week". Veckans syfte är att visa varför muslimer världen över alltid ska bemötas med fascistiska metoder från de kristna och judiska etablissmenagen i USA och Israel. Bland talarna för denna vecka var Ann Coulter, USA:s motsvarighet till Susanna Popova, som glatt förklarade att muslimer "var vildar och jag vill döda dem!". Lösningen på problemet med muslimerna, dessa "kamelridande nomader", var enkelt:

"Vi släppte några bomber på Japan och de blev tama som får, några få välplacerade bomber skulle klara av det."

Nu är inte Ann Coulter så sällsynt som man skulle tro. Runt omkring i världen på pro-israeliska bloggar hetsas fram ett krig mot Iran och synen på muslimer är lika hatisk som avskyvärd. Samtidigt visar det sig att flera av USA:s argument till att bomba Iran återigen är baserade på lögner, som t.ex anklagelsen om att sprängämnen utformade för att genomtränga pansar skulle vara tillverkade i Iran, trots att det varit känt i flera år att verkstäder för detta finns i Irak. Iran säger sig dock ha bevis för att USA stödjer terrorister i Mellanöstern. Det handlar om den kurdiska gerillan vilken kämpar med amerikansktillverkade vapen.

Intressant nog har diktaturen Egypten planer på att bygga kärnreaktorer. USA:s synpunkt?

"För de stater som vill skaffa sig fredlig, nukleär energi... det är inget problem för oss."
Även Irans kärnprogram är ju utalat fredligt. FN:s tidigare vapeninspektör i Irak Hans Blix, som tidigt påvisade att Irak inte hade några kärnvapen, säger att "just nu tror jag inte det finns något hot från Iran". Israels utrikesminister Tzipi Livni säger att Iranska kärnvapen inte skulle vara något existentiellt hot mot Israel och El Baradei, på IAEA, konstaterar att inga tecken finns på ett Iranskt vapen program:

"Men har vi sett Iran inneha nukleärt material som kan förvandlas till ett vapen? Nej. Har vi sett ett aktivt vapenprogram? Nej."
Även Olli Heinonen på IAEA, framhåller att man har ett gott sammarbete med Iran.

Kärnvapenmakten USA:s krigsförberedelser fortsätter dock. Senast införde man sanktioner mot Iran vilka inte beräknas ha någon större verkan annat än att hetsa upp stämningen. Just nu uppgrader man bombhangarerna på ön Diego Garcia i Stilla Havet, från vilken man fördrev hela befolkningen och tvingade dem att leva i fattigdom. Dessutom har 88 miljoner dollar begärts från kongressen för nya bomber gjorda för att slå i genom bunkrar, likt den som 1991 dödade över 200 oskyldiga irakiska civila.

Analytiker misstänker nu att anfallet mot Iran kommer att starta från kärnvapenmakten Israel, vilket innebär ett direkt amerikanskt godkännande eftersom Israel då måste flyga över Irak. Israel är också största skälet till varför USA skulle attackera Iran. Som Phillip Zelikow som ledde 9/11 kommisionen sa:

"Varför skulle Irak attackera Amerika eller använda kärnvapen mot oss? Jag ska berätta vad jag tror det riktiga hotet är - det är hotet mot Israel. Och det är det hotet som inte vågar säga sitt namn... den amerikanska regeringen vågar inte luta sig mot detta retoriskt, eftersom det är svårt att sälja in."



Och varför skulle de sälja in ett krig mot Iran för att skydda Israels dominans av området? Israel gör dock ingen hemlighet av sin önskan att attackera Iran och krossa landets position i området, kanske även med kärnvapen. Generalen Oded Tira förklarade:

"President Bush saknar den politiska makten att attackera Iran. Eftersom en amerikansk attack mot Iran är essentiell för vår existens måste vi hjälpa honom genom lobbyarbete mot det demokratiska partiet (som beter sig korkat) och amerikanska tidningsredaktörer. Vi behöver göra detta för att förvandla det iranska problemet till ett problem över blockgränserna och orelaterat till misslyckandet i Irak."
Förrutom sin iver och tro på israeliska lobbymakt hos politiker och tidningsredaktörer menade generalen att konspiratoriska metoder var bäst:

"Vi måste i hemlighet sammarbeta med Saudi-Arabiel så att de hjälper oss att övertyga USA om en attack mot Iran. För vår del måste vi förbereda en oberoende militär attack genom att koordinera flygningar in på Irakiskt territorium med USA. Vi ska också koordinera med Azerbadjan om användande av flygbaser på deras territorie och också söka stöd hos den azeriska minoriteten i Iran."



Andra nyheter i korthet:


  • Israeldemokrater vägrar föra öppen debatt mot kritiker och vill begränsa yttrandefriheten, kräver att Oxford Union utesluter Norman Finkelstein från en debatt.
  • The Guardian skriver om hur barnprostitution är vanligt i Myanmar/Burma. Att prostitution är vanligt är inget nytt, en amerikan jag mötte där berättade om hur han skaffat en ny kvinna varje natt i två veckors tid. Problemet är vanligt i hela Asien, särskilt i Kambodja, dit även fattiga vietnameser säljer sina barn till prostitution.
  • Desmond Tutu menar att Israelerna använder sig av apartheid: "Jag fick en känsla av Deja Vu när jag såg säkerhetskontrollerna palestinierna måste ta sig igenom varje dag och bli förnedrade, hela deras liv. [...] När jag hör, "Detta brukade vara mitt hem", är det smärtsamt likt behandlingen i Sydafrika där färgade inte hade några rättigheter."
  • Donald Rumsfeld tvingades fly från ett möte i Frankrike av rädsla för att bli dragen till domstol för tortyr, ett brott mot krigslagarna och de mänskliga rättigheterna. USA har länge utbildat andra länder i tortyr, bl.a Brasilien.
  • Staten Ohio har "råkat" få röstsedlar förstörda från valet år 2004. Dessa skulle kunnat visa på om George Bush vunnit valet via röstfusk.

2007-10-30

31% av journalisterna hånglar med politiker

Maja Aase, chefredaktör på tidningen Journalisten konstaterar, apropos att TV4-reportern Anders Pihlblad hånglat med Fredrik Reinfeldts statssekreterare Ulrica Schenström, att fler journalister tycks ha haft "roligt" med politiker:

"På journalisten.se är det fler som inte minns (43 procent av rösterna) om de pol-hånglat i jobbet än de som erkänner att de gjort det (31 procent). Begripligt."
Aase ger också en steglista för hur journalister kan undvika etiska konflikter:
    1. Är jag full när jag möter källan?
    2. Har jag tungan nere i halsen på källan?
    3. Ligger någon av oss på golvet när vi ska utbyta informationer?
Om något av svaren är "ja" bör journalisten tänka till.

För er som undrar vad en statssekreterare är, så är det i princip en ministers närmaste medarbetare. När ministern är upptagen med att resa runt och hålla tal, klippa band och lösa märkliga ärenden, är det statssekreteraren som är den som har tid att formulera politiken och lägga upp planer för framtiden. I praktiken kan man säga att statssekreteraren är mer inflytande över politiken än ministern.

Jag minns när jag läste statsvetenskap att en föreläsare tog fram ett bra exempel på hur upptagna ministrar kan vara av småsaker. En av de sakerna är möjligheten att gå till kungs, d.v.s att överklaga saker i det juridiska systemet ända upp till ministern. Sten Andersson ska, enligt denna föreläsare, som nybliven minister plötsligt ha stått inför nödvändigheten bestämma om en man skulle få avliva sin elefant med råttgift eller inte. Ärendet hade gått upp hela vägen till ministern. När Andersson uppgivet svarade "ja" visade det sig att elefanten varit död i flera månader. Om detta är sant har jag ingen aning om.

På så vis har en minister bara några månader på sig att genomdriva sin politik, sen är ministern för uppbunden av småärenden och statssekreteraren får skötta jobbet. När hon inte hånglar med TV4-reportrar förstås.

Kalsong-punkare provocerar de vuxna

Aftonbladet tjoar loss om det nya ungdomsmodet (här, här och här). Ungdomars kalsonger och dess synlighet är uppenbarligen något som engagerar. Ett bra sätt att sälja lösnummer. Själv tycker jag mest synd om ungdomarna.

På min tid var det lätt att provocera. Punken använde flitigt hakkors, bizarra frisyrer och sönderrivna kläder. Reaktioner från "vän av ordning" lät inte vänta på sig. Moralpanik! Ångest! Krav på disciplin, tvångsklippning och agan tillbaks i skolorna.

En sån här fin mus köpte jag i San Fransiscos Paxon Gate


Hur ska det gå att provocera föräldrar som hade säkerhetsnålar i näsan och sjöng låtar om Bofors-kuken (texten), hur de skulle beväpna sig mot staten och glatt sjunger med klassiker som "Hat och Blod"?

Svar: Kalsonger.

Inget kan vara mer provocerande än nedhasade byxor som klart och tydligt visar kalsongerna. Själv börjar jag gnissla tänder och tvingas hålla in händerna för att inte strypa den nidingen som visar sin uppenbart så dåliga smak. Intressant nog ser jag inga problem med så stora hål i byxorna att det ger samma effekt. För inte tala om att inte ha underkläder alls. Eller byxor.

Så provokationen lyckas helt uppenbart. Det är bara att gratulera!

Uppdaterat 2007-10-30: Även DN och SvD skriver om detta.

2007-10-28

Elisabet Höglund på högre hästar nu

Rapports Elisabet Höglund känner sig glatt självgod i Expressen. Under rubriken "Därför åt jag inte moderatmiddag i går" skriver hon:
"Att sitta i knät på makthavare är den mest oförlåtliga synd en politisk journalist kan göra sig skyldig till. Pusskalaset mellan Reinfeldts närmaste medarbetare och TV4-reporten visar hur olämpliga just middagar är. "
Hon fortsätter i lagom viktig ton:
"Som politisk reporter på Rapport måste jag varje ögonblick påminna mig om att alltid se till att upprätthålla rågången mellan mig själv och de politiska makthavare, som jag är satt att kritiskt bevaka och granska. En politisk journalist får inte ens misstänkas för att ha mer än en rent yrkesmässig relation med en politiker."
Inte misstänkas, sa Bull.

För fem år sen var dock misstankarna riktade åt annat håll. Då skrev tidningen ETC en artikel kallad "Hemlig Journalistsekt i Vild Spritorgie med Riksdagsmän". Björn Häger, då Ekoreporter, skriver om den vårfest han var på -94 med riksdagen och riksdagsjournalisterna:
"Jag var lite naiv inför det här med att vara journalist, berättar han. Att man skulle granska makten och inte komma dem för nära. Jag har varit på få tillställningar så fullt av högvilt som denna. Alla statsråd var där och alla partiledare kom. Festen började med att ordföranden för Riksdagsjournalisterna och riksdagens talman tackade varandra för ett gott samarbete under året. Efter maten hämtade Elisabeth Höglund (reporter på Rapport) gitarren och började sjunga en lång specialkomponerad sång: Arja Saijonmas ”Jag vill tacka livet” som hon skrivit om och pusslat in olika politiker i texten i. När jag berättar detta för folk tror dom inte att det är sant. Men det är precis vad som hände."
Elisabet Höglund beskrev själv de fester som riksdagspolitikerna hade med riksdagsjournalisterna:
"Man sätter sig ned och äter. Och sedan... jag menar... en del politiker och journalister går rätt tidigt, en del kan sitta kvar väldigt länge. Ingvar Carlsson och Carl Bildt gick rätt tidigt medan Mona Sahlin stannade kvar in på småtimmarna."
Själv gick hon på festerna bara för att hon tyckte det var "roligt att skriva visor". Och än idag fortsätter festerna mellan riksdagspolitiker och de journalister som bevakar dem. De äter tillsammans, de dricker tillsammans. Och som Höglund nu säger:
"En middag blir mer personlig, mer privat, kanske rentav intim. Finns alkohol med i bilden, så kan relationen mellan journalisten och politiken snabbt förändras till en alltmer privat historia. Gränser kan överträdas, som aldrig får överträdas."
Själv säger hon sig slutat gå nu.

Uppdaterat 2007-10-29: Niklas Svensson, tidigare reporter på Expressen som gjorde dataintrång hos socialdemokraterna innan valet 2006, skriver nu att han gärna super ihop med politiker och har lika stora etiska problem med det som med dataintrång. Han bjuder gärna själv också, mest borgerliga får man anta.

2007-10-25

Bonniers mer krigiska än USA

2007-10-24

Britter torterade motståndare till nazismen

Bilder på tyska fångar som hölls av britterna
  • Den amerikanska kristna högern vill etniskt rensa Iran på judar och på så vis. förinta de utanför israel största judiska samhällena i mellanöstern.

  • Ecuador överlåtar att låta USA behålla den flygbas som är placerad på ecuadoriansk mark mot att Ecuador får sätta upp en militärbas i Miami.

  • Israel utbildar hjälper till att utbilda utländska judar i militärträning. Räddlsn finns att det är för att de ska kunna bilda miliser och terrorgrupper som agerar mot amerikanska muslimer eller israel-kritiker.

  • En tolk på FN fejkade översättning och påstår att Syrien erkänt att Israel attackerat en Syrisk nukleäranläggning. Detta visade sig vara ett totalt påhitt. Översättaren kom undan med en varning och kan fortsätta hitta andra dokument att ge felaktiga översättningar.

  • Amerikanska armén har över 30 000 utländska personer placerade i Irak. "Immigrants har alltid de svåraste jobben" säger militärexperten Michael O'Hanlon apropå om utlänningar används som kanonmat. De döda utlänningarna syns inte i statistiken över hur många amerikaner som dött.

  • Britterna begick folkmord på över 10 miljoner människor i Indien vid mitten av 1800-talet. Blott en procent av dessa var soldater, resten var civila och rebeller. Det kommer Levande historia aldrig lära ut om eftersom de aldrig brytt sig om när mörkhyade dödas av vita.

2007-10-23

Penisfestivalen i Kawasaki

Mitt i Haninge har idag en intervju med mig på sid 28. För er som inte har tidningen borde den också finnas att läsas här. Intervjun ligger på sid 28. Enligt ryktena ska den också komma in i Mitt i Tyresö och Mitt i Kista, men jag har inte kunnat få det bekräftat eftersom hemsidan inte uppdaterats än för dagens tidning.

"Hamnade på Penisfestival" är rubriken på artikeln som bl.a handlar om mitt besök vid Penis-festivalen i Kawasaki som firas i april varje år i samband med körsblommorna. Utöver detta talar jag om mitt besök i Burma (och här) samt om mumierna i Mexico.

För den som vill höra mer om mina resor så kommer Tyresö närradio att börja sända två halvtimmar med mig med början den 28:e oktober. Dessa två halvtimmar kommer sändas dygnet runt, ungefär var 6:e timma. Dessa halvtimmar kommer också att sändas på nätet.

Från penisfestivalen i Kawasaki

Den första av de två halvtimmarna på Tyresö-radion kommer att handla om min specialitet gällande morbida och märkvärdiga resmål. Det handlar om parasitmuséet i Tokyo, Kackerlacksracet i Brisbane, De dödas dag i Mexico, de buddhistiska helvetena i Singapore och mycket, mycket mer. I en senare bloggpost ska jag försöka sammanfatta de 16 mest märkvärdiga resmålen.

Från Singapore, en kanin med stora, spetsiga tänder!

Den andra halvtimman kommer handla om mer seriösa betraktelser från mina resor, som upproret i Oaxaca i Mexico, militärkuppen i Fiji samt munkarna i Burma. Även två halvtimmar är mycket lite tid för ett års resande, men förhoppningsvis hinner jag få någonting sagt. Annars så hittar ni ju mina reserapporter här på bloggen med start i september förra året.

2007-10-22

Moderat musik och Folkpartiets tillnyktring

Ali Esbati tipsar om borgerlighetens mest märkliga låtar och om varför pop högern aldrig kommer att finna stora idolkretsar. Själv tipsade jag ju nyligen om Carl Bildts givande sångförsök.

Jag kan dock konstatera att en av de borgerligas bästa låtar saknas i listan. Minns ni Mikael "Prinsen" Trolin? Han stod bakom folkpartiets Vägval Socialliberal som tyvärr kasserades och byttes mot Återvändsgränd Bombliberal. Mikael Trolin är dock själv musiker och en av hans bästa låtar måste vara IOGT, nykterhetsförbundets, kampanjlåt "Man kan ragga brudar utan sprit"! Klubb Sunkit, experter på märklig musik skriver om låtens lilla överaskningsmoment:
"Gabriel Romanus (också fp) - den förre chefen för Systembolaget - medverkar
som någon sorts rappare. Han har väl någon sorts skumögd glimt i ögat och låter
mystrevligt uppfostrande. Hans insats är helt klart underhållande."
Hör den själva!

Och missa inte den märkliga Magnus Uggla Covern "Nu har Göran laddat bössan". Verserna är underbara:
Söker sedan jobb igen
Gör allt utom att dela boter
Men jag ändå inget jobb får
det enda som finns är att valla får
Via något EU-projekt om hur landsbyggden mår

Moderaterna ger oss det bästa musiken kan ge

Klubb Sunkit har också en artikel om de allra konstigaste företagslåtarna.

2007-10-20

Punken har äntligen nått Islam

Idag blev jag riktigt glad när jag av en slump fick höra låten Punk Islam. Denna höjdarlåt är gjord av det italienska bandet CCCP-Fedeli Alla Linea. Jag har ingen aning om vad texten betyder, jag kan inte italienska, men låten fick mig att googla efter Punk och Islam.

CCCP-Fedeli Alla Linea med låten Punk Islam

Det visar sig att det finns en hel schanger av punk med muslimska tendenser. Den kallas för Taqwacore efter inspirationen från Michael Muhammed Knights bok The Taqwacores (läs mer om den på islamologi.se). Det mest kända Taqwacore-bandet idag är The Kaminas som följer punkens devis om att provocera. Bland annat har de gjort låten "Rumi Was a Homo" som attackerar brooklyn Imamen Siraj Wahhaj som anklagades för homofobi.

The Kaminas - den första låten är den sämsta

En annan muslimsk punkrockare är Aki Nawaz, känd som Propa-ghandi i det amerikanska rapbandet Fun-Da-Mental. Nawaz uttryckte det klart när han sa att: "Islam för mig är mer punk än punken".

Spana gärna in det här fantastiska collaget över muslimska punkrockare. Mer om Taqwacore här, här och här. Glöm heller inte att lyssna på EAK:s låt "Ett fritt Palestina", en av de bästa pro-palestinska låtar som gjorts i Sverige.

2007-10-19

Stöder Judiska Församlingen utrotning av palestinierna?

Benny Morris, en israelisk forskare som stödjer fördrivning och massakrer på det palestinska folket har nu bjudits in för att tala i Sveriges Riksdag, på Stockhols Universitet och på Utrikespolitiska Institutet. Besöket är sponsrat av Zionit i Sverige, WZO i Jerusalem, de judiska församlingarna i Stockholm och Göteborg samt Samfundet Sverige-Israel.

Judiska barn i Israel lär sig att älska bomben

När Benny Morris ville tala om palestinierna i den israeliska tidningen Haaretz sa han att "även den stora amerikanska demokratin skulle aldrig kunna ha skapats utan utrotningen av indianerna". För säkerhets skull tillade han att "det finns omständigheter i historien som rättfärdigar etnisk rensning". Vid frågan om han stödde den massiva fördrivningen av palestenier sa han kort:

"Man kan inte göra en omelett utan att krossa ägg. Man måste smutsa ner sina händer."
Sug på den ett tag.

Det här är den person som judiska församlingen tycker det är av vikt att Sveriges riksdag får höra. En person som talar om palestinier i termer av ägg som ska krossas. En person som rättfärdigar folkmordet på indianerna. Vår skolminister Björklund har nu lanserat ett förslag mot religiös undervisning i friskolorna. Uppenbart måste en av orsakerna den stora rasismen som flödar i den judiska församlingen.

Av givna skäl är inte indianerna så glada över att få höra israeliska forskare som, med judiska församlingens uppenbara stöd, anser att försöket att utrota dem var nödvändigt. Överhuvudtaget är det märkligt att den judiska församlingen vill befatta sig med folk som vill utrota andra folkslag, men uppenbarligen är det OK.

Benny Morris är givetvis ännu tydligare om sin brist på samvete. När han talar om de soldater som utförde massaker på massaker svarade han:
"Jag förstår dem definitivt. Jag förstår deras motiv. Jag tror inte de kände några samvetskval och i deras plats skulle jag inte känt några samvetskval. [...] Det fanns inget val utom att fördriva befolkningen. Det var nödvändigt att rensa landet och rensa gränsområdena och gränsa de största vägarna. Det var nödvändigt att rensa byarna där våra konvojer och bosättningar
besköts."

Benny Morris menar t.o.m att för lite massakrer och etnisk rensning skedde:

"Mina känslor är att den här platsen skulle vara tystare och känna mindre lidande om problemet lösts en gång för alla. Om Ben-Gurion hade utfört en större fördrivning och rensat hela landet - hela Israels land, ända till floden Jordan."
Det är denna person som judiska församlingen anser vara en bra företrädare för det judiska folket. Denna typ av av talare som de tror att judarna i Sverige vill att svenska riksdagen ska lyssna på. Man får hoppas på att detta leder till uppror i församlingen. För inte är väl judar i allmänhet så rasistiska att de vill förknippas med Benny Morris? De sionistiska organisationerna är ju organiserade hatgrupper, men nog vore det väl synd om judenheten som sådan skulle representeras av sina mest rasistiska representanter.


Ett alternativ istället för Benny Morris

Läs också vad DN och Jinge skrivit om det hela.

Ännu fler spekulationer om Lockerbie-attentatet

SvD:s Brännpunkt skriver Ander Carlgren om hur en ny rättegång gällande Lockerbie-attentatet. Lockerbie-rättegången, då ett passagerarplan sprängdes över den skotska staden Lockerbie, är nu känd som en av världens värsta rättsrötorna. CIA var på plats redan innan polisen, men nekade till att ha känt till attentatet i förrväg. Därefter har CIA mutat vittnen, förfalskat bevis och ljugit om de åtalade. Redan under rättegången skrattade åhörarna och de åtalade åt hur åklagarens bevis slets i stycken, men ändå fälldes de anklagade.
Det kraschade Lockerbie-planet

Anders Carlgren skriver om hur onda palestinier misstänktes snart efter attacken. Sanningen är ju att Lockerbie är ett av de attentaten då alla i hela världen som just råkat vara på modet misstänkts. Syrien, Iran, Libyen, palestinier, etc. Att man till slut bestämde sig för Libyen berodde på att man behövde Syrien och Irans hjälp vid det första Gulf-kriget. Nu när Libyen hipsvips blivit USA:s vän har man beslutat sig för att anklaga någon annan. Carlgren drar här sitt strå till stacken.

Teorin som Carlgren drar fram är gammal. 1988 sköt USA ned ett Iranskt passagerarplan och dödade 290 civila. De militärer som var inblandade i detta fick senare medaljer för det hela, något som måste ses som djupt osmakligt. Teorin säger nu att Iran lät onda palestinier i vänsterrörelsen PFLP genomföra en hämndattack. Det som ska stödja bevisen är att PFLP medlemmar greps i Köpenhamn tillsammans med bomber gömda i kassettbandspelare av typen Toshiba, precis som bomben i Lockerbie-attentatet påstås ha sett ut. Carlgren nämner här inget nytt, detta har länge förts fram av försvaret i Lockerbie-rättegången.

Problemen är flera. Orsaken ska ha varit att Iran ville genomföra en hämnd för den amerikanska attacken mot deras passagerarflygplan. Liksom Libyen tidigare velat söka hämnd för de amerikanska bombningarna av Tripoli, där Khadaffis dotter mördades. Liksom i princip alla i hela mellanöstern och resten av världen skulle kunna söka hämnd på liknande sätt. Ett annat problem är att bevisen i den första rättegången bevisligen förfalskades och vittnen mutades. Varför skulle inte detta ske vid nästa rätteång? Det är inte bevisat att bomben vid Lockerbie låg i Toshiba-bandspelaren, det enda som skulle kunna binda PFLP-männen till attentatet. PFLP-bomben i övrigt var också långt mer osofistikerad än den som användes vid Lockerbie.

Den tidigare Mossad-agenten Juval Aviv menade att det var en misslyckad knarkaffär från CIA som låg bakom kraschen

Ett annat problem är att fem stycken amerikanska underrättelseofficerare var på planet. Vad var deras uppdrag och vem kan ha varit intresserade av att tysta dem? Juval Aviv, tidigare mossad-agent menade att CIA smugglat knark i en väska som gått igenom alla kontroller, men att väskans innehåll byts ut mot en bomb. Och tips kom direkt in om att Islamiska Jihad, PFLP, Ulsters Defense League och Mossad låg bakom dådet. Alla separate teorier går att finna här. Den brittiska tidningen Guardian har också en specialsida om Lockerbie, likaså BBC.

Överlag kan vi nog endast vara säkra på att den libyer som idag är fälld nog fälldes oskyldig. Resten kan vi bara spekulera om.

2007-10-18

Carl Bildt räddas av ljugande chefsåklagare

Som de flesta i Blogsfären vet så har bloggaren Jinge anmält Carl Bildt för brott mot BBS-lagen. BBS-lagen kan vara ett okänt för alla dessa nya bloggare som inte verkar ha datorer som vare sig jobb eller hobby utan mer som ett medel att uttrycka sig. För oss gamla modemare kommer vi ihåg de heta debatter som framfördes när lagen instiftades.

Kort och gott innebär lagstiftningen att ägaren till en blogg, BBS, eller annan metod att uttrycka sig på nätet, inte bara är ansvarig för vad han/hon själv skriver utan också ansvarig för alla andras kommentarer. Exempelvis så är Carl Bildt inte bara ansvarig för sina egna texter utan också ansvarig för att ingen av kommentarerna på hans blogg bryter mot lagen mot t.ex förtal eller hets mot folkgrupp. Chefsåklagaren Jörgen Lindberg skriver:
"I förarbetena har angetts att borttagande bör ske inom en vecka, varför gärningens objektiva rekvisit får anses uppfyllda. Då uppsåtligt brott inte kan styrkas blir det avgörande för ansvarsfrågan om Carl Bildt förfarit grovt oaktsamt."
Carl Bildt har dock grovt brutit mot detta. På hans blogg har uppmaningar om utrotning och fördrivning av alla palestinier i Israel förekommit. Jinge påtalade detta, men trots detta vägrade Carl Bildt ta bort kommentarerna. Inte förrän Bildt intervjuades om detta i radio tog han bort dem, trots att han påtalats om deras existens tre månader innan.

Nu har Carl Bildt frikänts från brott mot BBS-lagen och juristerna har medvetet ljugit för att göra detta möjligt:

"I samband med en radiointervju den 21 april 2007 blev Bildt uppmärksammad på ett av dessa nu aktuella inlägg och hade därför samma dag bett en namngiven person att ta bort detsamma. Bildt förutsatte att inlägget togs bort, men han har inte i efterhand kontrollerat att så verkligen skedde."
Jinge påtalar de uppenbara felaktigheterna i detta:

"Det handlar inte om en ”radiointervju”. Undertecknad hade innan detta påtalat detta i brev till Utrikesdepartementet tre gånger innan Ekots lördagsintervju. Detta är diariefört hos UD och dessutom meddelat till åklagaren. Detta är inte omnämnt i beslutet, således har man bortsett från fakta – Carl Bildt var informerad MÅNADER innan Ekots lördagsintervju."
Vad som också glöms bort är att Carl Bildt uttryckligen berättade att det ända "var för sent att ta bort kommentarerna, de var ändå indexerade av sökmotorerna". Han kände alltså till att inläggen fanns, men valde att inte ta bort dem.

En annan lögn från chefsåklagare:

"Det inte kan visas att Bildt själv tagit del av inläggen, att det inte kan uteslutas att borttagna inlägg återinförs, samt att det inte kan visas att Carl Bildt med ett undantag uppmärksammats på något av dessa inlägg och att han då haft anledning anta att inlägget tagits bort."
Som Jinge nämner så har han tre gånger påtalat detta till Utrikesdepartementet. Detta finns diariefört. Så varför ljuger chefsåklagaren om att Carl Bildt inte uppmärksammats?

Lagen är uppenbarligen olika för folk och folk. Carl Bildt kan bryta mot lagar som andra fälls för. Förtal mot araber är tillåtet där det är förbjudet mot judar. Så tänker jurister idag.

Avslutar ilsket med en sång av Carl Bildt som skorrar lika falskt som chefsåklagarens beslut.



Läs mer om detta i Expressen och Riksdag & Departement.

Uppdaterat 2007-10-18: Bulten i Bo har skrivit utmärkt om hur Carl Bildt antingen har ljugit för chefsåklagaren eller hos ekot.

2007-10-16

Apartheid dog aldrig ut i Sydafrika

Youtube är inte bara en allmän slasktratt för nätets alla filmsnuttar, det är också en utmärkt sida för att hitta dokumentärfilm som aldrig kommer att visas i svensk TV. En av dessa är John Pilgers film om Sydafrika, "Apartheid Did Not Die".

Efter att apartheid-systemet besegrades har de vita fortsatt styra i Sydafrika, nu inte med staten som metod utan med ekonomin. Sydafrika är nu långt mer ekonomiskt ojämlikt än under apartheid-tiden och klyftorna forstätter att öka. 18 av 45 miljoner mäniskor har inte fått någon nytta av övergången till demokrati. 88% av Sydafrikas rikedomar kontrolleras fortfarande av de vita 10 procenten.

John Pilgers dokumentär tar upp frågorna om ojämlikheten och diskuterar också om huruvida försoning verkligen var rätt väg att gå i Sydafrika.

Apartheid Did Not Die 1:



Apartheid Did Not Die 2:



Apartheid Did Not Die 3:



Apartheid Did Not Die 4:



Apartheid Did Not Die 5:



Apartheid Did Not Die 6:

2007-10-15

Krigshetsaren Al Gore fick fredspriset



Al Gore har nu fått Nobels fredspris, ett pris som vanligtvis brukar delas ut till massmördare som Yitzhak "Benkrossaren" Rabin, Henry Kissinger och F.W De Klerk. Al Gore är självklart inget undantag bland krigshetsarna. Videon ovanför kommer från 1992 då Al Gore låter som en mini-Bush. Det talet hölls efter att Irak bombats tillbaks till stenåldern och drakoniska sanktioner införts vilket beräknas ha dödat kring en miljon irakiska barn.

Kriterierna för att få Nobels fredspris är följande:
“The person who shall have done the most or the best work for fraternity between the nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses."
I inget av detta kan Al Gore påstås ha en del. Tvärtom har han varit inblandad i motsatsen. Liksom George Bush ser han världen i svart-vitt:
“Vad mig angår, finns det goda skäl för att ibland lägga diplomatin åt sidan och lägga korten på borden. Det finns ett värde i att kalla ondskan vid dess namn. Man ska inte underskatta makten av modiga ord kommande från amerikas president.”
Gällande Iraks icke-existerande massförstörelsevapen sa han tydligt:
“Det finns ett tydligt hot i en klass för sig från en av dessa stater: Irak."

Al Gore är också en av amerikas många Israel-dyrkare. När han talar om muren i Israel talar han om den mur skiljer Israel från omvärlden.

Under tiden han var Vice-President under Bill Clinton hjälpte han till med detta:

Och då räknar jag ända inte med stöd till diktatorer och miliser, kuppförsök och ekonomisk utsugning. Nej, Al Gore är knappast någon som arbetat för fred.

Läs mer i SvD och DN.

Uppdatering 2007-10-15: Alexander Cockburn på nättidningen Counterpunch har en lång och intressant artikel om varför Al Gore inte borde fått fredspriset. Han påminner också om hur Bernard Kouchner, en av grundarna till Läkare utan Gränder som fick nobelpriset 1998, nu är en av de främsta hetsarna när det gäller att bomba Iran.

2007-10-14

Blackwater Psycho Killers

Legosoldatsföretaget Blackwater är känt för sin tendens att skjuta först och fråga sen. Adam Hobson på den amerikanska ambassaden i Irak berättar om hur hans användande av livvakter från Blackwater resulterade i att en oskyldig irakier dödades. Även Carl Bildt använde sig av livvakter från Blackwater vid sitt besök i Irak, samtidigt vägrade han ta emot irakiskt beskydd. Just nu är Blackwater under granskning för att ha ljugit om en massaker där 17 civilister sköts ihjäl. Under de senaste 2 åren har Blackwater enligt officiella undersökningar varit inblandade i 200 skottlossningar, i verkligheten mer. Bl.a sköt en anställd ihjäl livvakten till en irakisk parlamentariker. Naturligtvis slapp han straff och hans chef berömde hans "ärbara arbete".

2007-10-12

Den Lilla Odygdsmakaren

Kände att jag måste rekommendera Projekt Runebergs översättning av den ytterst märkliga barnboken Den Lilla Odygdsmakaren. Projekt Runeberg försöker skaffa fram fria utgåvor av nordisk litteratur och göra dem tillgängliga på nätet. Ett fantastiskt arbete!

Här följer ett utdrag från Den Lilla Odygdsmakaren:

"Kusken bannar, lofvar stryk,
Men det hjelper ej ett fnyk.
Då blir karlen vred,
Trycker hatten ned
Med besked, Slår bakom sig, --
Ingen vet hur detta kom sig --
Men han träffar inte stjerten,
Som han tror, --
Utan ögat hänger fast vid snärten
Hänger der och glor
Som en mört på kroken! --
Calle skriker, stackars token!"


2007-10-10

Organstöld i Israel känd sedan länge

Jinge skriver om den nya radioteatern Mellan detta andetag och dig. Pjäsen handlar om israelisk organstöld från mördade palestinier och vissa tokstollar har gått i taket och anklagat pjäsen för antisemtism, bloodlibel och andra odefinierade saker som endast de själva vet vad det betyder. En av käppgökarna skriver att organstöld är omöjligt eftersom lik knappast duger till hundmat. Han glömmer då bort otaliga andra fall från Indien, Kuwait och Kina . Ingen har dock blivit anklagad för antiindienism eller antikinesism. Der Spiegel har också skrivit en lång artikel om hur lik själs från sjukhusens bårhus och säljs till medicinföretag. I Ukraina har tre doktorer fällts för att stjäla organ från offer i trafikolyckor.

Israel har ett av världens minsta antal för organdonationer, endast 3.% av befolkningen har registrerat sig. Därför åker israeliska doktorer idag runt i fattiga länder, oftast i Öst-Europa, och betalar för organ som de olagligt opererar ut och sedan smugglar till Israel. Israel är världsledande på detta. Den 7:e januari i år rapporterade The Ukrainian Echo om en gästarbetare i Israel som dog under mystiska omständigheter och fick hjärtat utopererat från kroppen. Professor Nancy Scheper-Hughes förklarade för den amerikanska kongressen att

"Dr. Zaki Shapira, chef för transplantationsverksamheten vid Bellinson Medical Center nära Tel Aviv... har utfört olagliga organ transplantationer sedan tidigt 1990-tal då han först började använda mellanhänder och arabiska hälare för att hitta njur-säljare bland pengadesperata palestinska arbetare i Gaza och Väst-banken... Samtidigt klagar människorättsgrupper på Väst-banken för mig om att israeliska patologer vid det nationella israeliska rättsmedicinsinstitutet i Tel Aviv stjäl organ från dödade palestinier... i mitten av 1990-talet flyttade Shapira sin handel till Turkiet och länder i Öst-Europa där det ekonomiska kaoset har skapat paralella marknader för handel i kroppad för sex och kroppar för njurar."

Donald Boström har tidigare skrivit om hur Dagens Nyheter vägrat ta in bilder på en död palestinier vars kropp tömts på alla sina organ.

Organstöld och slaveri har länge saknat ordentlig lagstiftning i Israel, men det bör nämnas att Knesset nu har instiftat en lag som förbjuder detta. Om den mot alla odds efterföljs kan organstölderna fått ett slut, i alla fall inne i Israel.

Läs även SvD:s recension.

2007-10-09

Media i massor

I dag intervjuades jag av tidningen Mitt i Tyresö som antagligen kommer ha en artikel om min Jorden Runt-resa längre fram. Jag lovar att lägga in länkar när den kommer in. Dessutom kommer Tyresöradion göra två halvtimmar om mig som kommer att sändas fyra gånger om dygnet från och med den 28:e oktober.

Fram tills dess kan ni höra mig på TUFF, Tyresö U-lands och Fredsförenings, radiosändningar där jag deltar ungefär 4-5 minuter varje vecka. Dessa sändningar hörs dygnet runt var sjunde timma på Tyresöradion (91.4 i Tyresö-området). Sändningarna går också att lyssna på på nätet.

2007-10-08

Bojkotta Thailand för Burmas folk!

I dagarna har fler och fler krävt en bojkott av OS i Kina enligt den märkliga teori att folket i Myanmar/Burma skulle må bra av det. Det är inte bara de vanliga krigsgökarna som krävt det utan även vanligtvis logiska människor. Kraven har bl.a framförts av socialdemokrater, liberala ungdomsförbundet, majoriteten i europaparlamentet,. T.om Desmond Tutu och kända bloggare som Jinge Flücht har uttalat sitt stöd för en bojkott. Enligt Aftonbladet vill 8 av 10 bland deras läsare bojkotta OS. Det finns bara ett problem.

Kina är inte Myanmar/Burmas största handelspartner. Det är diktaturens Thailand. För en svensk måste därför bojkotten av julens sandsemester vara en långt mer effektiv metod. Bara ett problem. Då drabbas ju svensken själv.

Det går inte ens att välja att åka till Indiens Goa istället eftersom Indien nu valt att sluta nya handelsavtal med Myanmar, mitt under den värsta krisen. Det bör också nämnas att Kinas möjlighet till påverkan är begränsad. Under 60-talet stödde Kina Myanmars kommunistparti mitt i ett pågående och blodigt inbördeskrig mot dagens generaler. Generalerna har inte glömt detta och kommer inte foga sig i allt som Kina önskar.

Så om en svensk absolut vill ha en bojkott, bojkotta Thailand och låt OS vara den gränsöverskridande föreställning som den är tänkt som.

Editerat 2007-10-09: Nu har även "liberalen" Jan Söderqvist skrivit en debatt-artikel i Expressen om bojkott.

2007-10-07

Sverige i krig mot Burma?

SvD har idag en märklig artikel av Katinka Svanberg vid Stockholms Universitet. Svanberg visar sig ha en mycket märklig verklighetsbild:

"Slutet på det kalla kriget betydde att stödet från supermakterna till odemokratiska regimer eller parter i inbördeskrig upphörde. En demokratiseringsvåg svepte över världen."
Skulle USA slutat stödja diktaturerna i Pakistan, Saudi-Arabien och Egypten? På vilket sätt stämmer detta med att USA stöder sina egna diktatorer i de forna Sovjetstaterna, som t.ex turkmenistan där diktatorn ger Nord-Koreas Kim Jong-Il en kamp om titeln som världens mest ego-trippade diktator?

Svanberg skriver också med berömmande ordalag om då USA ledde en militärintervention mot Haiti för att avsätta den junta som tidigare sparkat ut den populäre presidenten Aristide. Interventionen kan sägas ha blivit ett rent fiasko och genomfördes enbart för att Clinton ville hitta en orsak för att slippa ta emot de haitiska båtflyktingarna. I sin bok "We did nothing" beskriver reportern Linda Polman hur de amerikanska soldaterna dök upp avsatte juntan, försvann igen och lämnade allt till ett extremt litet antal FN-soldater som inte kunde göra något. I dag styrs Haiti igen av en junta, denna gång med USA -stöd.

Svanbergs stora problem är att hon talar om FN som en egen organism. Det är det inte. FN är en viljelös organisation som helt agerar på uddrag av medlemsländerna, vanligtvis säkerhetsrådet. Det är säkerhetsrådet som röstar för vilka aktioner FN ska genomföra, därefter är det upp till medlemsländerna att göra trupper och bemanning tillgängliga.

Svanberg skriver i förvirring:

"Sammantaget visar praxis att diktaturer inte längre är lagliga när folket eftersträvar demokrati. FN och säkerhetsrådet både bör och får ingripa – men det krävs militära åtgärder och inte enbart ekonomiska för att framtvinga regimbyte."
Vad detta innebär är enkelt. Om en militärinsats ska göras mot Myanmar/Burma, vilket går emot FN:s stadgar som förbjuder intervention i interna konflikter också inom diktaturer, så är det medlemsländerna som måste tillhandahålla tillräckligt mycket folk för att göra detta möjligt. De länder som stöder en sådan resolution har därför ett särskilt moraliskt ansvar att skicka trupp.

Idag är FN en rasistisk organisation där nästan endast fattiga länder står för kanonmat. Indien är ett av de länder som i praktiken agerar som legoknekt. De söker till alla stridande uppdrag eftersom de går i vinst för varje soldat de skickar. FN:s interventioner har blivit en exportsuccé för dem. Sverige och de vita länderna vill sällan skicka soldater som innebära att vita människor kan dö. Vill Svanberg ha ett krig mot Burma med en militärintervention, likt kriget i Irak där hon stöder USA, bör hon samtidigt säga att USA bör skicka soldater, åtminstone ett tusental, för att invadera Myanmar/Burma.

Vill hon inte tala om detta högt bör hon inte heller tala så lättsamt om krig där tusentals människor kan komma att dö. Dessutom gör hon en större miss. Den myanmaresiska militären är inte en från staten fristående organisation. Den kontrollerar även all affärsverksamhet, hela staten och all dess byråkrati. Även pro-demokratikämpen Daw Aung San Suu Kyi har själv sagt att varje framtida regering måste ha en roll för militären. Ett krig kan därför leda till att landet blir omöjligt att styre och börjar falla isär i beståndsdelarna. Kanske något som stormakter kan vara glada över i sitt geopolitiska schackspel, men knappast bra för befolkningen.

Eftersom interventionerna i Kosovo, Afghanistan och Irak hittills har misslyckats bör vi kanske vara försiktiga innan nya krig startas. Krig har en tendens att döda fler än den mest förtryckande diktatur.

2007-10-06

Snövit, kroknäsor och rondellhundar

Fortfarande tjatas det om Lars Vilks taffliga teckning av en s.k "rondellhund med den muslimske profeten Muhammeds huvud på. Uppenbarligen är det viktigt ur yttrandefrihetssynpunkt att publicera huvudfotingar och teckningar på mellanstadienivå. I alla fall kan det tyckas så om man läser DN, SvD, Aftonbladet eller Expressen. Då den taskiga skissen fortfarande mals om och om igen i mediekvarnen kan det vara intressant att tänka på när yttrandefriheten inte alls bör gälla.

Teckning gjord av hyllad konstnär i kamp för yttrandefrihet eller av 11-åring innan fotbollsträningen


Minns ni när Filip och Fredrik slog igenom med sitt program "Ursäkta Röran"? Då intervjuades den judiske kantorn Maynard Gerber från den judiska församlingen. "Inför intervjun satte reportern på sig en gumminäsa, som judehatare använder i sin propaganda" berättar Maynard Geber för Aftonbladet. Detta ledde till en storm av fördömanden i alla tidningar. Programmet drogs in av TV4 och ingen krävde i yttrandefrihetens namn att det skulle sändas. Varken TV3, TV5, Z-TV eller SVT ville sända inslaget i kampen för yttrandefriheten och tidningarna gjorde inga försök att göra klippet tillgängligt. Fortfarande har inget fått se det. I det fallet sågs yttrandefrihet som oviktig, fel personer blev provocerade.

Ett annat tillfälle då yttrandefriheten inte sågs som viktig var då den israelfödde juden Dror Feiler lät göra ett konstverk kallat "Snövit och Sanningens Vansinne" om en palestinsk självmordsbombare. Den israeliska ambassadören Zvi Mazel bestämde sig i förväg för att rasera verket, tuggade fradga som den värsta bosättare och gick sedan bärsärkagång och förstörde allt i sin väg. För sin brist på behärskning fick han starkt beröm i DN och flera andra tidningar uttryckte sympati för ambassadörens immitation av Djingis Khan. Dessutom polisanmäldes konstverket, inte den krigiske ambassadören, av Kristdemokraternas ungdomsförbund.

Ett mordförsök på Thomas Nordanstad, ansvarig för utställningen där konstverket utfördes också. Förutom mordförsöket fick han motta flera dödshot. Mordförsöket och hoten ansågs tydligen som legitima eftersom inga debattartiklar skrevs om det. Återigen var yttrandefriheten oviktig och reklam för utställningen där bilden på Snövit visades togs bort från tunnelbanan.


Yttrandefrihet gäller bara då inte fel personer provoceras.

2007-10-05

Snart kan Korea-kriget vara slut

DN skriver om hur Korea-kriget snart kan vara slut, ett krig som var fullständigt meningslöst. Korea slogs på de allierades sida under 2:a världskriget, mot Japan. Ändå valde USA och Sovjetunionen att dela upp landet, mot befolkningens vilja, ungefär som när man delade upp Vietnam. I Syd tillsattes diktatorn Syngman Rhee och i norr Kim Il-Sung. Ingen av dem dolde sina planer att ena Korea - under egen ledning. Enligt Bruce Cummings utmärkta bok Koreas Place in the Sun lät Syngman Rhee genomföra flera attacker mot Nord-Korea i ett hopp om att provocera fram krig. 1950 svarade Kim Il-Sung och kriget var ett faktum.

Jag i den kinesiska staden Danang vid gränsen till Nord-Korea

I Nord-Korea genomfördes flera jordbruksreformer, liknande de som USA genomförde i efterkrigstidens Japan, vilket gjorde livet bättre för många Koreaner. I Syd däremot härskade den impopuläre Syngman Rhee likt dagens regim i Burma. Liksom i Vietnam var det både Nord- och Syd-Koreaner som slogs mot hans regim. Skillnaden mot Vietnam är att USA vann, landet förblev delat. Det skulle dröja ända tills 80-talet innan Syd-Koreas ekonomi gick om Nord-Koreas och först i slutet av 80-talet fick Syd-Korea demokrati. Hela det ekonomiska undret i Syd-Korea skedde utan marknadsekonomi utan istället i en form av planekonomi. Staten var delägare i alla storföretag och fördelade själv vilka som skulle få ta hand om vilka näringssektorer.


Nord-Koreanska bönder vid kinesiska gränsen drabbas av nationalism

Idag är Syd-Korea en livskraftig demokrati och Nord-Korea en diktatur i förfall. Många känner dock inte till hur desperat Nord-Korea försöker öppna sig mot omvärlden. I norr, vid gränsen till Kina och Ryssland, har Kasino-städer skapats där rika kineser och ryssar kommer för att spendera sina pengar. Särskilda industriområden med andra liberalare lagar har skapats för utländska investerare. När jag besökte den kinesiska staden Dandong, precis vid gränsen till Nord-Korea, talades det t.o.m om att delar av Nord-Korea skulle avskaffa visum-tvånget för att öka chansen till investeringar och turism.

Både Nord- och Syd-Korea har levt alldeles för länge med osäkerhet och räddslan för krig. Att avsluta det över 50 år gamla kriget måste ge ett stort hopp för framtiden.

2007-10-04

Israel ljög om sin attack mot det amerikanska fartyget USS Liberty

Enligt Baltimore Sun så ljög Israel om den händelse då man för 40 år sen attackerade det amerikanska spionfartyget USS Liberty. Vid attacken dödades 34 amerikanska sjömän och 171 skadades. Officielt litade USA på Israels försvar om "att man misstog identiteten på det amerikanska skeppet", men interna vita huset-dokument visar på att ingen litade på Israels förklaring. Alla sjömän som överlevde attacken förkastade den israeliska förklaringen. Idag är de flesta anhängaren av att Israel med flit attackerade det amerikanska fartyget för att de inte skulle snappa upp israeliska planer på att utvidga sexdagars kriget till fler länder vilket USA var motståndare till.

För tre år sen publicerade Jerusalem Post radiotrafik från de israeliska flygplan som attackerade USS Liberty. Där framgår det klart och tydligt att man visste att fartyget var amerikanskt när man attackerade det och att det sammandrag man visade upp -67 i en "internundersökning" var grovt förfalskat. Dwight Porter, amerikansk ambassadör till Libanon under sexdagars-kriget berättade att de israeliska piloterna protesterade: "Men Sir, det är ett amerikanskt skepp -- jag kan se dess flagga!" varpå landkontrollern svarade: "Strunta i det, träffa det!".

En BBC Intervju om händelsen finns här.

Mer nyheter:

Debra Cagan i sin nya fina dominatrix-uniform

2007-10-03

Världsbanken orsak till protesterna mot Myanmars junta?

DN har en intressant kommentar till demonstrationerna i Myanmar:
"Det kan tyckas ironiskt att de folkliga protesterna utbröt som en följd av att den burmesiska militärjuntan introducerade åtgärder som rekommenderats av Internationella valutafonden, IMF, och Världsbanken."

DN konstaterar att man följde rådet från utländska rådgivare om att hålla inflationen nere och istället använda sig av ekonomisk chockterapi, samma typ av terapi som i Ryssland dödat mest människor sen Stalin. Kort därefter började protesterna.

2007-10-02

Bilder från Myanmar/Burma

Bara två veckor efter att jag lämnat Myanmar började de stora demonstrationerna som nu snart slagits ner av militärdiktaturen. Som ni kan se på bilden under hade dock flera mindre demonstrationer skett redan när jag var där. Bilden är tagen i centrala Yangoon vid Pule-pagodan, en av de viktigaste templen i Yangoon. Plintarna med tagtråd står framme eftersom man förväntade sig fler demonstrationer där. Man fick rätt och en av de större demonstrationerna med över tiotusen deltagare tog sedan plats där.



Bilden här under är tagen vid en park strax söder om Pule-pagodan, fortfarande i Yangoons center. Texten lyder så här:
  • Oppose those relying on external elements, acting as stooges, holding negative views
  • Oppose those trying to jeopardize stability of the State and progress of the nation
  • Oppose foreign nations interfering in internal affairs of the State
  • Crush all internal and external destructive elements as the common enemy
Man kan undra vad det är för märkligt PR-geni hos regimen som satt upp denna skylt. Texten är bara på engelska och den enda funktionen måste alltså vara att försämra statens rykte utomlands. Som om det inte var dåligt nog.



Visst är barnen söta? Den gula smeten de har i ansiktet kommer från en växt och den används både som smink och som solskyddsmedel. Det är inte ovanligt att se både kvinnor och män med gula mönster på kinderna, även om det är vanligare utanför huvudstaden.



Bilder på diktaturen är ovanliga i Myanmar. Då den styrs av en junta och inte en diktator slipper man de statyer och affischer som annars är så vanliga i andra länder. Istället får man nöja sig med bilder på juntan då de besöker olika sevärdheter som den här från Mandalay.


Ännu en PR-skylt från diktaturen: Tatmadaw and the People, cooperate and crush all those harming the union. Tatmadaw är namnet på den myanmaresiska militären.

Bilden under är tagen från ett av de tusentals klostren kring Mandalay. Som ni ser är det bara barn på denna bild, men även äldre ungdomar fanns närvarande. Klostren i Myanmar är en sorts fattigdomsinrättningar där familjer som är för fattiga för att ta hand om sina barn kan se till att de får mat och utbildning. Alla familjer i staden runt, i detta fall Mandalay, samlar ihop pengar till klostren och munkarna. När ni ser bilder på demonstrerande munkar kan det vara en idé att tänka sig det hela som ett klassiskt studentuppror. Inga äldre munkar finns med på bilderna. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att munkarna också kommer från de allra fattigaste familjerna och därför vet vad varje prishöjning innebär. Den gröne herren i förgrunden är Mr. Cthulhu som gillar att vara med på bild.


De två bilderna under är från den heligaste Pagodan i Myanmar, Yangoons Shwedagon Pagoda. Den har varit centrum för de allra kraftigaste demonstrationerna och militär har vid flera tillfällen spärrat av vägarna till den. Pagodan är oerhört vacker och består av ett stort och flera mindre tempel spritt över en större yta där bedjande människor sitter överallt. Åtta hårstrån från Buddha sägs finnas bevarade i Pagodan och i Myanmar menar man att den är denna Pagoda som räddade landet från tsunamin.

Den sista bilden är ingen rekryteringsbild för armén utan en klassisk filmplanch. Den kan få vara med för att symbolisera skillnaden mellan filmens och verklighetens militär.


P.S. Jag är tillbaka i Sverige nu och har äntligen skaffat mig en internetuppkoppling så nu kommer sidan att uppdateras betydligt oftare.