2007-10-02

Bilder från Myanmar/Burma

Bara två veckor efter att jag lämnat Myanmar började de stora demonstrationerna som nu snart slagits ner av militärdiktaturen. Som ni kan se på bilden under hade dock flera mindre demonstrationer skett redan när jag var där. Bilden är tagen i centrala Yangoon vid Pule-pagodan, en av de viktigaste templen i Yangoon. Plintarna med tagtråd står framme eftersom man förväntade sig fler demonstrationer där. Man fick rätt och en av de större demonstrationerna med över tiotusen deltagare tog sedan plats där.Bilden här under är tagen vid en park strax söder om Pule-pagodan, fortfarande i Yangoons center. Texten lyder så här:
  • Oppose those relying on external elements, acting as stooges, holding negative views
  • Oppose those trying to jeopardize stability of the State and progress of the nation
  • Oppose foreign nations interfering in internal affairs of the State
  • Crush all internal and external destructive elements as the common enemy
Man kan undra vad det är för märkligt PR-geni hos regimen som satt upp denna skylt. Texten är bara på engelska och den enda funktionen måste alltså vara att försämra statens rykte utomlands. Som om det inte var dåligt nog.Visst är barnen söta? Den gula smeten de har i ansiktet kommer från en växt och den används både som smink och som solskyddsmedel. Det är inte ovanligt att se både kvinnor och män med gula mönster på kinderna, även om det är vanligare utanför huvudstaden.Bilder på diktaturen är ovanliga i Myanmar. Då den styrs av en junta och inte en diktator slipper man de statyer och affischer som annars är så vanliga i andra länder. Istället får man nöja sig med bilder på juntan då de besöker olika sevärdheter som den här från Mandalay.


Ännu en PR-skylt från diktaturen: Tatmadaw and the People, cooperate and crush all those harming the union. Tatmadaw är namnet på den myanmaresiska militären.

Bilden under är tagen från ett av de tusentals klostren kring Mandalay. Som ni ser är det bara barn på denna bild, men även äldre ungdomar fanns närvarande. Klostren i Myanmar är en sorts fattigdomsinrättningar där familjer som är för fattiga för att ta hand om sina barn kan se till att de får mat och utbildning. Alla familjer i staden runt, i detta fall Mandalay, samlar ihop pengar till klostren och munkarna. När ni ser bilder på demonstrerande munkar kan det vara en idé att tänka sig det hela som ett klassiskt studentuppror. Inga äldre munkar finns med på bilderna. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att munkarna också kommer från de allra fattigaste familjerna och därför vet vad varje prishöjning innebär. Den gröne herren i förgrunden är Mr. Cthulhu som gillar att vara med på bild.


De två bilderna under är från den heligaste Pagodan i Myanmar, Yangoons Shwedagon Pagoda. Den har varit centrum för de allra kraftigaste demonstrationerna och militär har vid flera tillfällen spärrat av vägarna till den. Pagodan är oerhört vacker och består av ett stort och flera mindre tempel spritt över en större yta där bedjande människor sitter överallt. Åtta hårstrån från Buddha sägs finnas bevarade i Pagodan och i Myanmar menar man att den är denna Pagoda som räddade landet från tsunamin.

Den sista bilden är ingen rekryteringsbild för armén utan en klassisk filmplanch. Den kan få vara med för att symbolisera skillnaden mellan filmens och verklighetens militär.


P.S. Jag är tillbaka i Sverige nu och har äntligen skaffat mig en internetuppkoppling så nu kommer sidan att uppdateras betydligt oftare.

3 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Välkommen tillbaka!

Ida D. sa...

Äntligen..! :o)
Pj vad glad jag blev! :o)
Tack för nya artiklar o info om Burma! Jag känner inte bra område så vågar inte skriva om Burma fast det är mycket mer bekvämt att läsa från andra bloggare.

Nu gnäller jag på kronofogden, regim i muslimska länder o skriker om genevekonventioner :o)

Hampus Eckerman sa...

Tackar Rawia!

Vet lagom lite om Myanmar själv, lite mer än andra eftersom jag faktiskt varit där, men exakt vad som händer nu vet ingen.