2007-10-15

Krigshetsaren Al Gore fick fredspriset



Al Gore har nu fått Nobels fredspris, ett pris som vanligtvis brukar delas ut till massmördare som Yitzhak "Benkrossaren" Rabin, Henry Kissinger och F.W De Klerk. Al Gore är självklart inget undantag bland krigshetsarna. Videon ovanför kommer från 1992 då Al Gore låter som en mini-Bush. Det talet hölls efter att Irak bombats tillbaks till stenåldern och drakoniska sanktioner införts vilket beräknas ha dödat kring en miljon irakiska barn.

Kriterierna för att få Nobels fredspris är följande:
“The person who shall have done the most or the best work for fraternity between the nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses."
I inget av detta kan Al Gore påstås ha en del. Tvärtom har han varit inblandad i motsatsen. Liksom George Bush ser han världen i svart-vitt:
“Vad mig angår, finns det goda skäl för att ibland lägga diplomatin åt sidan och lägga korten på borden. Det finns ett värde i att kalla ondskan vid dess namn. Man ska inte underskatta makten av modiga ord kommande från amerikas president.”
Gällande Iraks icke-existerande massförstörelsevapen sa han tydligt:
“Det finns ett tydligt hot i en klass för sig från en av dessa stater: Irak."

Al Gore är också en av amerikas många Israel-dyrkare. När han talar om muren i Israel talar han om den mur skiljer Israel från omvärlden.

Under tiden han var Vice-President under Bill Clinton hjälpte han till med detta:

Och då räknar jag ända inte med stöd till diktatorer och miliser, kuppförsök och ekonomisk utsugning. Nej, Al Gore är knappast någon som arbetat för fred.

Läs mer i SvD och DN.

Uppdatering 2007-10-15: Alexander Cockburn på nättidningen Counterpunch har en lång och intressant artikel om varför Al Gore inte borde fått fredspriset. Han påminner också om hur Bernard Kouchner, en av grundarna till Läkare utan Gränder som fick nobelpriset 1998, nu är en av de främsta hetsarna när det gäller att bomba Iran.

2 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Visst är det underligt! Det är inte få gånger som detta pris gått till hökar.

Jag förstår inte att man inte åtminstone påpekar att man gjort fel när man delade ut priset till Arafat, Rabin och Perez. Det känns verkligen som ett hån idag, mot alla som hade hoppats på fred i Palestina!

De borde konsultera de som delar ut det alternativa priset istället. De brukar faktiskt göra klokare val.

Ida D. sa...

Men det är bra att han drog sig ur politiken och syslar nu med klimatfrågor istället.
Små o stora ismbjörnar kan vara mer intressanta än maktgalna gubbar i Vita Huset :o)