2007-10-19

Ännu fler spekulationer om Lockerbie-attentatet

SvD:s Brännpunkt skriver Ander Carlgren om hur en ny rättegång gällande Lockerbie-attentatet. Lockerbie-rättegången, då ett passagerarplan sprängdes över den skotska staden Lockerbie, är nu känd som en av världens värsta rättsrötorna. CIA var på plats redan innan polisen, men nekade till att ha känt till attentatet i förrväg. Därefter har CIA mutat vittnen, förfalskat bevis och ljugit om de åtalade. Redan under rättegången skrattade åhörarna och de åtalade åt hur åklagarens bevis slets i stycken, men ändå fälldes de anklagade.
Det kraschade Lockerbie-planet

Anders Carlgren skriver om hur onda palestinier misstänktes snart efter attacken. Sanningen är ju att Lockerbie är ett av de attentaten då alla i hela världen som just råkat vara på modet misstänkts. Syrien, Iran, Libyen, palestinier, etc. Att man till slut bestämde sig för Libyen berodde på att man behövde Syrien och Irans hjälp vid det första Gulf-kriget. Nu när Libyen hipsvips blivit USA:s vän har man beslutat sig för att anklaga någon annan. Carlgren drar här sitt strå till stacken.

Teorin som Carlgren drar fram är gammal. 1988 sköt USA ned ett Iranskt passagerarplan och dödade 290 civila. De militärer som var inblandade i detta fick senare medaljer för det hela, något som måste ses som djupt osmakligt. Teorin säger nu att Iran lät onda palestinier i vänsterrörelsen PFLP genomföra en hämndattack. Det som ska stödja bevisen är att PFLP medlemmar greps i Köpenhamn tillsammans med bomber gömda i kassettbandspelare av typen Toshiba, precis som bomben i Lockerbie-attentatet påstås ha sett ut. Carlgren nämner här inget nytt, detta har länge förts fram av försvaret i Lockerbie-rättegången.

Problemen är flera. Orsaken ska ha varit att Iran ville genomföra en hämnd för den amerikanska attacken mot deras passagerarflygplan. Liksom Libyen tidigare velat söka hämnd för de amerikanska bombningarna av Tripoli, där Khadaffis dotter mördades. Liksom i princip alla i hela mellanöstern och resten av världen skulle kunna söka hämnd på liknande sätt. Ett annat problem är att bevisen i den första rättegången bevisligen förfalskades och vittnen mutades. Varför skulle inte detta ske vid nästa rätteång? Det är inte bevisat att bomben vid Lockerbie låg i Toshiba-bandspelaren, det enda som skulle kunna binda PFLP-männen till attentatet. PFLP-bomben i övrigt var också långt mer osofistikerad än den som användes vid Lockerbie.

Den tidigare Mossad-agenten Juval Aviv menade att det var en misslyckad knarkaffär från CIA som låg bakom kraschen

Ett annat problem är att fem stycken amerikanska underrättelseofficerare var på planet. Vad var deras uppdrag och vem kan ha varit intresserade av att tysta dem? Juval Aviv, tidigare mossad-agent menade att CIA smugglat knark i en väska som gått igenom alla kontroller, men att väskans innehåll byts ut mot en bomb. Och tips kom direkt in om att Islamiska Jihad, PFLP, Ulsters Defense League och Mossad låg bakom dådet. Alla separate teorier går att finna här. Den brittiska tidningen Guardian har också en specialsida om Lockerbie, likaså BBC.

Överlag kan vi nog endast vara säkra på att den libyer som idag är fälld nog fälldes oskyldig. Resten kan vi bara spekulera om.

3 kommentarer:

alandalus sa...

Bra skrivet. En mycket tänkvärd bloggpost har skrivits i frågan här.

Anonym sa...

PFLP-gc, inte PFLP. Stor skillnad.

Hampus Eckerman sa...

Korrekt.