2007-10-08

Bojkotta Thailand för Burmas folk!

I dagarna har fler och fler krävt en bojkott av OS i Kina enligt den märkliga teori att folket i Myanmar/Burma skulle må bra av det. Det är inte bara de vanliga krigsgökarna som krävt det utan även vanligtvis logiska människor. Kraven har bl.a framförts av socialdemokrater, liberala ungdomsförbundet, majoriteten i europaparlamentet,. T.om Desmond Tutu och kända bloggare som Jinge Flücht har uttalat sitt stöd för en bojkott. Enligt Aftonbladet vill 8 av 10 bland deras läsare bojkotta OS. Det finns bara ett problem.

Kina är inte Myanmar/Burmas största handelspartner. Det är diktaturens Thailand. För en svensk måste därför bojkotten av julens sandsemester vara en långt mer effektiv metod. Bara ett problem. Då drabbas ju svensken själv.

Det går inte ens att välja att åka till Indiens Goa istället eftersom Indien nu valt att sluta nya handelsavtal med Myanmar, mitt under den värsta krisen. Det bör också nämnas att Kinas möjlighet till påverkan är begränsad. Under 60-talet stödde Kina Myanmars kommunistparti mitt i ett pågående och blodigt inbördeskrig mot dagens generaler. Generalerna har inte glömt detta och kommer inte foga sig i allt som Kina önskar.

Så om en svensk absolut vill ha en bojkott, bojkotta Thailand och låt OS vara den gränsöverskridande föreställning som den är tänkt som.

Editerat 2007-10-09: Nu har även "liberalen" Jan Söderqvist skrivit en debatt-artikel i Expressen om bojkott.

6 kommentarer:

Jinge sa...

Tänkvärt!

Men kissen? En burma?

Kraken... :)

Hampus Eckerman sa...

Hade egentligen tänkt använda en av mina bilder från Burma, men hade glömt minneskortet med dem på jobbet. Tyckte kissen var söt, så han fick vara med i alla fall.

Essbeck sa...

Jättebra kommentar. Jag tror inte att boycot av Kina leder någonstans och jag tycker det är fel att bara sitta på ändan och vänta på att Kina skall göra något sedan går man och handlar något och kommer hem med något med made in china. Jag tror mer på att har koll på företagen som är ekonomiskt länkade med diktaturen och hjälper dem att tjäna pengar.

Per sa...

Skönt att läsa en vettig kommentar från en insatt och tänkande människa mitt i all denna mediaskapade hysteri.

Varför det är just Kina som ska demoniseras och bestraffas är inte så svårt att räkna ut...

Erik Pelling sa...

Vad är motsättningen? Det är inte etiskt försvarbart att semestra i Thailand så länge militärdiktatur råder, där håller jag med dig. Men om du inte tror att en OS-bojkott mot Kina skulle vara tillträckligt effektiv kan du väl ta initativ till något liknande riktat mot Thailands regim.

Hampus Eckerman sa...

Ingen motsättning alls. En bra början vore att kräva att JAS inte levereras till Thailand. Det utgår jag från kommer få fullt politiskt stöd, över blockgränserna.