2007-10-10

Organstöld i Israel känd sedan länge

Jinge skriver om den nya radioteatern Mellan detta andetag och dig. Pjäsen handlar om israelisk organstöld från mördade palestinier och vissa tokstollar har gått i taket och anklagat pjäsen för antisemtism, bloodlibel och andra odefinierade saker som endast de själva vet vad det betyder. En av käppgökarna skriver att organstöld är omöjligt eftersom lik knappast duger till hundmat. Han glömmer då bort otaliga andra fall från Indien, Kuwait och Kina . Ingen har dock blivit anklagad för antiindienism eller antikinesism. Der Spiegel har också skrivit en lång artikel om hur lik själs från sjukhusens bårhus och säljs till medicinföretag. I Ukraina har tre doktorer fällts för att stjäla organ från offer i trafikolyckor.

Israel har ett av världens minsta antal för organdonationer, endast 3.% av befolkningen har registrerat sig. Därför åker israeliska doktorer idag runt i fattiga länder, oftast i Öst-Europa, och betalar för organ som de olagligt opererar ut och sedan smugglar till Israel. Israel är världsledande på detta. Den 7:e januari i år rapporterade The Ukrainian Echo om en gästarbetare i Israel som dog under mystiska omständigheter och fick hjärtat utopererat från kroppen. Professor Nancy Scheper-Hughes förklarade för den amerikanska kongressen att

"Dr. Zaki Shapira, chef för transplantationsverksamheten vid Bellinson Medical Center nära Tel Aviv... har utfört olagliga organ transplantationer sedan tidigt 1990-tal då han först började använda mellanhänder och arabiska hälare för att hitta njur-säljare bland pengadesperata palestinska arbetare i Gaza och Väst-banken... Samtidigt klagar människorättsgrupper på Väst-banken för mig om att israeliska patologer vid det nationella israeliska rättsmedicinsinstitutet i Tel Aviv stjäl organ från dödade palestinier... i mitten av 1990-talet flyttade Shapira sin handel till Turkiet och länder i Öst-Europa där det ekonomiska kaoset har skapat paralella marknader för handel i kroppad för sex och kroppar för njurar."

Donald Boström har tidigare skrivit om hur Dagens Nyheter vägrat ta in bilder på en död palestinier vars kropp tömts på alla sina organ.

Organstöld och slaveri har länge saknat ordentlig lagstiftning i Israel, men det bör nämnas att Knesset nu har instiftat en lag som förbjuder detta. Om den mot alla odds efterföljs kan organstölderna fått ett slut, i alla fall inne i Israel.

Läs även SvD:s recension.

4 kommentarer:

Hampus Eckerman sa...

En person som kallar sig för "Johan" skrev en kommentar som jag inte tar in eftersom den var för ohövligt skriven. Lägger dock in ett citat på en sak han retade upp sig på till nivå av fradgatuggning:

"Man kan inte ta organ från redan döda människor till transplantation."

Därefter säger han dock själv motsatsen:

"Bara om de dör på sjukhus eller motsvarande och man direkt opererar ut organen."

Det är alltså fullt möjligt om det sker under de rätta omständigheterna.

Hampus Eckerman sa...

Bör naturligtvis tilläggas att organ har mer användningsområden än donationer. Exempelvis i medicinsk forskning. Då gör det inget om "donatorn" varit död ett tag.

Ida D. sa...

Så...
Palestinierna blev ett folk utan stat, utan mark, utan vatten, mat, medicin, utan luft och frihet.
Nu ...tar man även deras döda kroppar!

SKAMLIGT! ÄCKLIGT! VIDRIGT!

Ida D. sa...

Jag hänvisade till din artikel från min blogg :o(

otäckt!