2007-07-16

Förintelsens barnbarn vill ha tyska pengar för terapikostnader

15 kommentarer:

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Angående Iran och petro-dollarn är det ju väldigt intressant det och så underbart (och skrämmande) när man får saker och ting bekräftat:
"We need to invade Iran and level it. We must show that this attack on the US Currency will not go unchecked. We must show the world that what happened to Iraq will happen to any country that challenges the petro dollar. We have used inflation to tax the world to build the most fearsome military machine that the world has seen, this machine is hungry and must be fed.
Max Silverstein
Homeland Security
Max Silverstein, Washington DC, USA"
Det känns iaf som ett perfekt tillfälle för världen att göra sig kvitt dollarberoendet, alternativt är det kanske livsfarligt att provocera Washingtonhökarna för mycket då spekulationer om användandet av ett kärnvapen mot Iran förekommit.

Hampus Eckerman sa...

Diggar ditt namn. Har du någon källa till citatet? Har försökt googla på det, men inte hittat det. Alltid bra om man vill använda det vid ett senare tillfälle.

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Det var en av kommentarerna längst ner i artikeln! Trodde de citerade någon de intervjuat först men sen såg jag att det var en kommentar!? Man vet ju inte om man ska tro på att figuren verkligen är den han utger sig för att vara, nästan för bra, men det låter som ett ärligt svar från en riktig hök iaf.

Hampus Eckerman sa...

J-klar! :)

Naaja, det finns tillraeckligt maanga riktiga citat foer att man inte ska behoeva leta. En smutt samling finns haer:

http://blog.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=55710729&blogID=287336913

Ida D. sa...

Hampus,
Det är bättre ibland att läsa på din blogg än att läsa Text-Tv eller ringa eniro :o)
Så många intressanta info i en rad med massor länkar :o)

Ja, så fort man kritiserar Israel, då drar man fram "Auscwiz kort" på bordet, o det kommer dem att göra i evighet. jag tycker synd om tyskarna som betalar idag skadestånd för förintelse till landet som utför etnisk rensning.

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Länken som du posta där blir knas jag kan inte kopiera hela adressen. Kan du sätta den inom ett en massa citat , vill gärna se dem.
Den var ju så pass bra den där länken att det resulterade i det här.:)

Ryan Ghadban sa...

Detta kanske är en dum fråga, men jag är inte direkt en ekonom. Vad innebär det att man bytar från dollarn? Jag har också hört att vissa länder nu gör affärer i bland annat euron och andra valutor. Vad innebär detta egentligen, vill gärna veta.

Mvh,
Ryan.

Hampus Eckerman sa...

Ryan,

Historiskt sett har det olja endast kunnats köpas med dollar. Det innebär att alla som vill köpa olja också måste ha ett innehav av dollar. Detta har stärkt dollarns köpkraft och därmed den amerikanska ekonomin.

USA har ett stort statsunderskott och detta dämpas delvis av att andra länder handlar i dollar, dels för oljans skull, men också när de är direkt knutna till dollarn som Libanon och Kambodja där bankomaterna är knutna till dollarn. Dollarn är alltså starkare eftersom andra länder köper den och väljer att spara i den eftersom det går att handla olja med den.

I princip: Ju färre länder som använder dollar och vill spara i den, desto mindre värde för dollarn, desto mindre köpkraft för den amerikanska ekonomin, desto mindre pengar att spendera på krig och militär.

USA är extra svagt eftersom dollarn inte backas upp av guldreserver vilket är den vanliga grunden för en valuta.

Läs en utmärkt artikel här:

http://www.energybulletin.net/12463.html

Hampus Eckerman sa...

Och en aennu baettre artikel haer:

http://evworld.com/article.cfm?storyid=490

Hampus Eckerman sa...

Provar igen, kocken:

Här!

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Hampus, men är det någon valuta som fortfarande är knutna till guldreserver? Nixon var väl den president som avskaffade dollarns fasta växelkurs gentemot guldet i Fort Knox.
Det borde ju innebära att man kan tillverka hur mycket dollar som helst utifrån efterfrågan, och eftersom alla efterfrågar dollar för att kunna köpa olja är det bara att låta pengapressarna gå på högvarv!? Det innebär ju att USAs störst exportprodukt är dollarsedlar!?
De flesta valutor har ju flytande växelkurs, eller snarare s.k. "dirty float", d v s länders centralbanker tillåter valutan att flyta inom ett visst spann, ser man att valutan försvagas så stödköper man den. Sverige hade fast växelkurs men i o m spekulationerna mot den svenska kronan på 90-talet avskaffades den fasta växelkursen.

Hampus Eckerman sa...

I teorin finns det givetvis inget som hindrar USA från att trycka upp hur mycket dollarsedlar som helst, men inflationen är ju berönde på hur stora omlopp av dollar som används. Att det finns en efterfrågan, av folk som sparar i dollar mest berönde på vad som går att handla i dollar, gör just att inflationen inte blir lika hög som den annars skulle vara.

Mindre sparande i dollar, högre inflation. Och jodå, den amerikanska ekonomin är mycket berönde av "exporten" av dollarsedlar. Hmmm, många länder har fortfarande en grund av guld, men intressant nog har många ett sparande just i dollar eftersom den nu betraktas som stabil och kan användas för stödköp av den egna valutan. Om dollarn blir mindre stabil, exempelvis p.g.a inflation därför att folk handlar i andra valutor, kan folk flytta sitt sparande. Och då blir dollarn ännu svagare.

Därför USA:s räddsla för att folk ska byta valuta. Och därför också många andra länders rädsla för att bytet till Euro eller annan valuta ska gå för fort.

Hampus Eckerman sa...

När jag säger en grund av guld menar jag att de har en del av sitt sparande i guld. Inte att de har full täckning.

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Skulle man kunna säga att dollarn är så pass stabil för att den är "knuten" till oljan?
Guldet är märkligt ändå. Jag menar det finns egentligen inget värde i det. Det vore kanske bättre att även som ett land ha sitt sparande i antikviteter och dyrbara konstföremål. Folk med mycket pengar investerar ju sådant eftersom värdeminskningen är minimal eller obefintlig och snarare garanterar värdeökning på sikt.

Ryan Ghadban sa...

Aja, dags å bojkotta dollarn då :) Antingen Euro eller kinesiska pengar, vad deras valuta nu än heter..