2008-04-08

Våldtäkter i den amerikanska armén

Oddsen är nu större för en amerikansk kvinlig soldat i Irak att hon blir våldtagen eller sexuellt attackerad av en av sina egna stridskamrater än att hon blir dödad eller skadad av en irakier. År 2006 anmäldes 2947 sexuella attacker mot kvinnliga amerikanska soldater, 73% fler än år 2004. Inte ens 10 % av dessa anmälningar gick vidare till domstol, långt färre än i vanliga civila fall.

Även bland de amerikanska fristående miliserna och legosoldaterna är våldtäkter vanliga. The Nation skriver om överfallet på en kvinlig legosoldat:

"Den gryningen, täckt i blod och exkrement, blödande från sitt anus, fann hon en USA-soldat som hon inte kände liggandes naken i sängen bredvid henne: hans pistol låg på golvet bredvid sängen, hon kunde inte väcka honom och allt hon kunde komma ihåg från natten innan var skrikande och skrikande när soldaten penetrerade henne analt medans en kollega som arbetade för försvarskontrakteraren KBR höll henne i handen -- men istället för att hjälpa henne, som hon hoppades, tryckte han in sin penis i hennes mun."

Lägrets officerare berättade för henne att hon skulle hålla tyst om det som hänt för "om du gjort exakt vad du blivit instruerad att inte göra -- berätta för någon -- så hamnar du i fara".

Detta är ett ytterst reelt hot. Ännu spekuleras det i om soldaten LaVena Johnson, som enligt den amerikanska armén tog sitt eget liv i Irak år 2005, egentligen blev våldtagen och senare mördad när hon rapporterade detta. Hennes far John Johnsson berättar regelbundet om detta på antikrigsmöten.


Gamla inlägg om våldtäkter i Irak: Här, här och här.

Inga kommentarer: