2008-04-10

Håll de okända folkmorden okända - Levande Historia behövs!

Jag kom just på att jag själv inte skrivit något om historieuppropet mot Levande Historia. Det är ju så här:

Alla som skrivit under uppropet är självklart kommunister. Det måste man vara om man är skeptisk till Levande Historia. Även om man flytt från Sovjetunionen och röstat borgerligt. Hur ska man annars kunna binda dem till kampanjen mot kommunismen genom guilt-by-association?

Nej, vi ska vara tacksamma över att staten styr över hur historien ser ut. Hur skulle det annars bli? Ett märkligt virrvarr av teorier som ställs mot varandra, jämförs och bedöms efter de fakta som finns tillgängliga. En röd-grön röra alltså!

Sådant vill vi inte ha. Bättre med tydliga direktiv. Napoleon har inte funnits som Bonniers förkunnade i en tidig skrift. Kina var dumma då, men snälla nu som Lars Leijonborg sagt. Alla kommunister är dumma och alla som är dumma är kommunister. Alla snälla är anti-kommunister och alla som är anti-kommunister är snälla. Utom nazisterna. Och Pinochet. Och Mussolini. Och Franco. Och apartheids Sydafrika. Och alla de där andra ni vet. Men ni förstår vad jag menar.

Folkmordet på Armenierna - godkänt att vara okänt


Vi ska tacka staten för att den vill ta ansvaret att kritisera vissa folkmord i historien och låta oss leva med vissheten att de andra folkmorden varit godkända, ofta förespråkade och nu bör förbli okända. Hur skulle det annars kännas att gå i krig om våra folkmord inte längre skulle vara acceptabla?

Så tack, Levande Historia, för att ni inte bara håller historien vid liv utan även skriver om dem på ett levande, roligt sätt. Utan er skulle vi själva behöva tänka och ta ställning, en valfrihet som inte passar in i liberalismens idéer.

För övrigt vill jag föra in en rättelse till Claes Arvidsson i SvD. Han skriver:

"Raoul Wallenberg-monumentet på Nybroplan i Stockholm är en illustration av sambandet mellan nazism och kommunism."

Nej, det är det inte. Det är en illustration av några avföringsliknande laktritssniglar som torkat i solen och desperat kravlar sig mot vattnet. Det är en illustration över hur ful och pinsam konsten har blivit och något stockholmare och turister dagligen skakar på huvudet över och undrar när slaggprodukter ska skeppas bort för att bli bojstenar. Hånfulla människor säger att det är en illustration över Levande Historia, men det är naturligtvis tarvligt och elakt av dem.

(. .)

Lakritssniglar på väg mot vattnet


Tidningar om Levande Historia: DN, Aftonbladet, SvD, HD

Andra bloggar om Levande Historia: Roger Jönsson, Svensson, Jinge, Röda Raketer, Kvalitetsbloggen

7 kommentarer:

Ida sa...

Faaaan, Hampus...!
Hur kunde jag missa att skriva under på uppropet..?! ... Jag visste inte vart publicerade man lista.

Den andra, så vitt jag vet var det kommunister som kämpade hårt mot nazismen i 2-a v.kriget. Många av dom hamnade i koncentrationsläger.
Det är en viktig "koppling" mellan kommunister o nazister som FFLH har aldrig tagit upp.
Och du har rätt: Det är inte kommunister som sätter sig i kritik mot FFLH... Det är jag också :o)

Synd att vi från FFF har inte skrivit under. Vi skulle informera många andra också.

Hampus Eckerman sa...

Kom ihåg att man måste vara doktorand eller har disputerat i ett historiskt eller samhällsvetenskapligt för att få skriva under!

Ida sa...

Eh...
för många krav...! :o(
Men det är bra att just den här klassen fick dra i gång. Bättre kan inte bli..! Deras röster väger tungt verkligen. Mycket bra gjort...
MEn kommer det att bli någon effekt av detta...ja, troligen, men det tar tid.

Anonym sa...

Hampus skriver:
och alla som är anti-kommunister är snälla. Utom nazisterna. Och Pinochet. Och Mussolini. Och Franco. Och apartheids Sydafrika. Och alla de där andra ni vet. Men ni förstår vad jag menar.

Här är du väl ute och seglar :-)

Jag har nämligen fått för mig att alliansens partier anser att alla de här figurerna tillhör de snälla - just för att de är antikommunister. Möjligen vill de inte erkänna Hitler som en god man idag, men det gjorde deras företrädare en gång, och 17 vet om inte en hel del av dem gör det fortfarande - i smyg.

Hampus Eckerman sa...

Kerstin, jag känner att jag måste förtydliga:

Naturligtvis anser jag att Jan Björklund, med hans åsikter om Irak, och de som startat den senaste kampanjen för Levande Historia är minst lika snälla som Franco och Pinochet!

Dett skulle naturligtvis glädja dem om de fick läsa det.

Jonas Morian sa...

Apropå bildval och bildtext: FLH har uppmärksammat folkmordet på bl a armenier 1915.

Hampus Eckerman sa...

Titta, en hel artikel!

Ingen utställning, bok, pamflett, lärarmaterial eller annat vilket gör att vi kan försäkra oss om att folkmordet snart faller tillbaks i glömskan, men i alla fall! Makalöst imponerande.

Då fortsätter vi med folkmorden:

* Den brittiska framskapade svälten i Bengalien?
* Tyskarna efter 2:a världskrigets slut?
* Aboriginerna i Australien?
* Japanernas mord på Kineser under 2:a världskriget?
* Belgiens folkmord i Kongo?

Kanske kan du till och med hitta en liten artikel eller en notis om dem som du kan använda som frimärke över hur vidsynta ni är?