2008-04-04

Australien inblandat i Fiji-kupp

I december för två år sedan befann jag mig på paradisön Fiji. Jag kom dit endast några dagar efter att statskupp avsatt den tidigare regeringen. Jag skrev då:

"Alla jag talade med var positiva till statskuppen, som de menade bekämpade korruption, men detta kan vara bedrägligt då alla på något sätt var bundna till turistindustrin. En av orsakerna till att regeringen avsattes var ju just ett förslag till nya lagar om hur turistinkomsterna skulle fördelas så en större del skulle gå till de infödda fijianerna och mindre till investerare från utlandet. Detta kan vara en orsak till att Australien i tysthet drog tillbaka de krigsfartyg man stationerade utanför öriket när rykten om en kupp började blossa upp."

Det verkar som jag inte var ensam i mina spekulationer. Igår skrev Radio Australia på sin hemsida:

"Australien har anklagats för att ha hjälpt till att starta December 2006-kuppen i Fiji genom att sända militära styrkor till landet. Dessa anklagelser framförs i en rapport från Fiji Human Rights Commission över händelseförloppet fram till kuppen, med särskilt fokus på den australiensiska stationeringen av skepp i närliggande vatten och den kontingent av SAS-soldater som flögs in via kommersiellt flyg."

Australien stationerade alltså krigsfartyg vid Fiji innan kuppen, men kort efteråt efter förhandlingar drogs de tillbaka och kuppmakarna läts sitta kvar vid makten. Det är anorlunda än de brukar låta från Australien som gärna bombar andra fattiga länder i demokratins namn.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå, jag kan ta en debatt, men inte med bloggare som inte publicerar mina kommentarer, då känns det inte givande längre. Ida slutade publicera mina inlägg, trots att jag inte var det minsta ohövlig eller otrevlig på något vis. Jag sökte en robust debatt med en meningsmotståndare, men det visade sig omöjligt, och därför slutade jag skriva där. Tänkte besvara din anmärkning i hennes blogg, men hon publicerar heller inte mina svar till andra kommentatorer.

Och nej, jag lovar att jag inte skall skriva fler inlägg i din blogg.

Anonym sa...

Varför är jag inte det minsta förvånad?

Hampus Eckerman sa...

Det tackar vi för.

Hampus Eckerman sa...

Kommentaren ovan var till Magnus Larsson.

Palle, kanske för att inget finns att förvånas över?

:)

Anonym sa...

Är det du som är i mitten av bilden Hampus?
Så låååååååååång skägg har du väl inte? menmen lagom är bra, säger min svenska psyke! ;)

Hampus Eckerman sa...

Jupp, det är jag!

Skägget varierar i längd och storlek eftersom jag hatar att raka mig, men brukar aldrig nå några jultomtenivåer. :)