2008-04-05

Japanernas problem med 2:a världskriget

Och om vi ändå ska gå tillbaka till gamla händelser. I början av juli förra året befann jag mig i den kinesiska staden Nanjing. Staden är känd för en av 2:a världskrigets värsta massakrer då japanska trupper dödade mellan 150 000 och 300 000 civila kineser och krigsfångar. Jag citerade då George Fitch, den dåvarande chefen för YCMA där:

"Total anarki har varat i 10 dagar - det har varit helvetet på jorden. [...] Att tvingas stå vid sidan när till och med de allra fattigaste får sina sista ägodelar ifråntagna - sin sista slant, sina sista filtar (i det iskalla vädret), den fattige rikshaw föraren sin rikshaw,: medan tusentals avväpnade soldater, som sökt en tillflyktsort hos dig, tillsammans med flera hundra oskyldiga civilister tas ut framför dina ögon för att skjutas eller användas för bajonetträning och du tvingas att lyssna på ljudet från gevären som dödar dem: medan tusentals kvinnor knäböjer framför dig, gråtandes hysteriskt, bedjandes att du ska rädda dem från de bestar som våldför sig på dem."

Nu har en ny japansk film, gjord av en kinesisk regissör, kommit ut om de japanska krigsbrotten under 2:a världskriget. Stora kampanjer har startats för att filmen inte ska få visas på japanska biografer. Telegraph skriver:

"Japanska politiker och kommentatorer attackerade besluten från biografscheferna, som utsattes som måltavla för ultra-nationalistiska demonstranter som parkerade bilar täckta med nationalistiska slagord utanför biograferna och spelade upp militära sånger i högtalare.

Biografscheferna sa att de beslutat sig för att ställa in visningarna för att inte göra det besvärligt för annan affärsverksamhet i det kringliggande området."

Filmen har delvis finanierats av Japanese Agency for Cultural Affairs som nu ska se över om pengarna de skjutit till verkligen använts "lämpligt".

Läs mer om Nanjing-massakern i min gamla bloggpost här. Otäcka bilder från den hittar ni här och här.

Från en japansk serietidning om Nanjing-massakern. Utgivningen ställdes in efter påtryckningar.


Andra bloggar: Rawia Morra om FN:s utredare av israels ockupation, Jinge om Israels ställning i världen, Svensson om Levande Historia

1 kommentar:

Anonym sa...

Tyvärr så är det ju egentligen bara Tyskland som har officiellt erkännt sina brott och bett om ursäkt. Japan är inte unikt. Det unika är väl att de var på fel sida och mördade utan att be om ursäkt efteråt.

Sovjet är ju helt klart den värsta av de allierade men alla länder har lik i garderoben som man inte vill skylta med. Även Norges behandlande av tyska krigsfångar efter kriget tillhör de skamliga handlingar som aldrig omnämns.

Det borde egentligen inte finnas några problem enbart på grund av Japans vägran att konfrontera sina spöken. Vad grannländerna än tycker om Japan idag så har inte kineserna tackat nej till deras stora investeringar som är väl synliga i Kina.

Jag tycker att Japan borde be om ursäkt, kanske med ett officiellt besök till Kina där man lägger kransar, håller tal, osv.

Att man hyllar soldater som dött i kejsarens(läs Japans) tjänst är inte konstigare än att andra länder hyllar sina döda. Även om några av de döda har begått allvarliga krigsförbrytelser, något som tyvärr är vanligt i krig.