2008-04-18

Världsbanken skulden till svältkatastrofen

För några några månader sedan skrev jag om svälten i Bengalen som dödade mellan 12 och 29 miljoner indier. Denna svält var helt orsakad av det brittiska imperiets ekonomiska politik som bl.a förbjöd hjälpdonationer till fattiga om det kunde påverka marknadens vetepriser. Mitt under svältens höjdpunkt började det tidigare överskottett av ris och vete exporteras till England.

Boken Late Victorian Holocausts ger bra information om svälten i Bengalen


Mycket tyder på att den nuvarande svältkatastrofen också är skapad av den ekonomiska politik som förts av dagens imperie - denna gång representerat av WTO, Världsbanken och Internationella Valutafonden. Raj Patek skriver bra om det i The Guardian.

Alla dessa tre organisationer har entusiastiskt förespråkat frihandel mellan länder och i kraven har funnits borttagande av lagring av sädborttagande av alla handelshinder som skyddat lokala jordbrukare samt upphävande av alla subventioner till lokala jordbrukare.

Utan subventioner blev många småskaliga jordbrukare tvungna att lägga ned eftersom de inte kunde konkurrera med de stora industrierna i Europa och USA. När prisstegringarna sedan blev ett faktum i den rika världen blev de fattiga plötsligt tvungna att betala de rikas priser. Den buffert som tidigare funnits i form av lokala jordbruk försvan med subventionerna. Världsbanken själv erkänner:

"Trots att resultaten varierat mellan länder så har bankens ansträngningar bidragit till att förbättra den makroekonomiska miljön och den ekonomiska disciplinen i många länder. Emellertid så har dessa förändringar inte varit nog för att stimulera den privata sektorns investeringar i flera kritiska områden från vilka den offentliga drogs bort. Konsekvensen blir att flera länder i Afrika möter orimliga gödselpriser, inadekvat sädesproduktion, dåliga transporter och begränsad kredittillgång."

Borttagandet av handelshindren har gjort dessutom gjort att det är lönsammare, för de kvarvarande större lokala jordbruken, att sälja maten på en internationell marknad som till skillnad från de egna invånarna har råd att betala högre priser. Storföretag har tillsammans sammarbetat för att hålla priserna uppe. Mer pengar i kistan för dessa större jordbrukare, men mindre mat i kistan för de fattiga.

Och vad är lösningen? För afrikanerna är svaret uppenbart protektionism. Precis raka motsatsen till vad alla frihandelsförespråkare tjatat om.

I Haiti har redan premiärministern blivit blivit utkickad. Ändå sedan USA i ett maktövertagande sparkade ut den valde och folkligt populäre presidenten Jean-Bertrand Aristide har Haitis maktelit hållit makten med valfusk och med FN:s soldater som stormtrupper. År 2006 tillsattes presidenten Réne Préval under ett spektakel av fejkade röster och omfattande valfusk som ibland av diktaturälskare kallas för "val" och nu valde han sin premiärminister som syndabock.

I Aftonbladet skriver Wolfgang Hansson som vanligt tämligen okunnigt om Zimbabwe:

"Sydafrikas president Thabo Mbeki och Zimbabwes övriga grannar brukar hylla den tysta diplomatin som bästa sättet att påverka Robert Mugabe. Nog har de varit tysta, alltid. I åratal. Vad har de uppnått? Absolut ingenting. Läget i Zimbabwe har aldrig varit så katastrofalt som nu med massvält och en inflation på 165 000 procent."

Hansson glömmer dock bort en extremt viktig bidragande orsak till inflationen och svälten i Zimbabwe. Sanktionerna från USA och EU. Australiens utrikesminister sa för ett år sedan:

"Vi kan inte införa ekonomiska sanktioner mot landet - det är redan bankrupt. Om vi inför totala ekonomiska sanktioner mot Zimbabwe från det internationella samhället skulle det vara ett dödsstraff mot miljoner av Zimbabwier, vanligt folk, vi kan inte göra det!"

För EU och USA var det dock inga problem. USA införde sanktioner mot Zimbabwe redan 2001 i vad de på orwellskt nyspråk kallade US Zimbabwe Democracy and Economic Recovery Act. Där i gavs order till IMF, Världsbanken och Afrikanska Utvecklingsbanken att ständigt rösta mot alla lån till Zimbabwe.

Förrutom att ta bort alla dessa lånmöjligheter garanterades också långt högre räntor om Zimbabwe mot förmodan skulle lyckas låna av någon annan. Det omöjliggjorde också förhandlingar om tider för återbetalningar. För sanningen är det här. Zimbabwe har under denna period av svält och hårda tider återbetalat 1.5 miljarder kronor till IMF. Lite för IMF, men mycket för Zimbabwe.

Dessutom har EU och USA lagt beslag på alla de pengar som Zimbabwe haft investerat i utlandet och nu kunnat använda för egna investeringar eller tillbakabetalningen av lång. Uttryckt på annat sätt: Den ekonomiska buffert Zimbabwe haft har stulits av den rika världen. Zimbabwes chef för Reserve Bank of Zimbabwe är också förbjuden att resa utomlands för att diskutera affärer.

Utan tvekan har Robert Mugabe gjort många ekonomiska misstag som direkt påverkat ekonomin och visst bär han en stor del av skulden för Zimbabwes situation. Men han bär inte den skulden ensam. Många aktörer utanför har hjälpt till med att sänka Zimbabwe i ruin.

Andra tidningar: ETC

15 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

Jag har för mig att de diskuterar just den där svältkatastrofen som skapades av Britterna i BBC dokumentären "Racism A History", men jag hittar inte episoden nu. Men här är ett klipp som ger mer intressant info om Haiti och revolutionen där 1791 och framåt. Den första i världen att avskaffa det rasistiska slaveriet.

Alla andra ska avskaffa sina handelshinder och subventioner men vi ska behålla våra. Det kallas "globalisering" och "frihandel".

"Washington provides a subsidy of 51 cents a gallon to ethanol blenders and slaps a tariff of 54 cents a gallon on imports.
In the European Union, most countries exempt biofuels from some gas taxes and slap an average tariff equal to more than 70 cents per gallon of imported ethanol.
[...]
Most Haitians live on less than $2 a day. Reports suggest the most desperate have turned to eating cookies made of dirt, vegetable oil and salt.
[...]
Most people in the world's wealthiest countries take food for granted. Even the poorest fifth of households in the US spend only 16 per cent of their budget on food.
By contrast, Nigerian families spend 73 per cent of their budgets on eating, Vietnamese 65 per cent, while Indonesians allocate half."


Och inte att förglömma världens alla spekulerare:

"World financers have also been adding to the food price problem.
Commodities, as an asset class, have attracted investors looking not only for a safe haven from the carnage in highly leveraged mortgage investments.
[...]
"The lack of confidence in the [US] dollar has led investment funds to look for higher returns in commodities ... first metals and then foods."
Investors have speculated in commodities including wheat, corn and rice because stocks in recent years have been drawn down by rising demand in emerging markets and supply shortages due to adverse climate in key producer nations, Graziano said."
Från Al-Jazeera.

Hampus Eckerman sa...

Tack Pastey, utmärkta kommentarer som alltid!

Anonym sa...

Tjenare, det var kul att blogga i ditt namn, speciellt när du har sådan fin image att vara israel hatare och vänster sympatisör, det kanske tar ett tag att få tillbaka ditt goda rykte nu. Speciellt med lite roliga hemsidor som du inte stödjer direkt.

Detta skrev jag för ni vänsterbloggare skriver massa skit och att ni tror att ni har rätt jämt.
Att det finns sådana ideologiska skäl till eran kamp.
Ge upp och skaffa ett liv!
Du kanske kan gå in på ungvänstersblog och skriva att det inte var du som skrev där.
mvh "Hampus Eckerman"

Hampus Eckerman sa...

"Vänsterbloggare"? "Ideologiska skäl"? Vad är det där för dumheter?

Swimsuit Issue sa...

Haha, ursäkta Hampus men vafna var det där för någonting, ovanstående kommentar med ditt namn? Det var nog den värsta Israelhaverist jag sett tror jag!? Har du kollat, har han lallat omkring i bloggar och skrivit fånerier som folk ska tro är dina? Ja herrejösses...

Anonym sa...

Det är förskräckligt : (


Det är precis som du skriver Hampus majoriteten av världens folk i dessa andra länder vet om dessa fruktansvärda brott men vi i väst har makten och vi har bestämt att detta tas inte upp på det sättet att man ser varför vi har konflikter i världen idag. Vi får fortsätta höra ledare tala om våra bra värderingar och vårt sätt att leva är den rätta. Varför ställde tillexempel inte sig någon upp i rummet när Blair höll alla sina tal och skrek VAD FAAAN TALAR DU OM VI DÖDADE JU NÄSTAN 20 MILJONER INDIER FÖR ATT VI TJÄNADE PENGAR PÅ DET… När vi bombarderades med bilder och nyheter om "beheadings by muslims" varför skrek ingen i maktens korridorer åt upprörda västerlänska ledare VAD ÄR NI SÅ UPPRÖRDA ÖVER DE GÖR JU BARA SOM VI BRITTERNA GJORDE I AFRIKA OCH I ALLA VÅRA ANDRA KOLONIER.

Tänk att de få gånger någon nära makten lyckas säga dessa saker så får de åtal, hot, utfrysning etc som payback. Att få igång en debatt på högnivå sker aldrig. Det är som inbyggt i vårat system tydligen. Äckligt.

Såg i veckan en liten snutt något på tv24 och en kvinnlig centerpartist talar om vikten med övervakning och just översättningar från Arabiska, med någon hänvisning att det är vad folket vill för att bli skyddade från terror. Jag mådde illa. Hur kan utbildade, fri människor med tillgång till så många böcker och universitet fortfarande sakna förmågan att inse att vi i väst är ett mycket större hot mot andra människor nu, i framtiden och även tillbaka i historien.

Pastey skriver om Haiti ”Den första i världen att avskaffa det rasistiska slaveriet.”

Pastey jag vet inte om det var i den dokumentären eller om jag läst det på nätet, hur som helst den uppfattning jag fick var att både Fransmännen och Engelsmännen såg det som en enorm skam att ha blivit besegrade av slavar. Därmed kom bestämmelsen att med alla medel frysa ut landet; genom bojkotter och andra hinder. Det sorgliga verkar vara att denna politik fortsätter ännu till denna dag. Det är som att väst intresse av förtryck går i arv för att visa vad som händer om något annat folk fick för sig att befria sig på riktigt.

Hampus Eckerman sa...

Jodå, det är en lustigkurre som tycker att det är bra argumentation att visa att hans sida består av brottslingar som sysslar med urkundsförfalskning.

Han ägnade gårdagen åt att vara ute och kludda på olika bloggar i mitt namn.

Hampus Eckerman sa...

Nadia, på Hiroshimamuséet sitter en liten skylt där det står: "Om du vill veta något om ditt eget land, läs i grannländernas skolböcker."

Det skulle kunna utvidgas till att gälla skolböckerna i de land man fört krig mot, ekonomiskt eller militärt. Eller för all del koloniserat.

Spiff sa...

Tjaa..

Kommunismens och planekonomins goda gärningar kan man ju skriva spaltkilometer om..

Kom igen nu! Alternativet?

Alla andra dumma? FN, EU och naturligtvis USA..

Anonym sa...

Hampus kl 17:18: Mycket sanning i det påståendet!

Annars tycker jag det är löjligt mycket negativ skriveri om Zimbabwe just nu. Det är så genomskinligt att hatet som sprids mot Mugabe inte har med den demokratiska utvecklingen där att göra utan nåt helt annat. Flera afrikanska länder har börjat ingå handelsavtal med Kina och antagligen är det en utveckling som ogillas av eliten i väst. Råvaror som går till Kina ska gå genom våra händer så att vi på så sätt kan kontrollera både Kina och Afrika. Antagligen testas en afrikaanpassad version av den rangea revolutionen i Zimbabwe just nu. Det är man medveten om i granländerna och därför ogärna vill ha västlig inblandning i Zimbabwes angelägenheter.

Anonym sa...

"Om du vill veta något om ditt eget land, läs i grannländernas skolböcker."

Hampus detta påminner mig om USAs vilja att ändra Iraks skolböcker även innan invasionen.

Jag kommer ihåg att man hänvisade till att böckerna var fyllda med hat och att det var det som var orsaken samt att ville visa en bättre bild av USA i Arabvärden. Jag vet att jag läste vad som sades vara utdrag ur Irakiska böcker som var rena lögner. Har själv gott i skolan där och hjälp mina syskon och kusiner med deras läxor så jag vet vilka böcker vi hade.

Det jag läste till exempel i matte i högstadiet i Irak läste man här hemma först på gymnasiet i Naturvetenskapliga linjen.

Så det verkar som USAs lärt sig av sin historia i Japan och den här gången ser man till att man ändrar Iraks skolböcker så att det passar in med det USA vill vi ska veta.

Hampus Eckerman sa...

Johan, jag måste säga att jag inte förstår dig som förespråkar planekonomi. I princip alla andra kommunister har helt gått i från detta. Känns det inte föråldrat för dig att helt ligga kvar i forntiden?

Fast du kanske tar inspiration av Sydkorea som tog sig upp ur fattigdom via femårsplaner, vad vet jag. Jag tycker nog du verkar konstig i vilket fall.

Anonym sa...

Johan anser du att det var rätt av England att låta mellan 12 och 29 miljoner Indier svälta ihjäl för att man ansåg att sina ekonomiska intressen i DERAS LÄNDER gick före?

Svar Ja eller Nej.

michael.di sa...

Man kan ju alltid påpeka att som direkt konsekvens av britternas kanalbyggande och järnvägsbygganden att Indiens befolkning fördubblades under perioden 1850-1920. dessutom förbjöd man traditioner såsom änkebränning.

Men den skapade svälten är en skamfläck.

Sedan bör man ju inte förglömma att västvärlden knappast är ensam om att begå brott mot andra folk eller slaveri. Slavhandeln österut var lika omfattande och höll på en bra bit in på 1950-talet..

Hampus Eckerman sa...

Michael, du får specifiera mer exakt vad du menar med att "slavhandeln österut var lika omfattande". Österut exakt vart och under vilken tidsperiod syftar du på? Sverige har givetvis också en medskuld.

Slavhandeln har dock ">aldrig upphört, vare sig i öst eller väst. Den amerikanska ambassaden i Baghdad byggs t.ex. av slavar som mot sin vilja flygits dit och sedan fått sina pass fråntagna.