2008-04-07

Amerikanska kongressledamöter tjänar pengar på krig

Enligt International Herald Tribune så har amerikanska kongressledamöter nära 200 miljoner dollar, 1.2 miljarder svenska kronor, investerade i militär industri. Det innebär 2.75 miljoner svenska kronor per kongressledamot som investerats i krig.

Det kan förklara varför inga protester framförts mot att Pentagon dragit över sin budget med 295 miljarder dollar, 1.8 biljoner svenska kronor. Varje dollar mer som stjäls från skattebetalarna kommer öka värdena på kongressledamöternas aktieportföljer. Varje nytt krig leder leder till nya döda, men i den amerikanska kongressen jublar man över hur pengarna tickar in.

Huffingtonpost skriver om hur amerikanerna utövat tortyr mot irakiska fångar. En kvinnlig soldat, Kayla Williams, beskriver om hur de agerade:

"De klädde av fångarna nakna och tog bort deras ögonbindlar så att vi var de första som de såg. Och vi skulle då håna dem och förringa deras manlighet. Det gick inte att hitta någon mening i det hela för mig. Jag vet inte om detta följde en standard. Men det verkade inte fungera. Och det fick mig att känna att vi tappa en moralisk överlägsenhet och att vi inte betedde oss som amerikaner borde bete sig."

Williams beskriver hur hennes kolleger slog de nakna fångarna i ansiktet och sprätte tända cigaretter på dem. Än idag känner hon av det hon fick bevittna:

"Det var svårt, och till denna dag kan jag inte längre känna att jag är en dog person eller att jag kommer att göra det rätta i den rätta situationen."

Alyssa Peterson, en av hennes kollegor, blev så upprörd över fångarnas behandling att hon inte kunde stå ut med vad hon sett. Djupt religiös kunde hon inte förlika sig med det hon gjort och i September 2003, enbart några veckor efter att hon anlänt till Irak, sköt hon sig själv i huvudet. Döden var omedelbar.

Alyssa Peterson


Mer Nyheter:

  • Afghanistan odlar inte bara opium utan också marijuana. Skörden för år 2007 beräknas 30% större än den för 2006. Innan USA:s invasion hade talibanerna fått i det närmaste satt stopp för all knarkodling.

4 kommentarer:

Anonym sa...

I veckan var en syster till en annan irakveterna på aljazeera och talade om varför och hur han sköt sig i huvudet efter att ha bett om hjälp i flera månader.

Det är en grupp människor som tjänar pengar på dödandet och svälten och det spelar ingen roll vad de har för nationalitet. De är nästan en egen ras nuförtiden. Att tjäna pengar i krig i USA eller på mjöl i något fattigt land där de egna medbörgarna svälter är samma sak.

När mänskligheten samlar mod och ställer dem till svars är en annan femma. För gör man inte det, är det nog ute med oss alla.

Anonym sa...

Visst är det fantastiskt med opiumoldingarna i Afghanistan,och nu har de tydligen utvecklat en stor förädlingsindustri också.

Som du skriver, innan USA "kom dit", ja och några av "våra svenska pojkar", så hade, som du skriver, talibanerna fått stopp på opiumodlandet. Men då var kvinnor ju så förtryckta, så det ville ju USA, liksom Sverige, göra något åt, vid sidan av att jaga Usama förstås.

Så nu har kvinnorna det lika dåligt och opiumodlandet är på topp igen. Man undrar ju, med tanke på Iran/Contras-historien, hur mycket USA tjänar på opiet.

Har du läst den här posten om saken på Craig Murrays blogg förresten? Mycket intressant.

Anonym sa...

PS:
Jag skrev om Murrays inlägg här förresten

Hampus Eckerman sa...

Tack, Kerstin, hade missat Murrays artikel!