2007-03-04

Apor, jättevaraner, fladdermöss, hajar

Den senaste veckan har jag tillbringat i glada vänners sällskap vid den vackra Tioman-ön vid halvön Malaysias östkust. Redan första dagen kunde jag notera vilket glädjande djurliv ön hade. I en liten flod vid stranden där jag bodde kröp det omkring varaner som kunde bli upptill en och en halvmeter långa. När de blev hungriga försökte de ta sig in i den närliggande restaurangens kök och ibland kunde de också sätta i sig små kattungar. Vi blev tillsagda att inte låta de minsta barnen komma nära.

I träden runt floden hängde vad vi först trodde var fågelbon. Det visade sig i stället vara hundratals fladdermöss av typen flygande hundar. Med nära en meter mellan vingspetsarna var de en imponerande syn vid stranden, även om man i skymningen fick ducka ibland för att inte bli påflugen. I djungeln omkring vår strand levde aporna som med sina tättsittande ögon och dumma uppsyn hade remarkabel likhet med en viss amerikansk president. De hade också ett liknande temperament då de ibland kunde anfalla turister och försöka råna dem på deras mat. Från några andra svenskar vi mötte fick vi informationen att de älskade pringels-chips av vilka de hade lyckats stjäla till sig ett helt paket.

Att djuren ibland verkade samverka märkte vi vid en av våra djungelpromenader då en varan spärrade vår väg, samtidigt som apor började närma sig från sidorna. Varanen kunde man endast bli av med genom att tappert banka den på svansen med en lång trädpinne, samtidigt som man försökte ignorera dess illasinnade väsande. Att göra det samtidigt som apor närmade sig från alla håll var mindre roande, men som tur var blev de distraherade av ett vilt skrikande från skogen och sprang iväg, just då vi förberedde oss för vår sista strid, beväpnade med trädpinnar, stående rygg mot rygg.

I havet utanför Tioman-ön finns det både rockor, havssköldpaddor - och revhajar. Det är en något speciell känsla att stå i vattenbrynet medan meterstora hajar sakta cirklar kring en och hoppas att man ska släppa ett mindre barn. Som tur var är revhajarna inte mycket farligare än gäddor, även om de har en betydligt bistrare uppsyn. Betydligt mer elakartade är de små brännmaneterna som ligger vid vattennivån, näst intill osynliga, och gör sitt bästa för att bränna en när man försöker ta sig upp från vattnet. Även de små fiskarna som misstar ens fötter för kexpaket kan vara irriterande.

Annars har den senaste veckan varit en rent typisk semestervecka med sol och bad. Min färg har börjat närma sig en pepparkakas och kepstvång har införts i ren självbevarelsedrift.

Inga kommentarer: