2008-03-14

Vilka får representera exil-iranierna?

I Aftonbladet skriver Soheila Dashti om Iran. Hon beskrivs som exiliranier och praktiksamordnare. Eftersom jag inte sett namnet tidigare gjorde jag en snabb googling på det.

Jag hittade då följande artikel om hur en Soheila Dashti demonstrerat mot Iran utanför FN. Där sägs hon vara en av ledarna för National Council of Resistance of Iran, den politiska grenen för Folkets Mujahedin. Folkets Mujahedin är erkänd som en terroristorganisation av USA, Kanade, EU, Irak och Iran. Många vill dock ta bort stämpeln eftersom terrorn utövas mot Iranier.

Handlar det om samma Soheila Dashti? Svårt att veta.

Vad som däremot är ganska uppenbart är att iranier i Sverige i princip alltid får representeras i medierna av små sekteristiska rörelser med liten förankring hos iranierna. Folkets Mujahedin är en av dessa rörelser, men den andra vanligaste rörelsen är den kommunistiska sekten Iranska arbetarkommunistiska partiet. Iranska Arbetarkommunistpartiet har en förkärlek för att skapa olika frontorganisationer för att kunna ta sig in i debatt under falsk flagg. En av de frontorganisationerna är t.ex Centralrådet för Ex-muslimer i Skandinavien.

Därför är det inte en slump att SVT valde ut Afsaneh Vahdat för att representera iranier när Islamofobi skulle debatteras. Afsaneh Vahdat är ordförande för Exmuslimernas centralråd och också knuten till det sekteristiska kommunistpartiet. Kommunistpartiet.

Det är naturligtvis inte fel att representanter för dessa små rörelser för uttala sig i medierna. Men då bör de också göra det med en ordentlig deklaration över var de hör hemma. Folk har rätt att få veta om personen är en representant för en terrororganisation eller liten kommunistisk sekt.

Roligast är dock att när Per Gudmundson, från högertidningen SvD, deltog i Debatt så var hans enda meningsfränder en sverigedemokrat och en kommunist, vilket säger en hel del om vilken ytterkant han befinner sig på. Så vriden att man inte vet om det är åt höger eller vänster.Tidningar: SvD och DN
Andra bloggar om detta: Nima from Iran, Claes Krantz, Rawia Morra, Forum för Frihet och Gudmundson

5 kommentarer:

Anonym sa...

Oj...vilken sällskap Gudmundsson har fått..! Extrem höger & extrem vänster, va..?
Men jag hoppas att kille är på väg att botas. Han bad oss på FFF om ursäkt (beklagade sina dumheter) o skrev en artikel om nazisterna.
Får jag erkänna någonting..?
Han är sot :o)
Även om han igen skriver en del dumheter, kommer jag inte ta honom på största allvar. Lovar! :o)

mvh / Ida D.

Anonym sa...

Intressant artikel Hampus. Tänk om vi hade en journalistkår som gjorde lite research innan de börjar intervjua till vänster och höger...

Det verkar också finnas ett samband mellan diverse zionister som härjar och sprider hat och just "ex-muslimer". Det borde man undersöka. Sannolikt har både Folkets Mujahedins och Arbetarkommunistiska partiets moderorganisationer i Iran och baserna i Irak kontakt med Mossad. Hur är det i Sverige?

Ida D: "Även om han igen skriver en del dumheter, kommer jag inte ta honom på största allvar."

Det gör du rätt i för det är ingen annan som gör det heller :-) . Per 'slaskhinken' Gudmundsson är SvD-s slaskhink. Han gör jobben som andra skäms att ta i. Hans medarbetare lär nog inte ha några höga tankar om honom heller.

Hampus Eckerman sa...

Jag vet inte om Folkets Mujahedin har några kontakter med Mossad, men de står under amerikanskt beskydd i Irak.

Om arbetrkommunisterna vet jag faktiskt inte, har egentligen aldrig tagit dem riktigt på allvar. Officiellt är de dock Israel-kritiska.

Anonym sa...

Iranska arbetarkommunistiska partiet är , sitt namn till trots, varken arbetarparti eller kommunistiskt. de är bara arga radikala småborgare. de uppmanar alla att läsa Marx (Engels är kanske För omstridd för dem, för att inte tala om Lenin), men har inte ett uns av materialist- dialektisk historieanalys i sin syn på bl. a religion och islam i synnerhet.
I sin retorik och sinna analyser utgår de från känslor och vädjar till männsikors moral. inte många ord om imperialismen. däremot deras hårda kamp mot "politisk Islam" och "islamism" påminner om det Rumsfeldska språket. det är bla. därför de, i sina politiska ställningstagande i alla enskilda frågor, hamnar alltid i "konstiga" sällskaper.
De har en personkult omkring sin bortgångne grundare Mansur Hekmat och kallar sig själva för Hekmatister.

med vänlig hälsning
Siavash

Hampus Eckerman sa...

Lite som jag alltid föreställt mig dem, Siavash. Som mellanösterns svar på EAP. :)

(Fast EAP var förstås CIA-skapat)