2007-01-14

Pingviner, Ringen, Somalia, Lennon

Nu borde jag egentligen befunnit mig i Australien, men en plötslig dimma har gjort att alla flygplan på Wellingtons flygplats har fått ställas in, vilket gör att jag är fast i Nya Zeeland i ytterligare två dagar. Nu hade det egentligen inte gjort något, om det inte varit så att dimman inte behagat stanna på flygplatsen utan dessutom beslutat sig för att invadera staden som nu bokstavligen mest liknar ärtsoppa. Själv är jag mest bekymrad för pingvinerna, de små söta varelserna, ca. 3 - 4 decimeter höga, som gömmer sig i buskarna på vägen mot Wellingtons flygplats. Vanligen vågar de blyga kreaturen sig bara ut på nätterna då de smyger över vägen. Eftersom de syns så dåligt har särskilda skyltar om "pingvinövergångar" satts upp. Nu hoppas jag att de inte ska försöka ta sig över vägen i dimman då dagtrafiken är långt värre än den nattliga.

För den som inte visste det så är Nya Zeeland platsen där Sagan om Ringen-filmerna spelades in, trilogin som till slut lyckades peta bort Stjärnornas Krig från topplistan. Som stor entusiast av böckerna har jag under den senaste veckan tillbringat tid i hobbitarnas fylke, orchernas Mordor, alvernas Vattnadal och människornas Gondor. Jag har vilat mig i samma träd som Frodo gjorde innan han mötte de första alverna, trampat samma stig där Gandalf rådgjorde med Saruman och stått vid roten av domedagsberget där ringen till slut förstördes. Peter Jackson, som filmatiserade trilogin, är en stor hjälte i Wellington. Filmerna har markant ökat antalet turister till Nya Zeeland och han har också investerat stort i den lokala filmindustrin som fått det typiska namnet Welliwood. Trots att han filmar för amerikanska filmbolag så görs allt arbete på Nya Zeeland vilket skapat en stor mängd nya jobb.

Som vanligt fortsätter Nya Zeeländarna med sina äventyrssporter. I Wellingtons centrum finns en s.k reverse-bungy, en mackapär där man sätter sig i en kapsel i mitten av en jättelik slunga för att sedan kastas upp i luften i en hastighet av över 160 km/h. Slungan står uppställd vid ett kontorshus mitt i centrala Wellington. Innan den sattes upp fick alla hyresgästerna uttala sig om den, ifall de skulle bli störda. En av dem protesterade kraftigt. Det visade sig att hon var en psykiatriker och var mycket orolig för vad hennes patienter skulle tycka när skrikande människor med jämna mellanrum skulle fara förbi hennes fönster. Vad som hände med psykiatrikern förtäljer inte historien, men slungan står i alla fall på plats.

De Nya Zeeländska tidningarna är annars nästan värre än de amerikanska i sina vinklingar. Utrikesnyheterna läses som direkta pentagonreleaser. Vid uppgifterna om att USA nu bombat i Somalia för att hjälpa Etiopien i deras anfall mot Somalia gjordes mycket väsen om den s.k "Black Hawk Down" incidenten 1993 då 18 amerikaner dog efter strider vid Mogadishus gator. Inget i artiklarna stod dock om de över 1000 somalier som slaktades av de amerikanska soldaterna, eller att anfallet mot USA-trupperna gjordes som en hämnd för att USA bombat de fredsförhandlingar som pågick och dödat uppåt 200 personer inkluderande barn, kvinnor, klanledare och militära ledare (som i de nya zeeländska tidningarna kallas för krigsherrar, till skillnad från deras amerikanska motsvarigheter). Ej heller omnämns att Somalia just fått en period av lugn efter att den islamistiska regimen lyckats stoppa de pirater som härjat vid kusten (ledda av USA-styrda miliser) och slutligen drivit ut de dussintals konkurrerande militära grupperingarna. Nu kommer det dessvärre att dröja länge innan Somalia kan få fred igen. Med otur är det ett nytt Irak vi får se.


Läser i tidningen om hur det amerikanska FBI spionerade på John Lennon. Uppenbarligen var man rädd för det inflytande han hade över amerikansk ungdom, då han arbetade direkt mot Richard Nixons valkampanj, och gjorde allt man kunde för att få honom utvisad. Man spionerade på honom, la fällor, infiltrerade hans vänkretsar. När inget annat hjälpte gick man till direkta hot mot honom och sa att han skulle utvisas om han genomförde sin turné mot Nixon innan det amerikanska presidentvalet. Lennon beslöt sig för att ligga lågt och Nixon vann senare valet. Uppgifterna har varit hemliga tills nyligen med motiveringen att de kunnat skada amerikansk politik och leda till direkta ingrepp, kanske t.o.m anfall från ett främmande land. Det verkar dock lite långsökt att Storbritannien skulle anfalla USA därför att de nu plötsligt, till sin överraskning, fått reda på att Richard Nixon skulle använda sig av smutsiga metoder vid sina valkampanjer. Det verkar mindre troligt att de aldrig skulle ha hört talas om Watergate-skandalen.

Inga kommentarer: