2007-12-09

Judisk rasism i Israel växer sig starkare

Den israeliska rasismen mot dess palestinska invånare har nått nya höjder med en 26% ökning av brott mot araber. Antalet judar som uttrycker direkt hat mot araber har också dubblerats. 55% av judarna anser att staten ska uppmuntra araber att flytta från deras hemland och 78% är mot arabiska partier i regeringen. 74% av de judiska ungdomarna ser araber som "orena". När tidningen Haarets skrev om detta började den judiska rasismen flöda in. Här är några exempel på kommentarer:

"Araber är verkligen orena. Och om du inte tror på det gå till en arabisk stad och kontrollera: deras städer är smutsiga och fulla av skit och de bryr sig inte om att städa dem."
"Araber är smutsiga: ja, här är de det. De bygger inte badrum i sina hus och de använder sig inte av varmt vatten."FN har tidigare konstaterat att rasismen ligger på alla plan. 120 platser i landet har förklarats som heliga, alla av dem judiska. Ett projekt var att bygga en gångväg upp till tempelberget, tvärs över ett historiskt muslimskt bönerum. Vid Ben Gurion-flygplatsen markeras bagaget särskilt ut för alla icke-judiska resenärer. Den tidigare sefardiske överrabbinen Ovadia Yosef, en av Israels mäktigaste religiösa ledare, har förklarat att araber bör utrotas:

"Det är förbjudet att vara skonsam mot dem. Ni måste sända missiler mot dem och utrota dem. De är onda och fördömda."

Vid ett annat tillfälle sa han:

"Herren skall returnera arabernas handlingar till dem själva, försaka deras säd och utrota dem, föröda dem och förinta dem från denna värld."

Minoriter har inte fått rösta i den israeliska arméns organisation för änkor, araber har vägrats tillträde till varuhus, Som en följd av denna rasism har Israel förklarat att man ska fortsätta bygga bosättningar, vad än USA:s utrikesminister säger och hur skadligt det än skulle vara mot en eventuell fresprocess.


Mer nyheter:

4 kommentarer:

Galaxa sa...

Vilka hemska bilder. Särkilt den senare har etsat sig fast hos mig. Hur fungerar detta hat, när en lietn kille sparkar en tant?

Hampus Eckerman sa...

Ja, de är otäcka. Båda bilderna är från Hebron, så det handlar om den allra mest extrema rasismen i Israel.

Ida sa...

I Hebron bodde en bosnisk jude under kriget på Balkan med sin familj. Sen lämnade han Hebron och kom tillbaka till Bosnien mitt i kriget! Han sa i sarajevos tidningar Oslobodjenje:
"Det är bättre att vara i Bosnien! Här är man lärd att man är hatad o hotad av serbiska nationalister, men i Israel lär man sig att man är hatad av HELA VÄRLDEN och att man måste hata ALLA runt om sig!"

Hampus Eckerman sa...

Hehe, bra poäng.