2006-09-30

Kuba, Dykning, Revolutionen

2006Sen ungefär en vecka befinner jag mig på Kuba och efter att ha spenderat några dagar i Havanna reser jag nu runt på ön. I ärlighetens namn har jag spenderat ungefär lika mycket tid under vattnet samt i planerandet av vad jag ska göra under vattnet, som jag har spenderat på land. Kuba har fantastiska dykvatten med otroliga siktförhållanden och ett makalöst undervattensliv. Bara under det första dyket kunde jag se en stingrocka, humrar, trumpetfisk, skorpionfisk och mycket mer. Och då talar vi inte ens om korallerna!

Kuba har dessutom bland de bästa instruktörerna i världen, med mångårig erfarenhet. Nar man dyker på Kuba gör man det ofta endast själv med instruktören, vilket gör att man känner sig väl omhändertagen. Nar jag i Sverige tog certifikat gjorde jag det med en grupp på åtta personer med samma instruktör. Pa Kuba hade jag kunnat göra det ensam med instruktören för samma pris.

Att lista ut hur man ska betala på Kuba kan ibland vara lurigare. Kuba har i praktiken två valutor, tack och lov är detta en mindre an förut, då även den amerikanska dollarn fanns. Numera har Castro dock sagt stopp for dollarn, efter USA:s hårdnande politik mot Kuba. De valutor som idag finns ar pesos och Konvertibel Pesos, som även kallas för dollars. Aven om det finns en växelkurs mellan dessa (ca. 25 pesos för en konvertibel pesos) kan de egentligen inte jämföras. En konvertibel pesos, det som turister ofta använder sig av, kan man använda för att köpa saker som annars inte finns tillgängliga, som matolja, tvål, läsk och annat. Pesos kan man använda för de vanligaste sakerna man behöver, som t.ex mat. Eftersom dessa saker inte finns tillgängliga för vanliga kubaner, p.g.a sanktionerna, försöker de hela tiden komma över dessa från turister. Detta kan ske via vanliga medel som att man hyr ut rum eller ordnar guidade turer och kurser, men lika vanligt ar att man försöker lura till sig pengar på gatan genom fejkade växelkurser eller försäljning av dåliga cigarrer.

Överallt finns statyer av den kubanska revolutionens olika hjältar, inte minst Jose Marti och Che Guevara. Även gatorna har ofta namn efter hjältarna vilket kan vara mer förvirrande än man kan tro. Orsaken är nämligen att gatorna bytt namn hyfsat nyligen. Ortsborna själva använder därför gärna de gamla namnen, trots att alla gatuskyltar och kartor använder de nya. Bered dig därför på förvirring om du frågar om vägen.

Aven på kyrkogårdarna finns monument över revolutionshjältarna. Havannas kyrkogård är utan tvivel den vackraste kyrkogård jag någonsin sett. Överallt finns mausoleer, kryptor och statyer. Varje grupp i det kubanska samhället tycks ha fått ett eget monument uppkallat efter sig. Det finns monument över flottans kaptener och precis bredvid över flottans maskinister. Aven basebollspelarna har fått ett eget monument! Störst av alla är naturligtvis revolutionens monument, en vacker skapelse med fullt av blommor dit fullt av folk ständigt går.

Annars går livet sin gilla gång, just nu försöker jag läsa slut på den bok om Kubas relationer till Afrika som jag köpte innan resans avgång. Nästa vecka hoppas jag kunna ge en sammanfattning av denna.